Lent Monday Lunch – Το γευμα της Καθαρας Δευτερας

Καθαρα Δευτερα σημερα και το παραδοσιακο γευμα εγινε στο σπιτι της αδερφης μου, με ολα τα καλα.

Πριν περασω στην παρουσιαση, θα ηθελα να ευχηθω σε ολους και ολες καλη σαρακοστη και με το καλο να ερθει και το πασχα!

Σπιτικες εληες
Σπιτικες εληες

Αυτες τις εληες τις φτιαχνει η αδερφη μου.  ειναι χαρμανι μικρες και μετριες και διαθετουν πολλα γευστικα χαρισματα. Ειναι φτιαγμενες με λεμονι και μυρωδικα.

Χταποδακι βραστο
Χταποδακι βραστο

Η αδερφη μου λατρευει το μαιντανο, οπως να κι εδω, εχουμε μαιντανο, με ολιγη ριγανη. Παραδιπλα ησαν φουσκες και γαριδες, και η πατροπαραδοτη ταραμοσαλατα. Ενα πιατο με γεμιστα καλαμαρια δεν το προλαβα.

Γιγαντες Ελληνων
Γιγαντες Ελληνων

Οι παραδοσιακοι γιγαντες Ελληνων χυλωμενοι στην εντελεια, με μπολικο μαιντανο.

Γαριδακι Συμης
Γαριδακι Συμης

Αυτον τον θησαυρο τον ειχε η αδερφη μου στην καβατζα απο παλαιοτερο ταξιδι της, οποτε μου δοθηκε η ευκαιρια να τον περιποιηθω. Μετα απο μια μικρη διασταυρωση αποψεων, οπου εκεινη ηθελε να τηγανιστουν με ψιλοκομμενη πιπερια κι εγω ηθελα απολυτως τιποτε για να εχω την γνησιοτητα της γευσης, καταληξαμε στον μινιμαλισμο. Τηγανησα το γαριδακι σε ελαιολαδο σε μετρια φωτια για 1 περιπου λεπτο. Το αποτελεσμα ηταν εξαισιο, καθε γαριδακι ηταν μια μικρη αμπουλα απο γλυκια θαλασσα και αρωματα της θαλασσας περιτυλιγμενα μεσα σε μια ζουμερη μεμβρανη σαρκας σχεδον αδιορατης.

Βρασμενοι οι αστακοι
Βρασμενοι οι αστακοι

Εδω δεν προλαβα, μια και η οικοδεσποινα ειχει ηδη βρασει τους αστακους και ετοιμαζοταν για αστακομακαροναδα. Ομολογω οτι δεν μου αρεσει καθολου η αστακομακαροναδα, περισσοτερο απολα επειδη σπαταλαται μια πολυτιμη και σπανια τροφη με το να μπαινει σε μια παρτουζα με αλλοτρια υλικα και γευσεις και να βεβηλωνεται!

Παρολα αυτα σεβομενος την περισταση εκανα μοκο, απλα ψελισα οτι η αστακομακαροναδα ειναι ελληνικη εφευρεση και οτι πουθενα αλλου στον κοσμο δεν καταστρεφουν ετσι τον αστακο. Θασ με ρωτησετε βεβαια ο Θερμοδωρ δεν ειναι κι αυτος μαι πρωτοφανης κακοποιηση των πρωτογενων γευσεων; Ας αφησουμε τους Γαλλους να απαντησουν στο ερωτημα αυτο. Απο την συζητηση παντως στο τραπεζι, καθως εγω καθαριζα τον αστακο και ετοιμαζα την αναμειξη με την παστα, προεκυψε οτι το πιατο ειναι ανακαλυψη ψαραδων που επειδη δεν μπορουσαν να φανε αστακο, εφευραν την αναμειξη (ουσιαστικα το μπλουμ) με τα μακαρονια για να ταρατσωνουνε χωρις να αναλωνουν περισσοτερους απο ενα η δυο αστακους.

Αστακομακαροναδα
Αστακομακαροναδα

Επι της ουσιας, το αποτελεσμα ηταν αξιοπρεπες, αλλα εξακολουθω να ισχυριζομαι οτι θυσιαζεται η γευση του αστακου στο μπλουμ με τα μακαρονια!

