Faces of the Market – Fishmongers (Προσωπα της Αγορας – Ιχθυοπωλες)

Ο Μανολης - Παληο Ψυχικο
Ο Μανολης - Παληο Ψυχικο

Σημερα θελω να επιχειρησω την προσωποποιηση της αφηρημενης εννοιας της ιχθυαγορας, οπως τη βιωνω στην Αθηνα και τα περιχωρα.

Η Βαρβακειος Αγορα στην οδο Αθηνας ειναι ενας πρωτος πολος και ξεκινω απο αυτον.

Ο Χρηστος μου δινει χταποδια. Ειναι χαμογελαστος και εξυπηρετικος. Αλλα εχει και λιγο αγχος για το ποσα ψαρακια θα πουλησει. 

Χρηστος - Βαρβακειος
Χρηστος - Βαρβακειος

Ο “Μαλλιας” ητανε διπλα στο Χρηστο, και μου εδινε σουπιες και καλαμαρια, αλλα τωρα εφυγε.  Ειχε παντα δυο δουλειες, τα απογευματα μετα την Βαρβακειο μετεφερε στρωματα. Τωρα τον εχω χασει.  

Ο Μαλλιας
Ο Μαλλιας

Ο Θανασης ειναι λοξα απεναντι απο τον Χρηστο, και ειναι οπαδος της φωτογραφησης. Μου δινει μεσαια (1-2 κιλα) ψαρια που ειναι μουρλια. Καθε φορα που με βλεπει μου λεει οτι μπορω να βγαλω πολλα λεφτα αν παρω την καταλληλη φωτογραφια του καταλληλου ανθρωπου στην καταλληλη στιγμη. Και κλεινει πονηρα το ματι.

Ο Θανασης - Βαρβακειος
Ο Θανασης - Βαρβακειος

Το αφεντικο του Θαναση, στο καμαρακι με το ταμειο. 

Το ταμειο - Βαρβακειος
Το ταμειο - Βαρβακειος

 Ο Στεφανος ηταν στη Βαρβακειο, αλλα τον εχω χασει. Εφερνε ποταμισια και λιμνισια ψαρια με περιεργα ονοματα που δεν τα ηξερα ουτε και θα τα μαθω ποτε. Απο αυτον αγοραζα χελια. Στην φωτογραφια τεμαχιζει ενα μεγαλο χελι απο την Παμβωτιδα. 

Ο Στεφανος
Ο Στεφανος

Φευγω απο τη Βαρβακειο και παω στο Παληο Ψυχικο, στην αγορα της πλατειας Πινδου οπου ευρισκεται ο απο ετων φιλος και προμηθευτης Μανολης. Ο Μανολης ειναι ψυχουλα και χανουμισσα (δηλαδη ΑΕΚτζης).  Το απαραιτητο πρελουδιο καθε αγορας ειναι η ποδοσφαιρικη αναλυση.  Ο πατερας του Μανολη ειναι βοσκος στη Ναξο. Καθε χρονο μου φερνει δυο κεφαλια τυρι που ξεπερναει την περιγραφη και – βεβαια – δεν υπαρχει στην αγορα. Με τη μητερα του πιανω συζητηση για τη μαγειρικη οταν τη βρισκω εκει. Αυτο που ποτε δεν θα ξεχασω ειναι η συμβουλη της για το τηγανισμα του μπακαλιαρου. “Το ψαρι πρεπει να βραζει μεσα στο λαδι”.

Τελευταιος σταθμος για σημερα το Λαυριο, οπου παω για βολτα αραια και που. Ο Λαμπρος και ο Κωστας επιδεικνυουν εδω τα καλα του μαγαζιου. Ο Λαμπρος ειναι Βαζελος οποτε ξεκιναμε παντα με τα καθεκαστα της ομαδας και μετα περναμε στο ψαρακι. Ο Λαμπρος μου δινει και αχινοσαλατα, εκτος απο τα ψαρακια, που περηφανευεται οτι ειναι παραγαδισια!

Λαμπρος και Κωστας στο Λαυριο
Λαμπρος και Κωστας στο Λαυριο

 Αυτα λοιπον για τους καλους μου ιχθυοπωλες, που τους ευχαριστω καθε φορα και τωρα για τα καλα που μου δινουν.

5 σκέψεις σχετικά με το “Faces of the Market – Fishmongers (Προσωπα της Αγορας – Ιχθυοπωλες)”

  1. Γιατί δεν με θες κυρά μου
    επειδή είμαι ψαράς
    είμαι λίγο αλανιάρης
    σαν ψαράς και σαν βαρκάρης
    και τα ψάρια που τα πιανω
    τα πουλώ στην αγοράαααααα

    υπεροχη αναρτηση μου εφερε στο νου το παλιο τραγουδακι με συνεπειες, μερακλωσα, πεινασα και δεν υπαρχει λεπιιιιι…
    Γεια σου Παναθηναιε με τα ωραια σου, βλεπω και τον αφεντικο του Θαναση εκει στο καμαρακι με την “εικονα” του Στελλαρα απο πανω. Οσο για το Θαναση εχει δικιο, η φωτογραφηση ειναι ταϊμινγκ. Σουφυγε σα χελι; Αντε να το πιασεις!! Εισθε πολυ φαυλος!!

    1. γεια σου τσιφτισσα! κριμα που λειπεις, θα πηγαιναμε κατευθειαν σε φιλικο καταγωγιο για μια ζεμπεκια κι ενα μπαλο!

  2. Τιμή στους ιχθυοπώλες αγαπητέ μου. Τώρα ενέπνευσες και το Δεσποινάριον και θ΄αρχίζει να φωτογραφίζει τους οπωροπώλες της πρωτευούσης, γεγονός που μπορεί και να της κοστίσει κάτι παραπάνω λόγω αυστηρότητος του νόμου περι πνευματικών δικαιωμάτων, προσωπικών δεδομένων κλπ.
    Ανατριχιαστικό το μεγάλο χέλι. Θυμάμαι τα χέλια να αναδεύονται στο καλάθι του ψαρά στη Λευκάδα και παθάινω ένα φόβο!

  3. Λαύριο ε;Στα μέρη μου.Να επισκεφτείς το ουζερί-κουτούκι δίπλα στην ψαραγορά και να δοκιμάσεις γαλέο και τηγανιτές γαρίδες.

  4. @ιουστινακι: μη φοβου τα χελια ιουστινακι! ειναι γευστικωτατα, ειδικα αν ειναι καπνιστα στα καρβουνα!
    οσο για την πρωτευουσιανα, προς τι οι απαγορευσεις; τα ελευθερα πνευματα ειναι ασυγκρατητα!

    @βαλισια: εισθε λοιπον της Λαυρεωτικης Κορη; ευχαριστω για την πληροφορια!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.