Bacalao with Estragon – Μπακαλιαρος με Εστραγκον

Σημερα παρουσιαζω ενα πιατο παναλαφρο αλλα και πολυ νοστιμο, με μπακαλιαρο και εστραγκον.

Αφιερωμενο εξαιρετικα στην επικουρεια Ιουστινη Μοντρε Αλος, που ειχε προσφατα τη γιορτη της.

Εν αρχη ην η αγορα. Φρεσκωτατος μπακαλιαρος.

Μπακαλιαρος φρεσκος
Μπακαλιαρος φρεσκος

Ακολουθει το κοψιμο του κεφαλιου και το φιλεταρισμα του ψαριου.

Φιλεταρουμε το ψαρι
Φιλεταρουμε το ψαρι

Κοβουμε τα φιλετα σε κομματια περιπου τετραγωνα,  αλατιζουμε με χοντρο αλατι και βαζουμε στο ψυγειο.

Το κεφαλι και τα κοκκαλα θα φτιαξουν τον ζωμο για την υπεροχη σαλτσα του πιατου. Οπως παντα στο ψαρι, ενα κρεμμυδι και λιγο σελινο στο βρασιμο ειναι η εγγυηση για θεικη γευση.

Ετοιμαζοντας τον ζωμο για την σαλτσα
Ετοιμαζοντας τον ζωμο για την σαλτσα

Καθως βραζουν τα υλικα αυτα, ετοιμαζουμε το μαξιλαρακι για τον μπακαλιαρο.

Παιρνουμε μετριες σε μεγεθος πατατες  και τις τριβουμε σε χοντρο τριφτη. Αλατιζουμε με χοντρο αλατι και προσθετουμε ψιλοκομμενο εστραγκον. Σουρωνουμε καλα και πιεζουμε τη μαζα της τριμενης πατατας για να φυγουν τα υγρα.

Μετα βαζουμε το μιγμα σε φορμακια οπως στη φωτογραφια και ραντιζουμε με ελαιολαδο.

Το μαξιλαρακι ετοιμο για ψησιμο
Το μαξιλαρακι ετοιμο για ψησιμο

Ψηνουμε σε φουρνο 250 βαθμων Κελσιου για 15 – 20 λεπτα. Η βαση του μαξιλαριου πρεπει να ειναι τραγανη και η ολη μαζα να ειναι ψημενη αλλα οχι στουμπος!

Το μαξιλαρακι ψημενο
Το μαξιλαρακι ψημενο

Βγαζουμε απο το φουρνο, προσθετουμε ενα κομματι μπακαλιαρο και βαζουμε στο φουρνο στο γκριλ για 10 λεπτα.

Ετοιμο για το γκριλ
Ετοιμο για το γκριλ

Καθως ψηνεται το ψαρι, ετοιμαζουμε την σαλτσα μας.

Σουρωνουμε τον ζωμο σε ρηχο τηγανι, προσθετουμε αφθονο εστραγκον και ολιγο αλευρακι για να δεσει η σαλτσα. Το τελειωμα σε μιξερακι για να παρει και χρωματακι απο το εστραγκον.

Ζωμος με εστραγκον
Ζωμος με εστραγκον

Βγαζουμε τις φορμιτσες (σημειωτεον οι φορμες δεν εχουν πατο!) απο το φουρνο και σερβιρουμε.

Ψημενο και σερβιρισμενο
Ψημενο και σερβιρισμενο

Τωρα που ειδατε τι ωραιο και καμαρωτο ειναι το πιατο μας, μπορουμε να βαλουμε και την θεικη σαλτσα.

Με σαλτσα
Με σαλτσα

Το πιατο αυτο αναδεικνυει το ψαρι, που ειναι ζουμερο, μελωμενο απο το ψησιμο στο γκριλ, και δενει με την τριμμενη πατατα και την σαλτσα δημιουργωντας ενα γευστικο και ελαφρυ πιατο.  Τον τονο ομως δινει το ονειρικο εστραγκον, εξ ου και βρισκει τη θεση του στο ονομα του πιατου!

Λεπτομερεια
Λεπτομερεια

Απολαυστε με ενα σαββατιανο!

6 comments

  1. Αχ παναγια μου! Σαββατο ειναι λεω κατι θα μαγειρεψε ο σεφ μας! Ελπιζω να το δει η γυριστρα Καναδεζα .. θα παθει την πλακα της! Τρελλεινομαι για τα πονηρα εξαγωνικα σου φορμακια που εχουν προσωπικοτητα και χαρακτηρα σχετικα με τα κοινα στρογγυλα. Επισης σε καθε αναρτηση, παθαινω τραλαλα με την τελευταια “λεπτομερεια” Φωναζει.. κοιτα με τι ομορφη λεπτομερεια που ειμαι.. αλλα δεν μπορεις να με φας τωρα, πηγαινε για μπακαλιαρο πρωτα .. και βλεπουμε! Καλα ψοφαω για εστραγκον!! ΚΑΝΑΔΕΖΑΑΑ!!!! Φιλια σε σενα σεφ μου!

  2. Θεέ μου,
    Τί πρωινό δώρο ήταν αυτό!
    Παναθήναιε , υποκλίνομαι ταπεινά στο ταλέντο, τη φαντασία, τη λεπτότητα, τη γνώση, τη δημιουργία… Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω το θαυμασμό μου γι αυτό το απόλυτο πιάτο.
    Δεν τολμώ να το πιστέψω πως είναι αφιερωμένο στην ταπεινότητα μιας επικούρειας και παρα θιν Μοντρε- αλός (όπως λέει και η πρωτευουσιάνα)συγγραφέως.
    Το ωραιότερο δώρο της γιορτής μου αυτή τη χρονιά και πιστέψτε με οι φίλοι μου και η οικογένειά μου ήταν άκρως εφευρετικοί και γενναιόδωροι.
    Αλλά αυτό το ψάρι-ντιζέρτ δεν το έχω ξαναδεί.
    Ευχαριστώ απο καρδιάς και επιφυλάσσομαι. Ευχαριστώ και το Δεσποινάκι που μου έσκασε το μυστικό της ανάρτησης!
    Με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό
    Ιουστίνη

  3. @Δ. όπως παντα με τον καλο λόγο είσθε αγαπητη μου, και με σκλαβώνετε! το εστραγκον ειναι μαγικό χορταρακι, και το χρησιμοποιω ολο και περισσοτερο! σας απευθυνω επισης ευχαριστιας διοτι με την ιδιοτητα σας ως αγγελιοφορου ανακοινωσατε εις την καναδεζα τα νεα και ουτως εμμεσως πυροδοτησατε την εκρηξιν χαρας τη οποιαν εκφραζει…

    @Ι. δεν υπαρχει ωραιοτερο πραγμα απο την επιτυχια μιας εκ καρδιας αφιερωσεως! να εισθε καλά, χαρουμενη και δημιουργική (και η πρωτευουσιανα επισης, η οποια αποτελει δυναμιν ομοουσιον και αδιαιρετον)…

  4. @N: και οταν το γευθειτε αγαπητη Ν θα ειναι ακομη καλυτερο! εδω το πιατο ειναι ενα παιχνιδι με τη σαρκα του μπακαλιαρου, τη μελωμενη πατατα και το μαγικο εστραγκον που σε πηγαινει σε ατραπους υπερβατικες και ανειδωτες…
    καλη κυριακή και αναμενομεν τα νεωτερα σας!

Comments are closed.