Λεπτομερεια
Λεπτομερεια

Με την ευκαιρια, να εξομολογηθω και την αμαρτια μου, καθοσον στη διαρκεια του καθαρισματος αποπειραθηκα να τσακισω ενα δυο τροφαντα κομματια σαρκας και αυγα αλλα σταματησα την τελευταια στιγμη. Καθως ομως σερβιρα το μιγμα πανω στα μακαρονια μου ξεφυγε το χερι και εξαφανησα δυο λαχταριστα κομματια σχεδον ατοφια, πριν τα καταπιει η σαλτσα!

Κλεινοντας, να ενημερωσω οτι οι αποψεις διιστανται, αλλοι λενε οτι θα εχουμε εκλογες τον Ιουνιο, αλλοι πως οχι, ενω η νεολαια συζητουσε για τον χαμο που γινεται στη Μαδαγασκαρη.

Μετα απο ενδελεχη αναλυση, καταληξαμε στο συμπερασμα οτι ο Παλαιοκωστας τελικα ειναι πρωτιστως οικονομολογος, αφου εφηυρε και εφαρμοζει ενα τροπο αναδιανομης πλουτου, και εμαθα και πως τον συνελαβαν την τελευταια φορα (μετα την απελευθερωση του Μυλωνα). Ενας απο τους συνεργους του πηγε σε αντιπροσωπεια της Μπεμπας και ζητησε να αγορασει ενα Χ5 με μετρητα. Ο εμπορας ψυλιαστηκε και πηρε την Αστυνομια, οποτε τους μπαγλαρωσανε.

Ο δικηγορος της παρεας μας ενημερωσε οτι σε περιπτωση που συλληφθει, η προσθετη ποινη που θα του επιβληθει για την αποδραση θα ειναι 6 μηνες – κατα τα ειωθοτα.

Και του χρονου με υγεια!

16 comments

  1. PΠαναθηναιε μου αγαπημενε, με μετεφερες στο τραπεζι σας, με τα καλουδια, τις συζητησεις, τις διαφορες, και τα πολιτι(στι)κα βαρομετρα. Να σας ευχαριστησω μεσα απο την καρδια μου και να ευχηθω κι εγω Καλη Σαρακοστη. Και πριν προχωρησω στο σχολιο μου πες στην αδελφη σου οτι την αγαπαμε.
    Λοιπον η αστακομακαροναδα ειναι ενα φαγητο που αν φαω ενα πιατο, παει και φρακαρα και δεν μπορω να φαω τιποτε αλλο. Αποζητω ανακλιντρο και καποιον να μου κανει αερα να συνελθω. Ποσο μαλλον που στο τραπεζι υπηρχαν και οι τροφανοτοι γιγαντες. Μου αρεσει ο αστακος σκετος με λαδι και λεμονι. Εδω στας Αμερικας τον τρωνε και με βουτυρο αλλα προτιμω τη νησιωτικη μας εκδοχη. Η αστακομακαροναδα θα επρεπε να περιορισεται σε τρεις μπουκιες και παπαλα δια νομου.
    Παμε στα αλλα. Γιγαντες πηρα να φιαξω το Σαββατο. Για μπουγιο που λενε. Σε πολλους αρεσουν.
    Οι σπιτικες ελιες ειναι χαρμα, εφιαχνε καποτε η μαμα μου. Ιδιως οι πρασινες που εχουν και καποια πικριλα η ειναι ακομα αγγουρες ειναι υπεροχες. Ευτυχως στον τομεα ελιες εχω βρει ενα μερος που διαθετει ενα καλο ολιβ μπαρ με ποικιλια και βολευομαι. Παρ’ ολο που τα τεκνα μου λενε οτι μονο οι ελιες Καλαμων ειναι ελιες και τα αλλα ειναι πρασινα μπαλλακια (και με κουφαινουν) πιστευω οτι καθε ελια εχει δικη της προσωπικοτητα. Επισης θελω να τονισω οτι εδω μερικες ελιες κυκλοφορουν χωρις κουκουτσι. Κακως. Οταν βγαλεις το κουκουτσι η ελια χανει την υποσταση της. Την κορμοστασια της πως να το πουμε.
    Το χταποδακι σας πραγματικα το λιμπιστηκα, εδω δεν βρηκα και κονσερβα αρνουμαι να παρω κυριως γιατι τα λαδια τους ειναι μηχανολαδα.
    Για μια ακομα σας ευχαριστω θερμα για την υπεροχη αναρτηση, παντα συγγινουμαι με τα γαστριμαργικα σας! Εδω τα ξερετε, μια χιονοθυελλα χωρις σταματημο.

