Cappella Palatina, Palazzo Reale – Palermo Sicilia II

Συνεχιζω σημερα την αφιερωση στο Παλερμο με μια συντομη περιηγηση στην Cappella Palatina, στο Palazzo Reale.

Ειναι ενας μικρος ναος μεσα στο παλατι των Νορμανδων Βασιλεων της Σικελιας, και χτιστηκε στον 12ο αιωνα. 

 

Αποψη του εσωτερικου του ναου
Αποψη του εσωτερικου του ναου

Ο ναος ακτινοβολει και υποβαλει! Τα μωσαικα του αποτελουν μοναδικα σωζομενα μνημεια βυζαντινης τεχνης του 12ου αιωνα, και για μενα ειναι πολυ πιο ωριμα σαν εκφραση απο εκεινα της Ραβεννα.

 

Αποψη του εσωτερικου του ναου
Αποψη του εσωτερικου του ναου

Το φως στο εσωτερικο του ναου ειναι κατι το μοναδικό! Δεν μπορουσα να καταλαβω τι εννοουσαν οι ιστορικοι της τεχνης οταν ελεγαν οτι οι βυζαντινοι χρησιμοποιουσαν το χρυσο σαν μπακγκραουντ για να πετυχαινουν τον φωτισμο. Μολις μπηκα σε αυτην την εκκλησια το καταλαβα!

Οι ψηφιδες που χρησιμοποιησαν οι εμπειροι βυζαντινοι τεχνιτες αντανακλουν το φως με τετοιο τροπο που αισθανεσαι οτι βρισκεσαι στην πιο μεγαλοπρεπη τελετη του κοσμου!

 

Το μπαλκονι των Βασιλεων
Το μπαλκονι των Βασιλεων

 Το μεγαλοπρεπο μπαλκονι απο οπου οι Βασιλεις παρακολουθουσαν τις λειτουργιες και τις εορταστικες εκδηλωσεις.

 

 

 

Παντοκρατωρ μετα Αγγελων
Παντοκρατωρ μετα Αγγελων

Μεσα στο ναο υπαρχουν επιγραφες στα βυζαντινα και στα λατινικα. Ο Παντοκρατωρ εχει βυζαντινες επιγραφες και θεωρειται εργο βυζαντινων τεχνιτων.

 

Κολωνα - Λεπτομερεια
Κολωνα - Λεπτομερεια

Στη λεπτομερεια μπορειτε να δειτε πως οι ψηφιδες αντανακλουν το φως, οπως επισης και την συνυπαρξη διαφορετικων ρυθμων.

 

Απο το εξωτερικο του ναου
Απο το εξωτερικο του ναου

Και το εξωτερικο του ναου ειναι υπερλαμπρο. Εδω βλεπετε λατινικες επιγραφες, που παραπεμπουν σε ντοπιους τεχνιτες που εμαθαν απο τους βυζαντινους.

 

Παντοκρατωρ
Παντοκρατωρ

Κλεινω αυτη τη συντομη αναφορα με τον Παντοκρατορα, λουσμενο στο υπερλαμπρο χρυσαφενιο φως.

Ποιος το περιμενε οτι στο Παλερμο της Σικελιας θα βρισκονται μερικα απο τα πιο σημαντικα αριστουργηματα βυζαντινων μωσαικων στον κοσμο! Επεται συνεχεια!

43 comments

  1. πολυ εντυπωσιακός ο Παντοκράτορας.
    Και αρκετές βυζαντινές αγιογραφίες βλέπω.
    Θα ήθελα κάποτε να δω το εσωτερικό αυτού του ναού…
    καλησπέρα

  2. Εισαι ενας εκπληκτικος ξεναγος. Στην Ραβεννα εχω παει. Αυτα τα μωσαϊκα εχουν πιο ομορφα χρωματα. Απορω πως σου επετρεψαν να φωτογραφησεις μεσα στην εκκλησια. Παναθηναιε αν το ηξερα θα στεκομουν λιγο παραπανω στο Παλερμο. Ποτε δεν ειναι αργα ομως.

