Anchovies with hot green peppers – Γαυρος με κερατα: μεζες για πραγματικους μερακληδες – θεριακληδες

Η γιορτινη ατμοσφαιρα των ημερων με εξωθει στο διαβημα να δημοσιοποιησω ενα μεζε που διανοηθηκα οταν καποιοι εμπιστοι πεινωντες διαβηκαν το κατωφλι και δεν υπηρχαν και πολλα πραγματα ετοιμα!

Αφιερωνω τον μεζε στους απανταχου της γης μερακληδες και θεριακληδες και μια και συνοδευεται απο ουζο μεχρι τελικης εξοντωσεως, εβιβα και παντα χαρες!

Οπως ολοι γνωριζετε, τα κερατα ειναι κατι συμπαθεστατες πρασινες πιπεριες, μακροστενες και λεπτες, που εχουν μια ιδιαιτερη γευση! Το γιατι ο λαος μας τις αποκαλεσε “κερατα” ισως οφειλεται στο σχημα τους, που παραπεμπει στους σχηματισμους εις το μετωπο μονογαμικων ατομων οταν το ετερον ημισυ της σχεσεως επιθυμει να παρει τον αερα του εις αλλα χωρικα υδατα.

Εδω ομως δεν ειμεθα δια να χαρακτηρισουμε η να συμβολισουμε, ειμεθα δια την απολαυσιν και μονον! Και ως εκ τουτου ο συμβολισμος που θα οδηγουσε ενα βυζαντινο λογιο σε οργασμο μας αφηνει αδιαφορους, ισως χαμογελαστους.

Τα κερατα
Τα κερατα

Τα κερατα τηγανιστηκαν σε ελαιολαδο αφου πρωτα τσιτσιρησαν γοερα! Ραντισα με χοντρο αλατι και ολιγο οξος. Εριφθησαν σκελιδες σκορδου ολοκληρες στο τηγανι και μετα σκεπασα τα παντα και χαμηλωσα τη φωτια. Μετα απο δεκα λεπτα ολα ειναι ετοιμα, βεβαιωθηκα οτι τα κερατα ειχαν χρωμα, και τα αφησα σκεπασμενα να χαλαρωσουν.

Φιλετακια γαυρου σε ελαιολαδο
Φιλετακια γαυρου σε ελαιολαδο

Οποια ομορφη εικονα! Τα φιλετακια αναπαυονται σε τηγανι με ελαιολαδο, σε πολυ χαμηλη φωτια, ισα ισα για να ασπρισουν χωρις να χασουν τα αρωματα τους! Προσοχη αγαπητοι μου, μη βαλετε καθολου αλατι στο γαυρο! Θα παρει τα ξινα και τα πικρα που χρειαζεται απο τα κερατα!

Σερβιρισμενος - γυρω γυρω ολοι στη μεση το γαυρακι!
Σερβιρισμενος – γυρω γυρω ολοι στη μεση το γαυρακι!

Μολις ασπρισει ελαφρα ο γαυρος σερβιρεται μεσα σε ενα στεφανι απο κερατα και κουφετα σκορδου!

Αν θελετε, ραντιζετε με ελαιολαδο για πιο εντονη γευση.

Μπουκια και ...,
Μπουκια και …,

Και τωρα παμε σιγα και χαλαρα. Μια μπουκιτσα κερατο και ενα φιλετακι , και ξανα, και μετα μια σκελιδα ολοκληρη, να αγιασει τον ουρανισκο! Αν δεν εχετε ουζο, να βγειτε σεργιανι και να βρειτε! Αυτος ο μεζες θελει ουζο, και θελει και λιγο μουσικη, μουσική πανδαισιας οπως “καπεταν αντρεα ζεπο…”

Το κοστος του πιατου ειναι ταπεινο, αλλα η πανδαισια γευσεων που αναδυει επιβεβαιωνει αυτο που εχει πει ο μεγιστος σεφ της μοριακης κουζινας, κατα τη γνωμη μου ο ανθρωπος που ξερει πως να διασκεδαζει σερβιροντας μενου με 30 μικρα πιατα στο παραθαλασσιο θαυμα του. Ο Φεραν Αντρια ειπε:’ προτιμω ενα φρεσκο γαυρο απο ενα μπαγιατικο αστακο” (η ελευθερη αποδοση ειναι δικη μου).

ΥΓ. Με την ευκαιρια, θελω να ευχηθω στην τριφυλλαρα καλη επιτυχια την Κυριακη! Καπου θα πρεπει να υπαρχει και ενας μικρος χωρος για συμβολισμο!

