Filet of perch with zucchinis and tomatoes – Περκα φιλετο με κολοκυθια και ντοματα

Ναι, το ομολογω, η αναζητηση της γευσης, της υφης, του σωστου ψησιματος, της σωστης θερμοκρασιας, ειναι πολυ δυσκολη υποθεση. Η λεπτη ρυθμιση ολων των παραμετρων μπορει να διαρκεσει ωρες και μερες. Παρολα αυτα, οταν ερχονται ολα και καθονται στο σωστο το μερος, ανοιγουν οι ουρανοι!

Αυτο λοιπον που σας παρουσιαζω σημερα ειναι ενα τετοιο πιατο, που αν αποτυχει ειναι μια μεγαλη αποτυχια, αν ομως πετυχει ειναι απιστευτα γευστικο, χορταστικο και γαργαλιστικο.

Ηθελα να ετοιμασω κατι με ψαρι, αλλα ψαρι με σαρκα τροφαντη και ζουμερη.
Λογω καιρου τα μεγαλα δικα μας δεν υπηρχαν, οποτε κατεφυγα στην μητερα αφρικη και τα φιλετα περκας που ερχονται απο κει και ειναι διαθεσιμα στα μεγαλα σουπερ μαρκετ.
Διαλεξα ενα κομματι προς το ροζ, που δινει καποια αποδειξη οτι το αιμα δεν εχει εξαφανισθει τελειως – υπηρχαν και κομματια προς το καφετι, τα οποια αποφευγω γιατι θεωρω οτι ειναι πολυ ολιγον φρεσκα!

Περκα Φιλετο εξ Αφρικης
Περκα Φιλετο εξ Αφρικης

Βρηκα στον καλο μου τον μαναβη κατι πρασινα κολοκυθια μεγαλουτσικα και θρεμμενα καλα, και τα πηρα κι αυτα.

Τα εκανα ροδελες και τα σωταρισα, χωρις να γινουν λυωμα.

Ροδελες κολοκυθι σωταρισμενο - να βασταει
Ροδελες κολοκυθι σωταρισμενο - να βασταει

Τα πραγματα μετα πηραν το δρομο τους μονα τους, σαν τα παιδια που εχουν μαθει να πηγαινουν στο σχολειο, και πιασμενα χερακι – χερακι παιρνουν καθε μερα τον καλο τον δρομο.

Τα πενταγωνικα τσερκια στο επιπεδο ταψι, ενα στρωμα κολοκυθια, ενα στρωμα λεπτο φιλετο (οσο πιο λεπτο τοσο πιο καλο το αποτελεσμα) και απο πανω λεπτες φετες ντοματας.

Τα τσερκια σχεδον γεματα
Τα τσερκια σχεδον γεματα

Τοποθετουμε επναω στα τσερκια πιο χοντρες φετες φιλετου και καλυπτουμε με λεπτωτατες φετες ντοματας, λιγο αλατι, λιγο πιπερι και φρεσκια ριγανη.

Ετοιμο για ψησιμο
Ετοιμο για ψησιμο

Ψηνουμε σε φουρνο που ζεματαει (250 βαθμοι) για περιπου 15 λεπτα και σερβιρουμε αμεσως. Προσοχη στο πως αφαιρουμε τα τσερκια, θελει μια μικρη σπατουλα για να παει στο πιατο, και μετα καθε τοιχωμα θελει αποκολληση με ενα καλο μαχαιρι.

Σερβιρισμενο
Σερβιρισμενο

Το αποτελεσμα ειναι θεσπεσιο, αφου το ψαρι ειναι ζουμερο και αρωματικο, καθε στρωση ψαριου εχει αλλη υφη επειδη εχει διαφορετικο ποσοστο υγρασιας, το επανω ειναι πιο σφιχτο, ενω το απο κατω κυριολεκτικα λυωνει στο στομα, και η ντοματα προσθετει την απαραιτητη οξυτητα χωρις να καθοριζει την συνολικη γευση. Ταυτοχρονα το κολοκυθι προσθετει γλυκυτητα και απλοτητα, που αντιπαλευουν την οξυτητα της ντοματας και την ενταση της σαρκας τοης περκας.

Λεπτομερεια
Λεπτομερεια

Συμπερασμα:  η ταπεινη και διαιτερα προσιτη (10 ευρω το κιλο) αφρικανις μπορει να ξετρελανει κοσμο και ευλογως! Ελπιζω να τρελαθειτε και εσεις!