  3. Εγώ κλείνω τα μάτια σ΄αυτή την εξαιρετική περιήγηση -φωτογράφιση , που δείχνει΄πως είστε εξαιρετικός γνώστης του αντικειμένου θρησκευτικός πολιτισμός με έμφαση στη βυζαντινή τέχνη.
    Θέλω ως απαχθείσα να ζήσω μια στάση εκεί να θαυμάσω με τα ματάκια μου αυτή την ομορφιά της βυζαντινής τέχνης, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει.
    Εστω και φιμωμένη, θέλω να λουσθώ στο χρυσόρροο φώς της αφαιρετικής ζωγραφικής των Βυζαντινών, που έκαναν το ρεαλισμό να πεθάνει για μερικούς αιώνες και κανείς να μην τον αναζητήσει.
    Μαζεύω τα ολίγα μου πράγματα να είμαι έτοιμη για την απαγωγή. Μη μου πείτε την ώρα , μόνο τη μέρα εσείς και το Δεσποινάκι!!!!!!!!!

  4. @Ι: Ιουστινη ειναι αλλο να το περιγραφω και αλλο να το βλεπεις αυτο το υπεροχο ακτινοβολουν οραμα!
    υγ. οι απαγωγες γινονται κατα προτιμηση νυχτα, οσο για την ημερομηνια αυτη θα ανακοινωθει την τελευταια στιγμη!

  5. Καλέ μου Παναθήναιε,
    Ενημερώστε με εγκαίρως, γιατί μπορεί να δέχομαι να ταξιδέψω φιμωμένη και δεμένη στο καπό, αλλά πρέπει να ετοιμάσω το βαλιτσάκι μου με όλα τα απαραίτητα (τσαντούλες, παπουτσάκια, πασμίνες και κοσμήματα). Α! όλα κι όλα!

  6. @Ι: οι συνθηκες μεταφορας σου δεν θα καθορισθουν με τα καθιερωμενα προτυπα! εξαλλου η δικη σου απαγωγη ειναι πρωτιστως απαγωγη της ψυχης και του μυαλου, ως εκ τουτου θα δοθει εις το σωμα η ψευδαισθηση ελευθεριας!
    οσο για το βαλιτσακι, θα ειναι οπως το ονειρευεσαι, αλλα το ταξειδι θα το μεταμορφωσει!

  7. @Δ: ναι, ναι, αυτα τα 500 χλμ ειναι το τελειο πρελουδιο, γιατι σε απογειωνουν! οσο πιο πολυ πατας την γη τοσο περισσοτερο ανεβαινεις στα ουρανια! ξαφνικα βλεπεις μπροσατ σου αρχαιοελληνικους ναους, μετα αρχιζουν οι ανηφορες και οι κατηφορες μεσα σε μια φυση ανηλεη, ακολουθει μαγικη παραλια με ψαροταβερνα σε ταρατσουλα οπου γευεσαι τη θαλασσα, και μετα κολυμπας στην Ταορμινα! θεικο, και τοσο ανθρωπινο!

  8. Ποια ψυχη της και το μυαλο της θα απαγαγουμε, ολοκληρη Ιουστιναρα με μπαγκαζια και παθη! Και το βαλιτσακι ΔΕΝ θα το μεταμορφωσουμε γιατι μπορει κι εμενα να μου χρειαστει (μεσα στην ταλαιπωρια) λιγο ρουζ να συνελθω! Και πατα φρενο Φιντιμπαλντι, θα μας παθει καμια ναυτια στο πορτ μπαγκαζ κι θαχουμε ΚΑΙ να καθαριζουμε, και στο λεω .. εγω δεν καθαριζω. Δε με αφηνετε στην παραλια Ταορμινας να μαυρισω ινστεντ; ε; Καλο βραδυ αγαπητωτατε!

  9. @Δ: η ταπεινοτης μου δεν μπορει να αποκληθει Φιτιπαλντι, αλλα σας ευχαριστω για το κοπλιμαν!
    εχετε δικηο για το Ιουστινακι/Ιουστιναρα, δεν πρεπει να μας αρρωστησει, γιαυτο προτεινω να την μεταφερουμε κανονικα στο πισω καθισμα μεταμφιεσμενη ωστε να μην ειναι αναγνωρισιμη! τα υπολοιπα δεν μπορω να τα αποκαλυψω! ασε που το θυμα τηρει σιγη ιχθυος και με ανησυχει!

  10. Χα χα καλε μου συνεργατα! Στο τελος θα περασουμε να την παρουμε με λιμουζινα απο την φωλεα της στο Μοντρεαλ οπου θα κατεβει ατσαλακωτη και θα ξαπλαρει στο πισω καθισμα. Και η απαγωγη θα γινει στο τελος φαρσοκωμωδια Φρανκο ε Τσιτσο! Εμ αφου της ειπαμε οτι ειναι φιμωμενη τι να πει το θυμα! Σας ασπαζομαι για ολη την Τριτη!