    1. @δεσποιναριον: κοπιαστε φιλενας! ποτε θα ανταμωσουμε να το γλεντησουμε δεοντως; οταν ερθετε με το καλο, να φερετε και τα τεκνα και να τους σερβιρω αυτες τις μικρες μαγικες μπομπιτσες! ισως αλλαξουν γνωμη:πως παει η ιωση του Ερρικου; ιαθηκε; εφηρμοσε τη συνταγη; η αδερφη μου τωρα ταξιδευει, οποτε θα της μεταφερω τα χαιρετισματα της αγαπης οταν επιστρεψει – ειναι μεγαλη γυριστρα! για την αστακομακαροναδα τι αλλο να πω; ετσι κι αλλιως καθε μεριδα με παστα πρεπει να ειναι μικρη, αλλιως τσιμεντωνει και δεν μπορεις να απολαυσεις τιποτε! οσον αφορα το χταποδι, αν θυμαμαι καλα, οι αμερικανοι το θεωρουν για πεταμα, οποτε ευλογως δεν υπαρχει φρεσκο! ουτε και κατεψυγμενο φανταζομαι! κουραζ ντεσποινα!

  2. Καλησπερα κ καλη Σαρακοστη!!
    Αχ κ παλι αχ!!Τι μου θυμισατε!Φουσκες,αστακουδακια,γαριδακια,χταποδακια!
    Ο παππους κ ο πατερας μου ηταν ψαραδες κ ολα αυτα τα θεσπεσια που μας προσφερατε ηταν για μενα καθημερινος μεζες που συμπληρωνε τις συνταγες της σμυρνιας γιαγιας.Τι ωραια τα περιγραφετε κ αυτο της μικρης αμπουλας απο γλυκια θαλασσα ηταν …ολα τα λεφτα, για να χρησιμοποιησω κ μια νεοελληνικη εκφραση!!Θα συμφωνησω οτι το αστακουδακι γαλακτος ειναι ιεροσυλια να το χαλαμε με το ζυμαρικο.Ευχαριστωωωωω!!!
    π.σ.η χρυση λιστα που με αγαπη δωσατε στο ταλαντουχο δεσποιναριο για την ιωση αρεσε πολυ στη νοσοκομειακη παρεα μου κ ιδιαιτερα στο ετερον ημισυ!

    1. @Ρουλα: καλως ηλθατε! ειστε μελος μιας ευτυχους οικογενειας, οι ανθρωποι της θαλασσας ειναι μεσα στην καρδια μου, εγω σε νησι μεγαλωσα, κια μου λειπει αφανταστα! ερχεται δε και η σμυρνια γιαγια και δενει το σιροπι, και με γαργαλαει η πειεργεια μου να σας θερμοπαρακαλεσω να μας γραψετε με την πρωτη ευκαιρια – ετσι τηλεγραφικα – τι μαγειρευε αυτη η υπεροχη γιαγια! τι να πω για την αστακομακαροναδα, αυτη η μικρη συντροφια που μαζευτηκε σημερα στο μπλογκ κατα πλειοψηφια δεν την ορεγεται! αλλα ετσι ειναι οι γευσεις, περι ορεξεως κολοκυθοπιττα! (και σε αλλα πολλα βεβαιως)
      αν αρεσε η χρυση λιστα για την ιωση, εχω κι αλλες μια τουλαχιστον για καθε νοσο και καθε αναγκη! η απολαυση καλης τροφης και καλου ποτου αποτελει μεγαλη θεραπεια!
      κλεινοντας, σας ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια και ευχομαι τα καλυτερα

  3. Καλησπερα σας και καλη σαρακοστη. Ενα πραγματικα ελληνικο παραδοσιακο τραπεζι. Υπεροχα πιατα αλλα πιο πολυ υπεροχα παρουσιασμενα! Εχετε ενα θαυμασιο δικο σας τροπο να παρουσιαζετε και την πιο απλη συνταγη να φαινεται εξαισια. Καλο σας βραδυ και ναστε παντα καλα να μας δινετε τα “φωτα” σας.!!