14 comments

  1. ΩΠ! Εγω νομζα οτι ταξιδευετε αλλα εσεις μαγειρευετε.
    Απο περκες αλλο τιποτα εδω στην παλιοπρωτευουσα. Αχ αυτα τα τσερκια σας. Τα φανταζομαι εκει στην κουζινα σας να λενε: Αχ με τι θα μας γεμισει την επομενη φορα ο σεφ μας! Κι εσεις φυσικα ολο και μια καινουργια εκπληξη τους φυλατε. Και σε μας αλλωστε. Κλεψ κλεψ η συνταγη, και κατ’ ευθειαν στον ..ψαρα!

    1. @δεσποιναριον: αναμενω με αγωνια την αναφορα της εκτελεσεως της συνταγης με περκα απο την παλαιοπρωτευουσα σας

  2. όϊ..όϊ!!!…ακομη κι εγω που δεν ειμαι του ψαριου αναστεναξα με λαχταρα βλεποντας το αποτελεσμα…παρεπιμπτοντως η περκα φιλετο ειναι απο τα ψαρια που συνηθως μαγειρευω….θα το κανω οπωσδηποτε μα να ειναι καλοκαιρακι και να τα εχω ολα φρεσκα φρεσκα στην εποχη τους 🙂

    1. @κουκ: κοπιαστε καλη μου! εγω τα λαχταρισα τα κολοκυθια και υπεκυψα, ειμαι σιγουρος οτι στην εποχη τους θα ειναι ακομη καλυτερα!

  3. Απλη αλλα συγχρονως εντυπωσιακη συνταγη….!!!Και νομιζω οτι δεν περιεχει και πολλες θερμιδες..(προσεχουμε .για να εχουμε… βλεπετε..)
    Τα τσερκια… τα βρισκει κανεις ευκολα??? Δεν ειμαι ασχετη μαγειρικης..αλλα τσερκια δεν εχω χρησιμοποιησει! Τελειο ετσι κι αλλιως. Ναστε καλα
    Καλη σας νυχτα.

  4. @ορφια: σε οποιοδηποτε μαγαζι με ειδη μαγειρικης πρεπει να τα βρειτε! προσπαθειστε επισης στην οδο Ευριπιδου, κατω απο την αθηνας, που εχει διαφορα μαγαζια με ειδη μαζικης εστιασης

  5. Τί να πώ για το μαγικό πιάτο και για τη μαγικότερη παρουσίαση! Απλώς σωπαίνω μπροστά στο θαύμα!
    Σεφ μου για μια ακόμη φορά υποκλίνομαι

  6. @ορφια: ειστε καλοδεχουμενη και ειναι ευχαριστηση μου να βοηθω με τις περιορισμενες μου ικανοτητες

  7. @ιουστινακι: σας διαβεβαιω οτι και η γευση ειναι ιδιαιτερως ικανοποιητικη! οσο για τα καλα σας λογια, υποκλινομαι και εγω, αλλα δεν τα αξιζω… οπως παντα, ειστε πληθωρικη και μεγαλοθυμη!

  8. ..ειμαι σε θεση πλεον να διαβεβαιωσω και εμπρακτως… οτι η περκα σας περασε με αριστα την βαθμολογια….πιστα ακολουθωντας τας οδηγιας…(και με τα τσερκια της παρακαλω…) το πιατο εγινε “αναρπαστο”… Σας ευχαριστω και παλι!!:)

  9. @ορφια: κατ’ αρχας, συγχαρητηρια για την επιδοση
    σας ευχαριστω και εγω με τη σειρα μου, που με εμπιστευθηκατε!

  10. 1.Μου αρεσαν τα τσερκια σου, απο που τα πηρες?
    2.Τα φιλετα περκας που πηρες ειναι κατεψυγμενα και αποψυγμενα. Μην αγοραζεις ψαρια και κρεας απο σουπερ μαρκετ αν αγαπας την υγεια σου και την νοστιμια.
    Υπαρχουν Ιχθυοπωλεια και Κρεοπβλεία που θα σου δωσουν καλύτερες τροφες παο τις αηδειες που πουλανε οι πολυεθνικες.

    1. Γεια σου Κωστη,
      Καλως ηλθες!!!!
      Τα τσερκια τα εχω παρει απο το Cook Shop.
      Εχεις δικηο για την περκα, αλλα αναγκα και θεοι πειθονται.

Comments are closed.