Savoury tarte with shrimp and bacon – Ταρτα με γαριδες και μπεικον

Ο ψαρας μου μου εδωσε ωραιες γαριδες (ψηλο φρεσκο γαριδακι που βγαινει αυτη την εποχη, γυρω στα 7 ευρω το κιλο) κι ετσι εκανα μια ταρτα που παντα ενθουσιαζει τους συνδαιτημονες!

Εχω μια μανια με τα ζυμαρια και τα αλευρα, κι ετσι εφτιαξα για την ταρτα μια ζυμη με μισο ασπρο και μισο σικαλεως, αρκετο ελαιολαδο, λιγο γαλα, λιγο σοδα και αλατι, και αναπαυση για μια ωρα.

Η ζυμη
Η ζυμη

Αφου ηρεμησει η ζυμη την απλωνω με το χερι σιγα σιγα στο πηλινο σκευος που θα φιλοξενησει την ταρτα.

Η ζυμη στο σκευος
Η ζυμη στο σκευος

Φροντιζω να ανεβαινει αρκετα στα τοιχωματα για να μπορεσει μετα να συγκρατησει την γεμιση.

Τοποθετω ενα χαμηλο στρογγυλο πηλινο ταψακι μεσα στο σκευος (με λιγο λαδι για να μην κολλησει) ωστε οταν ψηθει το ζυμαρι να μην ανεβει πολυ. Κατ’ επιλογην μου κανω το ζυμαρι αφρατο, οποτε κατι τετοιο ειναι αναγκαιο.

προσθετω το μπεικον
προσθετω το μπεικον

Αφου ψηθει η ζυμη για 20 πςριπου λεπτα, την αφηνω να κρυωσει και προσθετω το ψιλοκομμενο μπεικον και τις καθαρισμενες γαριδες.

προσθετω και τις γαριδες
προσθετω και τις γαριδες

Σε ενα μεγαλο μπωλ χτυπαω 6 αυγα, προσθετω κρεμα γαλακτος και αφθονη τριμμενη γραβιερα κρητης, λιγο αλατι και πιπερι, και ψικοκομμενο εστραγκον, και καλυπτω με το μιγμα τις γαριδες και το μπεικον, προσεχοντας βεβαια να ειναι η σταθμη μισο ποντο χαμηλοτερα απο το ζυμαρι.

Ψηνω σε φουρνο 200 βαθμων για 30 λεπτα.

ετοιμη η ταρτα!
ετοιμη η ταρτα!

Εδω τωρα πρεπει να εχετε υπομονη και να αφησετε την ταρτα να κρυωσει πριν την σερβιρετε. Σε αντιθετη περιπτωση, ιδιαιτερως δε οταν σας πιεζουν οι συνδαιτημονες, το αποτελεσμα ειναι αυτο που βλεπετε στην επομενη φωτογραφια.

οι συνεπειες της ανυπομονησιας!
οι συνεπειες της ανυπομονησιας!

Το θετικο βεβαια ειναι οτι ακομη και ετσι, η ταρτα αξιζει τον κοπο με το παραπανω!

21 σκέψεις σχετικά με το “Savoury tarte with shrimp and bacon – Ταρτα με γαριδες και μπεικον”

  1. Α μα πια με τους παλιοσυνδαιτημονες. Εγω θα περιμενα! 🙄 Ναι σιγουρα θα περιμενα. Παντως ελπιζω οι συνδαιτημονες να μην εχουν χοληστερινη, αλλα.. θα μου πεις.. δε βαριεσαι, στην κολαση μια ωρα αρχητερα!! Διοτι Κολαση η ταρτα βεβαιως!

  2. Ο ελεγχος και κατευνασμος των γαστρονομικων παθων ειναι δυσκολη ιστορια, που καθιστατατι δυσκολωτερη με την εξελισσομενη οικονομικη κριση. Διοτι ο πασα εις εισπραττει το πακετακι των επιπτωσεων (αλλος μικρο αλλος μεγαλο) και μετα γυρναει σπιτι και λεει “τουλαχιστον να φαμε κατι καλο να απαλυνουμε τον πονο!” Εκεινη τη στιγμη, ειδικα οταν κατι μεσα ψηνεται και ευωδιαζει το συμπαν, ειναι απανθρωπο το να ακολουθηθει η πρεπουσα διαδικασια! Ομολογω οτι εκαμφθην και δεν εμποδισα την επιδρομη – ισα ισα που μπορεσα να βεβαιωθω οτι κρατουσα εγω το μαχαιρι και την σπατουλα για το σερβιρισμα, αλλιως θα εβγαζα πιατα σουπας!