18 σκέψεις σχετικά με το “Anchovies with hot green peppers – Γαυρος με κερατα: μεζες για πραγματικους μερακληδες – θεριακληδες”

  1. Τόξερα εγώ πως ήσουν Παναθήναιος με όλη τη σημασία της λέξεως. Το είχα ψυχανεμισθεί απο τον τίτλο του μπλόγκ. Αλλά είσαι τέτοιος μερακλής στα μαγειρέματα που χαλάλι σου! Θα σε επισκέπτομαι κι ας αφιερώνεις στον Παναθηναϊκό τα τρελλά υστερόγραφα. Δηλώνω Ολυμπιακάρα άνευ εκπτώσεων!!! Ετσι;;;

  2. @Ιουστινη: αγαπημενη μου Καναδεζα, γιατι να εφαρμοσεις την εμπορικη πρακτικη των εκπτωσεων στα φιλαθλα και μη συναισθηματα που τρεφεις για την ομαδα του δαφνοστεφους νεου; το μεζεδακι με τον γαυρο μας λεει με τον τροπο του οτι και ο γαυρος μπορει σε καποια εκδοση του να ειναι κατι καλο, απολαυστικο, γευστικο…
    οσον αφορα τα πολλαπλως ευγενη αισθηματα μου προς εσε, ουδεμιαν εκπτωσιν θα εφαρμοσω! καθοσον τα αντιθετα ελκονται! ως εκ τουτου, ακολουθωντας τους νομους της φυσικης, ανακοινωνω ευθαρσως οτι κατοπιν της δαφνοστεφους δηλωσεως σου σε εκτιμω ετι περισσοτερον!

  3. Ελα, μονομαχία στο Ελ Πάσσο! προβλέπω αυτό το χειμώνα όπου ο Ολυμπιακός χτυπάει πάλι ντάμπλ!!!
    Αυτή η ετερώνυμη έλξη είναι δυνατή μέχρι τελικής πτώσεως. Θέλω αντίπαλο με κότσια, όχι πεθαμενιές φέτος, έτσι; Ξύπνησες τη χουλιγκάνα μέσα μου.Κι ό,τι έγραφα σεμνές καναδεζιές !!!

  4. Και τα κρυφά υπονοούμενα για Γάβρους, δεν τα παίρνω τοις μετρητοίς. Είμαι Γαβρίτσα με δάφνινα στεφάνια και ουχί με κέρατα ( τις πιπερίτσες εννοώ όπως έσύ)

  5. Δεν ξέρω τι είναι πιο σκανδαλιστικό, οι φωτογραφίες ή η περιγραφή!!! Σκέτη αποπλάνηση ο σεμνός και ταπεινός (καίτοι ασημένιος – μα τι ασήμι είναι αυτό!) γαύρος… Μέχρι που διαβάζοντας, γεύτηκα σχεδόν και το ούζο!

    Φευ, άλλη μία ολυμπιακός στην παρέα σας όμως, αγαπητότατε 🙂

  6. Δυο δυο! Μια γκαγκαρη αθηναια μονο παναθηναϊκαρα τριτης γενιας μπορει να ειναι! Και αφου δηλωσαμε και χρωμα, παμε να δοκιμασουμε γαυρο με κερατα! Ποτε μαγειρευτηκαν ολα αυτα και δε τα πηρα χαμπαρι; Βεβαια τα ειχα μυρισει την ωρα που μαγειρευοντουσαν, αλλα αλλο πραγμα η εικονα. Λεω λοιπον να παρω ενα πιατακι γαυρο και ενα καραφακι ουζο και να παρακολουθησω τον αγωνα !!!! Το πολυ πολυ να επιδοθω σε κανενα cheerleaderiki ετσι για να κανω κατι κι εγω! Εξαισιο γευμα μον σεφ!

  7. Έτσι μούρχεται να φάω τις …φωτογραφίες! χαααχχαχχαχχχαχχαχχχαχαχχαχχαχαχχαχχαχαχχα…

    Σίγουρα θα την κάνω την συνταγή σας.

    Πολύ καλημέρα.

    vloutis.wordpress.com
    vloutis.blogspot.com

  8. @Ιουστινη (χουλιγκανα μεταμφιεσμενη ως μετριοπαθης σοσιαλιστρια Καναδεζα): ε! ναι λοιπον, μονομαχια(ες)! παθος και αιμα ας γινουνε ενα κουβαρι στα χωματα και τις θαλασσες που μας ενωνουν και μας χωριζουν!

  9. @Ιουστινη (δαφνοστεφης και ανευ υπονοουμενων): ουδεν κρυπτον υπο τον ηλιον! εξαλλου οι μονομαχιες στην Αγρια Δυση γινονται νταλα μεσημερι με τον ηλιο να τηγανιζει αυγο στη σελα της Ντολυ!