  11. Καλημέρα, καλημέρα,
    Ολο σχέδια κάνετε για το θύμα, το οποίο σιωπά αλλοιώς τί θύμα θα ήτανε; Αλλά ναί, να μου νοικιάσετε λιμο με μεγάλο καπό για να είμαι άνετη. Και να μην τρέχετε Σουμάχερ μας, όπως πρότεινε και το Δεσποινάκι γιατί είμαι ευαίσθητο κορίτσι και ανακατεύομαι.
    Αντε , ετοιμάζω το βαλιτσικό δια πάν ενδεχόμενον. Δεν σας εμπιστεύομαι, εσείς μπορεί ξαφνικά να προχωρήσετε στο σενάριο κι εγώ να μείνω μια απαχθείσα χωρίς Gucci? Ε , δεν μου πάει!!!

  12. @βλουτης: να πατε, να πατε! πολλοι οι κρυμενοι θησαυροι σε αυτην την παρεξηγημενη πολη!

  13. @Δ: που τους θυμηθηκες αυτους τους υπεροχους ιταλους;
    “Τσιτσο, το λιμανι φευγει!” ατακα φορεβερ!
    καπως ετσι μου φαινεται οτι θα γινει και με την απαχθεισα! θα αυτονομηθει καποια στιγμη και θα αρχισει να τσουλαει με την γκουτσι κι εμεις θα κοιταμε το θυμα ως λιμανι που φευγει

  14. @θυμα: εδω θα σου νοικιασω ολοκληρο λιμανι να εχεις την ανεση σου και να μπορεις να κανεις και τις βολτες σου! οχι βαλιτσες! μπαουλακια! αυτα με τα επιχρυσα καπακια και το υπεροχο καστανο χρωμα, αντε και μαυρο δεχομαι! η απαγωγη δεν μπορει να γινει με υποπροιοντα του αγχωτικου 21ου αιωνα! θα σε παρουμε με τα μπαουλακια σου και τουλαχιστον τεσσερις καπελιερες!

  15. Merci,merci,
    Εκτιμώ απόλυτα την πληθωρικότητά σας και τη γενναιοδωρία. Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν οι καπελλιέρες, θα τρομάξει και το λιμάν. Τότε το Δεσποινάκι θα αναφωνήσει…
    Φράνκο , Φράνκο πιάσε τα καπέλλα που κολυμπούν!!!!!!!

  16. CUT!!!! παμε παλι απο την αρχη. Προχωρα θυμα με χαρη προς τον Μωλο! Και κοιτα τα κυμματα λιγο πιο λαγνα ρε παιδακι μου!!!

  17. @Δ+@Ι: χρειαζομαστε επειγοντως σεναριο! να ετοιμασω σχεδιο προς συζητηση; πως θα γινει ομως η διαβουλευση; σε αυτο το χωρο η αλλου;

  18. Δε μου λες, θα εχει χαπυ εντ η θα ειναι απο αυτες τις ταινιες που σε αφηνουν να ανατωτιεσαι τι θελει να πει ο ποιητης; Σημειωτεον χαπυ εντ μπορει να ειναι και ψαροφαγια στα ντοκια .. και πολυ χαπυ μαλιστα! Ετοιμασε εσυ το σχεδιο και βλεπουμε.

  19. @Δ: το βασικο ζητουμενο σε μια ιστορια παθους με απαγωγες ειναι η σωτηρια της ψυχης!
    οπως ειναι το εθιμο στην χριστιναική ορθοδοξη και μη παραδοησ, η ψαροφαγια αποτελει καθαρτικη διαδικασια, καθοσον ο ιχθυς αποτελει το αιωνιο συμβολο του ιησου και μεταλαμβανοντες της σαρκος του ιχθυος μεταλαμβανομεν της ιερας σαρκος του ιησου!
    τα ντοκια αποτελουν συμβολο ταπεινοτητος και χαμηλα αμοιβομενης εργατικης δυναμης, αρα παραπεμπουν στην ρηση οτι οι πτωχοι αποτελουν το αλας της γης!
    χρειαζομεθα νομιζω αμφοτερους και τους δυο συμβολισμους δια την συμβολοποιηση του εργου!