  3. επανερχομαι διοτι η προκλητικη λακωνικη σας παρατηρηση “διοτι κολαση η ταρτα βεβαιως!” ανοιγει τεραστιο θεμα…
    η ταρτα αποτελει απαγορευμενο καρπο, οδηγει στην αμαρτια και καταληγεις στην κολαση, ειναι η υπονοουμενη αλληλουχια…
    θεωρω οτι η εμμεση αποδοχη αυτης μοιραιας πορειας “ας συμβει μια ωρα αρχυτερα” υποδηλωνει επιθυμια και ταυτοχρονα αρνηση του ηθικου υποβαθρου της ταυτισης ταρτας με κολαση…
    εξηγουμαι: το θεμελιο της ταυτισης αυτης και της ενοχοποιησης της ηδονης, αποτελει η ενοχη του πρωτοπλαστου!
    επειδη ομως εμεις οι ελληνες συνδυασαμε στη ροη των αιωνων τον χριστιανισμο με τα υπεροχα παγανιστικα των προγονων μας, ερχομεθα ως συλλογικη συνειδηση και βαζουμε απο την πισω πορτα στην εκκλησια τον Διονυσο!
    πιστοι αναγνωστες του Θουκυδιδη δεχομεθα οτι η ταρτα (και η ηδονη, η απολαυση) ειναι κολαση, αμαρτια, αλλα ταυτοχρονα την επιζητουμε και την αποδεχομεθα και εχουμε μαθει να ισορροπουμε στη ζωη διαμορφωνοντας αυτη την συνυπαρξη!

  4. Καλησπέρα.

    Μαρτύριο του Ταντάλου να μπαίνεις σ’ετούτο εδώ το βλογ.

    Ξέρεις, εκείνου που έσκυβε να πιει νερό και μαζευόταν πέρα;

    Έτσι ακριβώς…

  5. Πολυ επιτυχημενη η ερμηνεια της λακωνικης παρατηρησης Παναθηναιε. Και προφανως δεν αισθανθηκα καθολου αμαρτωλη λιγουρευομενη την ταρτα. Μια σημειολογια που χρησιμοποιουμε απο κεκτημενη ταχυτητα. Και που εξανεμιζεται και εξουδετερωνεται απο την μυρωδια της φρεσκοψημενης ταρτας και μου φερνει στο νου αλλη μια λακωνικη εκφραση: ΒΟΥΡ!

  6. Εγώ μια χαρά τη βλέπω!!! Την άλλη φορά να τη φτιάξετε όταν θα είστε μόνος και να την αφήσετε όσο πρέπει για να δούμε τη διαφορά 🙂

    Και μετά να μας καλέσετε να τη φάμε γιατί φαίνεται πολύ … δεν έχω λόγια … γιαμ, γιαμ, γιαμ….

    Απαπαπα, πρωί-πρωί κολάστηκα πάλι!

  7. @Πανας: αυτο με τον Τανταλο με προβληματισε! δηλαδη υπονοεις οτι καποιος μεσα απο το δικτυο τα τραβαει τα πιατακια και δεν μπορεις να τα δεις; προκειται περι συνομωσιας εναντιον της καλοφαγιας και θα πρεπει να διαλευκανθει παραυτα!

  8. @Δεσποιναριον: αγαπητωτατη πρωτευουσιανα! με εμπνευσατε και προσεχως θα αναρτησω πατσαδακι αλλα παναθηναιος! τοτε να δουμε τι θα πειτε!

  9. @Δενδρογαλη: κοπιαστε με τις πηλοβατιδες σας! τιποτε δεν ειναι τυχαιο! εως οτου καθησετε και βολευτειτε θα αρχισει ο αδιακοπος σχολιασμος των πηλοβατιδων, που θα διαρκεσει τουλαχιστον 15 λεπτα, οσο δηλαδη θελει η ταρτα να ηρεμησει! οπως κατανοειτε, εαν οι συνδαιτημονες ειχαν ελθει φορουντες πηλοβατιδες θα ειχε αποφευχθει η προωρος καταβροχθησις! προβληματιζομαι… στις επομενες προσκλησεις θα πρεπει να ζητω απο τους καλεσμενους να φορουν πηλοβατιδες…

  10. Α! πατσαδακι να αναρτησετε αγαπητωτατε Παναθηναιε αλλα εγω θα προκυψω μετα της δενδρογαλης αλα μπρατσετα και μετα πηλοβατιδων αλλα θα φερω κι ενα σαντουϊτς γιατι ερθρυω που το λεω αλλα δεν πλησιαζω πατσαδακια ουτε σε αποσταση ασφαλειας. Βλεπετε αυτο το χρωματοσωμα δε μου το περασε ο μπαμπακας μου που τρελλαινοταν για πατσαδακια. Ετσι ενω εσεις θα καταβροχθιζετε το πατσαδακι εγω με μανδαλακι στην μυτη θα απολαμβανω σαντουϊτς με σοπρεσαττα και μορταδελλα και αλλα ευωδιαστα σαλαμικα. Παντως εσεις και η γατα με εμπνευσατε να κανω αναρτηση με λαχταριστες πηλοβατιδες και οτι προκυψει. Την καλημερα μου απο Ουασινγκτων.

