Green Salad with Stuffed Sardines – Πρασινη Σαλατα με γεμιστες Σαρδελλες

Μετα πο την κραιπαλη των εορτων, με ταπεινοτητα και αφορητη ενοχη αρχιζω διαιτα. Ελα ομως που πρεπει και να τρωγονται τα οσα εν πασει περιπτωσει θα αποτελεσουν το πιατο της λιτοτητας!  Αυτη την προκληση την αντιμετωπισα με την πρασινη σαλατα που δημοσιευω σημερα, και ελπιζω να συμφωνησετε οτι καταπολεμα αποτελεσματικα την κακομοιρια της διαιτης και σε κανει να αισθανεσαι προνομιουχος!

Θυμιζω εις απαντες οτι ο Φεραν Αντρια εχει πει: “μια φρεσκια σαρδελλα ειναι πολυ καλυτερη απο ενα μπαγιατικο αστακο”.

Με αυτο κατα νου, ερχομαι στο πρωτο βημα. Το ξελεπιασμα, καθαρισμα και φιλεταρισμα των σαρδελλων.

Σαν διαδικασια ειναι μπελαλιδικη και συνηθως απο τα λεπια βουλωνει και ο νεροχυτης. Απο την αλλη μερια, αν τα ψαρακια ειναι φρεσκα και δεν εχουν κακοπερασει στις κασελλες επι μερες με τον αθλιο παγο απο πανω, ο ξελεπιαστης και καθαριστης ανταμοιβεται πλουσιωπαροχα: τα χερια ευωδιαζουν, αφου μυριζουν θαλασσα και παλι θαλασσα.

Στην περιπτωση που τα ψαρακια ειναι μπαγιατικα, ειναι καλυτερα να τα πεταξετε και να μην μπειτε καν στον κοπο να τα φτιαξετε. Επειδη το ψαρι ειναι μικρο, η κακη μυρωδια ειναι απλωμενη παντου. Επισης η σαρκα εχει μια υφη που θυμιζει χαλασμενο πεπονι, υδαρη και με ιστους να κρεμονται απο δω και απο κει.

Οντας λοιπον αισιοδοξος, προχωρησα στον καθαρισμο και ανταμοιφθηκα!

Ιδου η φωτο προς επαληθευσιν. Αφου συγκρατηθηκα και δεν εφαγα τα φιλετακια ωμα με λιγο ελαιολαδο, λεμονι, και αφθονο ψωμι για βουτες, προχωρησα στο επομενο βημα.

Φιλεταρισμενες σαρδελλες
Φιλεταρισμενες σαρδελλες

Συνεχιζουμε με το γεμισμα της σαρδελας. Για αυτο χρησιμοποιω λιαστες ντοματες που εχουν μουλιασει στο νερο για μια ωρα και εχουν μαλακωσει, και σκορδο.Αφου τελειωσω το γεμισμα, σφηνωνω τα ψαρακια σε ενα τεφαλ τηγανι και τα αφηνω σε δυνατη  φωτια για 2 λεπτα μονον.Αυτο που λεμε "στριμωχτηκαμε σα σαρδελες" ισχυει εδω

Στο μεταξυ εχω ετοιμασειτην πρασινη σαλατα, και απλωνω αμεσως τα ψαρακια επανω στο πρασινο στρωμα. Προσθετω λιγο ελαιολαδο και λεμονι για προσθετη γευση, και καλη ορεξη!Πρασινη σαλατα με γεμιστες σαρδελες