  20. Με μπερδέψατε εσείς οι δυό, τώρα τί να θελήσω μια κάθαρση ψυχής με ψαροφαγία ή μια λαϊκότητα- ταπεινοφροσύνη στα ντοκια πάνω; Μου μπαίνει η αναρρώτηση, την οποία πάιρνω ως χόμγουορκ για τις επόμενες σκληρές μέρες.

  21. @Δ: ο Θουκιδιδης εχει δωσει την απαντηση αγαπητη Δ! και τα δυο! και καθαρση ψυχης με ψαροφαγια και ντοκια με καζαντζιδη και “κατω απτο πουκαμισο μου η καρδια μου …”! ναι στην πολυσημαντη ανεξαρτητη και πολυταλαντη ελληνικη πολιτιστικη οντοτηα δια μεσου των αιωνων! οσον δε για την αναρρωτηση, ειναι το θεμελιο της φιλοσοφικης σκεψης στην οποια μολις προσεδωσες υπαρξιακη χροια!

  22. @Ι: σεπτη Ιουστινη! ο δαιμων με οδηγησε να απαντησω στην Πρωτευουσιανα! παρολα αυτα, ελπιζω στην συγχωρηση και την αφεση αμαρτιων!

  23. @Δ: και πανω που πηγα να αγιασω παρασυρθηκα παλι απο τα γηινα! πρεπει επειγοντως να βρω λεφτα να χρηματοδοτησω την απαγωγη, μια και το θυμα δεν θελει να μπει σε καραβι και δη σε εμπορευματοκιβωτιο! αφου λοιπον πρεπει να εχει ολες τις ανεσεις θα την παω πρωτη θεση με το αεροπλανο (αυτο βεβαια ανεβαζει και τα λυτρα σε υψη δυσθεωρητα)θα της αγορασω και πεντε – εξι γουνες , βαλε και τα γκουτσι, καρτιε και …
    ασε που η συνενοχος θα πρεπει τωρα να αξιοποιησει το χρονο που θα διασχιζει τον ατλαντικο να βγαλει τα εξοδα της γιατι σιγουρα θα εχουμε προβλημα ρευστοτητας, εδω οι μεγαλοι το εχουν σημερα, και εμεις μια μικροεπιχειρηση απαγωγων θα γλυτωσουμε;

  24. Τι θα κανω, θα τραγουδαω στους επιβατες του υπερωκειανιου Κουην Μερυ η καλλικελαηδος; Αλλα που ξερεις μπορει να εχουμε παραγγελιες και ρευστο στο κουτελο και να τα καταφερουμε να μην ειναι μειον το ταμειον. Το Κουην Μερυ πλευριζει στα βραχακια της Βιρτζινια νομιζω ε; Παντως εσεις καλα θα εισθε πρωτη θεση με σαμπανια κι εγω θα πρεπει να φερω το ψωμι στο σπιτι! Πφ! Καλο σας απογευμα με τις φαεινες σας! 😆

  25. @Δ: εξοχη ιδεα! να πως προκοβει ο κοσμος! ελπιζω να μην υποτιματε την μεγιστη θυσια να ειμαι ο απαγωγευς και να εκτιματε δεοντως την ψυχικην βασανο που θα υποστω! τουτων δεδομενων να μην πιω κι ενα ποτηρακι σαμπανια ο ανθρωπος! εσεις ως αοιδος θα εχετε και την εκτιμησιν του κοινου, εμενα θα με κοιτανε ολοι περιεργα στο φιρστ κλας: “που παει αυτη η παληοφατσα με την ευαισθητο νχλωμη νεαρα;”

  26. Δ και Α,
    Αυτό που δεν συνυπολογίσατε είναι πως δεν θα υπάρχουν λύτρα, γιατί απλώς ο Τέντ και ο Αλεξ ψάχνουνς θύτες-θύματα να με ξεφορτωθούν!
    Πάντως, εκτιμώ την αυτοθυσία της Δεσποινούλας που θα γίνει αοιδός για χάρη μου αλλά και του απαγωγέως που θα πίνει σαμπάνιες για να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων!
    Καλημέρες, καλησπέρες. Ο ήλιος κάνει πονηριές σήμερα και τα χιόνια έφυγαν με μιας.