  11. @Δ: σας εκλιπαρω να μην απωλεσετε την πιστη σας! αναφερθηκα σε πατσαδακι παναθηναιου, οπερ εστι ειδικο δημιουργημα, σπεσιαλιτε που εχει καψει κοιλιτσες και καρδουλες!
    μην το απορριψετε προτου τουλαχιστον το δειτε! ασε που η ειδικη επεξεργασια και ετοιμασια εχει αφαιρεσει ολη την μαλον δυσαρεστη οσμη στην οποια αναφερεσθε!
    παντως για καθε ενδεχομενο θα υπαρχουν και δυο – τρεις καβατζες, για να μην βαρεθουμε κιολα! (και καταληξουμε να φαμε τις πηλοβατιδες)
    και σας παρακαλω πολυ, θα σας αφησω να ερθετε στο σπιτι μου με καλαθακι; την πρωτη φορα οχι!

  12. Ωραια συνταγη.Θα την κανω σημερα,για να θυμιθω και λιγο Ελλαδα,μιας και μενω στο εξωτερικο.

  13. Καλως, η κοκκινοσκουφιτσα θα αφησει το καλαθακι με τα σαλουμια και θα καταφθασει με φακελλο κροκο αγκαζε με την εξπρεσσιονιστικη δενδρογαλη που δε εχει ιδεα τι της ετοιμαζουμε!

  14. @Βανεσα: καλως ηλθατε αγαπητη ξενητεμενη Βανεσα, ελπιζω να σας αρεσει και θα χαρω ιδιαιτερως εαν θα ειχατε τον χρονο να μας πειτε μετα την ετοιμασια και την βρωση τις εντυπωσεις σας! να εισθε καλα εκει στα ξενα που ευρισκεσθε και καλη ορεξη!

  15. @Δεσποινα: πω πω χαρες!!! με τον κροκο θα ετοιμασουμε την απολυτως απορρητη συνταγη μου “ματοβαμενο ρυζογαλο” και θα εχομε και αποσταγμα φασκομηλου, σε περιπτωση που η ανυποπτη δενδρογαλη λιποθυμησει απο την υπερβολικη συγκινηση!

  16. Χα, χα, χα!!! Ο μόνος λόγος για να λιποθυμήσω θα είναι στη θέα του ακατανόμαστου… Μία φορά ακολούθησα την παρέα σε εν λόγω μεταμεσονύκτιο κατάστημα, μετά από ξενύχτι και εννοείται ότι έφαγα μακαρόνια!!!!

    Ματοβαμένο ρυζόγαλο όμως, θα πάρω δύο μερίδες – ευχαριστώ 🙂

  17. Α! να και η δενδρογαλοκατερινα! Ας δοκιμασουμε την σπεσιαλ βερσιον του αγαπητωτατου Παναθηναιου. Ποτε μη λες ποτε. Μετα φοβουθ Θεου στα 18 δοκιμασα σαλιγκαρια και απο τοτε οπου βρω σαλιγκαρακι .. ΣΛΟΥΡΠ! Τι αλλο γιατι εχω καταναλωσει και μισο μπουκαλι μπασταρδεμενο κιαντι.. ητοι μερλο και σαντζιοβεζε αστα να πανε… α! κροκό ειναι το κροκοδειλε! και φακελλος το τσαντακι. Εσεις βλεπετε παντου εδωδιμα! (και αποικιακα) Τς τς α και κατι αλλο. Φαγωθηκατε με τα αιματοβαμμενα πλεον! Α! και το ρυζι δημιουργηθηκε για ριζοττα και πιλαφια. Νομιζω οτι ολοκληρωσα γι αποψε!!

  18. @Δενδρο(κατερινα)γαλη: παρακαλω θερμα να τολμησετε και προσελθετε εκουσιως εις την τελετην! σας διαβεβαιω οτι θα υπαρχουν πλειστα οσα εδεσματα προς τερψιν και συμμορφωσιν!

  19. @Δεσποιναριον: ομολογω οτι οταν ειδα “φακελλο κροκο” ενομισα οτι εχουσα μεταβει εις την συμπαθεστατην Κοζανην, εφερατε πλειστους φακελλους με κροκο Κοζανης (το ελληνικο σαφραν) και θα με τιμουσατε με ενα τετοιο! οποια παρεξηγησις! καθοσον βεβαιως και ο τολμηρωτερος νους δεν θα επεδιωκε να φτιαξει ρυζογαλο με δερμα κροκοδειλου!
    οσον αφορα το ρυζογαλο, σας διαβεβαιω οτι πρεπει να επιδειξετε γενναιοτητα και ανεξαρτησια πνευματος, ωστε να γευθειτε την αριστουργηματικη μου δημιουργια “ματοβαμενο ρυζογαλο”! αρκει να αναφερω οτι περιεχει και κροκο κοζανης!
    σημειωνω με ιδιαιτερο ενδιαφερον την αναλωσιν κρασιου απο την Τοσκανη, το μιγμα σανγκιοβεζε και μερλο ειναι εξοχο, αρκει να μην ειναι μπομπα, δηλαδη βουλγαρικο η σκοπιανο μεταφερμενο με καραβι βυτιο στην Ανκονα και μετα στα εμφιαλωτηρια για τα περαιτερω!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.