  10. @Δενδρογαλη (γαβροπουλα και αυτη, πλην ομως μετριοπαθης και ουχι αλαλαζουσα και κραζουσα ως η Καναδεζα που θα μας παρει το σκαλπ οπου ναναι για να εχει κυπελλο να πινει κρασι): καλως τηνα την γαλο(γαβροπουλα) μας! γινατε σετακι με την Καναδεζα και πλεον το ταπεινο μου μπλογκοτραπεζο βαραινει απο την συσωρευση ομορφιας, ενεργειας και ζωης!
    με τα καλα μου γραφετε, θα μετατρεψω το μαγαζι σε αποπλανευτηριο και απωλεστηριο ψυχων και σωματων!
    οσον δε αφορα τα κασκολ γαυρου που φορατε κανουν την παρουσια σας ακομη πιο γοητευτικη!

  11. @Δεσποιναριον (παναθα τριφυλλαρα πρωτευουσιανα με τα ολα της, αρχοντισα και τσιφτισα, και τσηρλιντερ αμα λαχει ναουμ…): ελα πριγκηπισα μου κι εσυ στο ταπεινο τραπεζι προσηλθαν ηδη οι δυο εκλεκτες γαυροπουλες και οπου ναναι ερχονται κι αλλοι, φορα τις πρασινες πηλοβατιδες με το σκαθαρακι, κι ενα υπεροχο λαχανι λαμε (κοντουτσικο, μην φτανει μεχρι τις πηλοβατιδες) κι ελα για το γευμα του παιχνιδιου! το μενου θα συμπληρωθεί μεσα στο σ/κ και πριν τον αγωνα!

  12. @Βλουτης: αγαπητε κυριε Βλουτη, η ευγενης φυσιογνωμια σας επεσε σε μαζωξη στοιχειων χουλιγκανικων – πισω ομως ομως απο καθε χουλιγκανο βρισκεται ενα παρεξηγημενο παιδι! και με την μαγικη επιδραση των ασημενιων γαυρων και των κερατων θα κατευνασουμε τα πνευματα της αντιπαλοτητας, ενω θα υπερυψωσουμε τις ψυχες της αλληλεγγυης! να μια απο τις υπεροχες διαστασεις του καλου φαγητου! ενωνει ακομη και τους βαζελους με τους γαυρους! κοπιαστε!

  13. Την Κυριακή λοιπόν πετάω το γάντι σε σένα και στη γκάγκαρη της Πρωτεύουσας. Εχω ένα προαίσθημα πως το παιχνίδι είναι προσυμφωνημένο, κάτι το λέει μέσα μου (είναι αυτές οι ισρροπίες της παράγκας που λέγεται τώρα Λίγκα). Θα δείξει. Οπως και νάχει Η Ταν Η Επι Τας!!!

  14. Ενα γαντι τι να το κανω.. πφ! Θελω δυο μακρυα να ταιριαζουν με το συνολακι που σκαρφστηκε ο στυλιστας σεφ πρασινα και λαμε! Παναθηναιε που πας και τις πετυχαινεις αυτες τις ταραχοποιες ε! Ας φαμε ΓΑΥΡΟ καλυτερα!!!!

  15. @crazytourist1: καλως ηλθατε τρελλε περιηγητη! κοπιαστε!
    δια της συνεστιασεως θα ομονοιασει η ελλας και θα αντιμετωπισει ενωμενη και το αποτελεσμα του ντερμπυ αλλα και την οικονομικη λαιλαπα, ενδιαιτωμενη με γαυρον, μαριδαν, και αλλα ταπεινα αλλα υπεροχα του ελληνικου τερουαρ!

  16. @Ιουστινακι: τα λογια σας αγαπητη γαυροπουλα περι προσυμφωνημενου αγωνα ομολογουν την ηττοπαθη προδιαθεση και την ελλειψη εμπιστοσυνης στην ομαδα σας!
    οσο για το γαντι που πετατε, ενα πετατε εσεις, δεκα μαζευουμε εμεις!
    εχοντας εξασφαλισει την νεωτατην τεχνολογιαν κατατμησεως και αναυνθεσεως “σουπερμπουμ”, θα σας αντιμετωπισω εις δεκα ταυτοχρονας μονομαχιας εις δεκα διαφορετικα σημεια του πλανητου!

  17. @Γκαγκαρη Αθηναια (Δεσποιναριον, Πρωτευουσιανα): οπως βλεπεις δια της τεχνολογιας θα εχομε δεκα γαντια με την γαυροπουλα! οποτε διαλεγεις και παιρνεις!
    τα ταραχοποια και ανατρεπτικα στοιχεια θα τιθασευθουν δια της συνεστιασεως και οινοδιαδρομης!
    παω τωρα να συμπληρωσω το μενου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.