Spicy Meatballs Smyrni style – Σουτζουκακια Σμυρνεικα – με αρνισιο κιμα

Σημερα μαγειρεψα σουτζουκακια σμυρνεικα και ηπια ενα ποτηρακι κρασι με φιλους.

Για μενα η ανατολη ειναι μια διαρκης προκληση, τοσο για να καταλαβω την πραγματικη της διασταση και φυση, οσο και για να αποδομησω την εικασια οτι η κουζινα της Μικρασιας και της Ανατολης ειναι “βαρεια”.

Αφηνω τα θεωρητικα κατα μερος, και προχωρω στο εγχειρημα.

Κανονας πρωτος και απαραβατος: χρησιμοποιω αρνισιο κιμα. Οσα και να λενε, οσα και να γραφουνε, ο αρνισιος κιμας εχει μια γευση που δεν συγκρινεται και δεν αντικαθισταται.

Ο καλος μου ο χασαπης λογω εποχης (τα αρνακια ειναι τωρα μικρα) μου εφερε ενα μπουτακι νεας ζηλανδιας, το ξεκοκκαλισε και μου εφτιαξε ενα κιμα σκετο τριανταφυλλο.

kimaΤα καλα υλικα χρειαζονται αναδειξη των γευσεων, και οχι συσωρευση και συγχιση. Προσθετουμε λοιπον λιγο σκορδο, λιγο τριμμενο παξιμαδι (αποφευγω το ψωμι γιατι δεν μου αρεσει η υφη του), μπολικο κυμινο (σπορους), αλατι, πιπερι, ελαιολαδο, και δυο αυγα (σε ενα κιλο κιμα). Ειχα στο ραφι και λιγο θρουμπι απο τη λαικη, οποτε προσεθεσα και αυτο το μυρωδικο που μου αρεσει. Ο Ηλιας Μαμαλακης σωστα λεει και επιμενει οτι δεν βαζουμε κρεμμυδι στα σουτζουκακια.

Πλαθουμε τα σουτζουκακια, αλευρωνουμε και  τηγανιζουμε σε ελαιολαδο.

fryingΑφου τηγανισουμε, αφηνουμε τα σουτζουκακια να χαλαρωσουν και ετοιμαζουμε την σαλτσα ντοματας για να τα παντρεψουμε.

Και παλι η απλοτητα αναδεικνυει την ποιοτητα των υλικων. Ειχα ετοιμασει βαζακια με ντοματα απο τον Σεπτεμβρη, για να εχω σε ωρες σαν αυτην.

tomatoΜε τετοια ντοματα δεν θελεις τιποτε στην σαλτσα, παρα μονο λιγο αλατι, πιπερι και ισως μια ιδεα ζαχαρη (αναλογα με τα γουστα σας). Το μυστικο ειναι να προσθεσουμε στην σαλτσα το λαδι απο το τηγανισμα αφου προηγουμενα το στραγγισουμε.

sauceΜολις δεσει η σαλτσα προσθετουμε ολα τα σουτσουκακια και τα αφηνουμε σε χαμηλη φωτια να παντρευτουνε με τη σαλτσα. Στο μεταξυ ετοιμαζουμε ενα ασπρο ρυζι, το στρωνουμε στο σκευος σερβιρισματος, και απο επανω σερβιρουμε τα σουτζουκακια.

served1Απολαμβανουμε με κοκκινο κρασι (ειχα ενα μπορντω του 2001 και πηγε θαυμασια).

onthedishΟ μεγιστος πειρασμος επι του πιατου!

Σας βεβαιωνω οτι το πιατο αυτο ειναι ελαφροτατο, ευκολοχωνευτο και αξεχαστο!


traffic analysis


12 comments

  1. ωωωω….ανασταση,ενα κι ενα για την καταθλιψη…κρατω οτι τα σουτζουκακια δε γινονται με κρεμμυδι,δεν το ήξερα….όσο για το θρούμπι πάει ιδανικα στο αρνακι….μμμμ……..

  2. Kαλα εφιαξες σοθτζουκακια και δε με φωναξες; Δυο βηματα ημουνα. Μεχρι εδω μυρισανε. Θα εδινα ολα τα ντιμ σαμ για ενα σουτζουκακι!!