  27. @Ι: μα κυρια μου, νομιζατε οτι θα σας απαγαγουμε χωρις προηγουμενα να εχουμε κανει προμοτιον του θυματος και ερευνα αγορας; σας παρακαλω! η ποιοτητα και χαρη σας θα εκτιμηθει απο τον υποψηφιο απελευθερωτη που θα καταβαλει και τα λυτρα δι υμας!

  28. Για τα αργύρια θα με απαγάγετε; Νόμιζα για την εκδρομή στη Σικελία. Τότε δεν θα έρθω εκουσίως και θα σας αφήσω μόνους, ΄το Δεσποινάκι να τραγουδάει στα πλοία προς Γιβραλτάρ κι εσάς να σαμπανίζεστε μέχρι βαθείας μέθης σε πρώτη θέση αεροπλάνου.

  29. Καναδεζα της καρδιας μας. Εμεις δεν ειχαμε σκοπο να ζητησουμε λυτρα! Εσυ τα ανεφερες πρωτη προϊδεασες τον ραδιουργο αλλα κατα τα αλλα ψυχουλα συνεργατη μου που ως γνησιος εμπορας ειδε το κερδος να αναβοσβηνει σε δολλαριακες αναλαμπες ως αλλος σκρουτζ και παρεσυρθη. Μη τον αφησετε να σαμπανισθει μοναχουλης του γιατι απωτερος σκοπος μας ειναι να απολαυσουμε καποια στιγμη δουκες της Σαλαπαρουτα εξαισιας χρονιας και οταν ειμαστε ετοιμοι.. να μετρησουμε και τα ψηφιδωτα ακομα! Σας ασπαζομαι αμφοτερους. Εμενα δε με πειραζει πλεον να ταξιδεψω με το κουην Μερυ. Θα εχω παρεα την ορχηστρα και τους καμαρωτούς καμαρώτους, ασε που θα κρυφοανοιξω τα μπαουλα και θα προβαρω γουνες και καπελλα και αλλα διακοσμητικα.

  30. @Ι: Ιουστινη! αν ειναι δυνατον! χωρις εσενα τιποτα! τα αργυρια ειναι οχημα πλοκης και ουχι ουσιας! αποσυρονται ολα παραυτα και γινονται γαλαξιακη σκονη ευτελης και ανοστη…

  31. @Δ: εχεις τοσο δικηο! δεν θα παρασυρθω εις αυτοσαμπανισμον! θα παω στην λευκαδα και θα περιμενω αμφοτερες και τις δυο για να παμε Μπαρι…

  32. Α! τι γλυκούληδες που είστε και οι δύο. Το Δεσποινάριον κι έγώ θα έρθουμε στη Λευκάδα ( να σας κάνω μια περιήγηση στο λατρεμένο νησί) και μετά θα τραβήξουμε για Μπάρι (θα σας κάνω κι εκεί μια περιήγηση).Μετα θα με πάρετε ως απηγμένη εσείς οι δυό να με πάτε Σικελία (η περιήγηση δική σας. Ναί; Και μετά καλοφαγία μετα σαμπάνιας και όλων των καλών. Αλλωστε, εμείς συνεννοούμαστε σε επίπεδο ωραίου φαγητού και ποτού.
    Η φιλία ύπεράνω όλων, τα φράγκα και τα αργύρια δεν μας αφορούν!!!

  33. Αχ τι καλα! ευρισκομαι εις ντελιριον αποψε! Θα πεταρισω τα βλεφαρα στον καπετανιον του Κουην Μερυ και θα τον παρακαλεσω να κανει σταση στην Λευκαδα! Επι τελους αρχισαμε να γραφουμε!

  34. @Δ+Ι: ετσι που παμε θα γλυτωσει το Ιουστινακι απο την απαγωγη και θα την παθει το Δεσποινακι μας, που την βλεπω να κινδυνευει αμεσα απο τον καπετανιο του κουην μερυ! προτεινω λοιπον να ελθετε αμφοτερες και οι δυο φερστ κλας απο τας αμερικας, και παμε μαζι (τουγκεδερ) στη Λευκαδα, για να μην χαθουμε κιολας! ασε που θα συγκινηθω γιατι στη Λευκαδα εχει δωρησει ο οικογενειακος μας φιλος Τελης Χαραμογλης ολοκληρη την προσωπικη του συλλογη βιβλιων και εγγραφων για τη Λευκαδα!

  35. @Δ: μολις δωσει στιγμα αυτη η πολυασχολη καναδεζα θα πρεπει να μας δωσει τας σχετικας πληροφοριας!

Comments are closed.