  3. @κουκ: καλως την, οντως το θρουμπι ειναι πυραυλος με το αρνακι

    @Δεσποιναριον: ειμαι απαραδεκτος! ησουν δυο τετραγωνα παραδιπλα και δεν σε φωναξα!

    @Δεσποινακ: καλως ορισες στην κοινοτητα των φιλων! δεν εχουμε συνδρομη αλλα εκαστος εις υποχρεουται να συνεισφερει εις τας συνεστιασεις με τον ενα η τον αλλο τροπο…
    περισσοτερες λεπτομερειες δια ηλταχ

  4. Α! Περιμένατε να φύγω απο την Αθήνα για να φτιάξετε σουτζουκάκια, που αρέσουν αγρίως στον Αλεξανδρίνο μου. Να σας μαλώσω τώρα;
    Κι όμως όχι, δεν θα το κάνω γιατί μου βάλατε ιδέες με τον αρνίσιο κιμά. Εδώ με μοσχαρίσιο και γλείφεται το παιδί, φανταστείτε να τα φτιάξω με αγαπημένο αρνίσιο! Θα τρελλαθεί απο τη γεύση και τις μυρωδιές!
    Αλλωστε, ολάκερη συνταγή στο βιβλίο Οινομεγειρέματα του αφιερώνει η φίλη μου η Νίκη Μηταρέα, Τα σουτζουκάκια του Αλέξανδρου.
    Σας ευχαριστούμε για την ανάταση μέσω γεύσης.

  5. @melissoula: αβυσσος ο ουρανισκος αγαπητη μελισσουλα! καλα ομως εμυρισαν, και υποσχομαι τραπεζι με συμμετοχην πολλων νεων φιλων οπου και θα σας δοθει η ευκαιρια να γινει επαληθευσις επιβεβαιωσις και η αποθεωσις των γευσεων της ανατολης!

  6. @ιουστινακι: τελικα αυτην την εβδομαδα, ειμαι ολοκληρωτικα απαραδεκτος! απο τη μια χανω την Δεσποινα, απο την αλλαη εσενα, τι να κανω; θα παω στο Βατοπεδι να εξομολογηθω!

  7. Δε πειραζει χρυσο μου. Αλλη φορα μη το ξανακανεις ομως ε; Επανερχομαι στα σουτζουκακια. Ηταν παντα η κουβεντα αναμεσα στη μαμα και τα αδελφια της. Προφανως η γιαγια Δεσποινα (που δεν ευτυχησα να γνωρισω) εφιαχνε τα καλυτερα. Ολοι λεγανε, σαν της μαμας κανεις μας δε καταφερε να τα φιαξει. Τωρα διαβαζοντας την αναρτηση σου αναρωτιεμαι μηπως ειναι ο αρνισιος κιμας. Παντα καναμε σουτζουκακια με μοσχαρισιο. Χμμ.. Τα παιδια μου λατρευουν στραγγιστο γιαουρτι με αυτο το φαγητο. Ειναι μια συνηθεια που ξεσηκωσα απο τον παπου μου και εκεινα την μιμιθηκαν.

  8. τελικα ουτε η εξομολογηση απεδωσε! αλλα η αφεσις αμαρτιων απο την υπεροχωτατη Δεσποινα! σας διαβεβαιώ οτι ο αρνισιος κιμας (με το παχακι του οπωσδηποτε) δημιουργει ενα μπουκετο γευσεων που ειναι απαραμιλλο! η συνηθεια να βαζουμε στραγγιστο γιαουρτι προερχεται απο την μικρασιατικη κουζινα και οχι μονον!

    1. @μαριαννα: ο καθενας με το στυλ του και την φτιαξια του αγαπητη μαριαννα! και ουδεις προ χριστου προφητης! καθε συνταγη εχει τα καλα της, εσεις το μονο που εχετε να κανετε να τις δοκιμασετε και να αποφασισετε τι σας αρεσει και τι σας παει! ολα τα αλλα ειναι θεωριες! σας καλωσοριζω στην ταπεινη μου εστια και σας ευχομαι καλη διασκεδαση!

Comments are closed.