    1. @ορφια: μα εσεις θα με χαλασετε με τα παινεματα! θα καβαλησω το καλαμι και θα πηγαινω βολτα! και οπως βεβαια πολυ καλα ξερετε, η συντροφια κανει τη διαφορα, ενας μονος του δεν λεει και πολλα πραγματα!

  4. Αγαπητέ παναθήναιε, χαίρε!

    Μετά από κατανάλωση θείων εδεσμάτων, υπό την μορφή βραστού χταποδιού μετά λαδόξυδου, φάβας, κεφτέδων ρεβιθιού τε και μελιντζάνας, σκορδαλιάς, μελιτζανοσαλάτας, ταραμοσαλάτας, γαρίδων και καραβίδων, ένα μόνο έχω να σου πω: “Το Στέκι του Δασκάλου”, τσιπουράδικο στον δρόμο που οδηγεί στην παραλία του Πόρτο Ράφτη.

    Υ.γ.: Αυτά που βλέπεις πιθανόν να φαίνονται λίγα λόγω της καθυστερημένης άφιξής μου.

    Δεν φαντάζεσαι καν για πόσα άλλα μιλάμε.

    1. @πανας: ευχαριστω ρεπορτερ, θα το επισκεφθω το στεκι και θα αναφερω αρμοδιως με ολα τα τεκμηρια! αυτα τα μικρα τεβερνακια που ειναι σκορπισμενα εδω κι εκει αποτελουν τα πραγματικα γαστρονομικα κεντρα της ελλαδας! οσον αφορα το γερανο και την αστακομακαροναδα, ολη σχεδον η παρεα εδω αυτο λεει, εκτος απο την Λευκαδια νεα Ιουστινη! το πιο πρακτικο παντως ειναι να το αποφευγουμε, αφου κυριολεκτικα ειναι σα να τρως τσιμεντο!

  5. Και επανέρχομαι:

    Παρότι ενθουσιώδης οπαδός του συνδυασμού των – παντός φύσεως – ζυμαρικών με θαλασσινά, όντως, όποτε επιχείρησα να φάω αστακομακαρονάδα έπρεπε να έρθει ο γερανός για να με περισυνελέξει και ξεκουνήσει.

    Γιατί άραγε;

  6. Αγαπημένε Παναθήναιε,
    Ευχαριστώ για το γιορτινό τραπέζι με την προφαση νηστείας. Διαλέγω την αστακομακαρονάδα, που είναι το αγαπημένο μου. Αποτελεί το κύριο πιάτο στις γιορτές του καλοκαιριού εν Λευκάδι στην ψαροταβέρνα του Γιάννη στη Λυγιά.
    Και παλι ευχαριστώ γιατί εγώ γράφω και δεν είχα καιρό για μαγειρέματα!!!

    1. @Ιουστινακι: σου απονεμω το βραβειο της αστακομακαροναδας, θα κανετε καλη παρεα με την αδελφουλα μου, και σημειωνω οτι δεν υπηρχε καμμια προφαση, ουτε καν υπονοια νηστειας! αυτο το ταβερνακι στη Λυγια θα πρεπει να το επισκεφθω! οσο για το γραψιμο σου, ο καθενας στη δουλεια του κι ο λουμιδης στους καφεδες! φιλια απο την ηλιολουστη αθηνα των 20 βαθμων!

  7. Να νιώσω τρε μπανάλ που δεν έχω φάει ποτέ αστακομακαρονάδα; Αν και έχω την εντύπωση πως κι εγώ θα προτιμούσα να φάω σκέτο τον αστακό και ν’ αφήσω τα μακαρόνια στην άκρη.
    Καλή σας μέρα Παναθήναιε.

    1. @νταρια: μα γιατι καλε; το αντιθετο μαλλον θα ελεγα οτι ισχυει! θυμαμαι ενα βραδυ ηθελε ενας γνωστος να παραθεσει επαγγελματικο δειπνο σε μια παρεα και προτεινε Γλυφαδα για αστακομακαροναδα – ουτε θυμαμαι πως τον τουμπαρισα και πηγαμε σε ψαροτεβερνα για ψαρακι! καλην ημερα και σε σας!

  8. Καλως σας βρηκα(απο το δεσποιναριο)!
    Η νησιωτικη καταγωγη κ το καλλιτεχνικο σας πνευμα αποτυπωνεται εντονα κ στις συνταγες.Οσο για τις συνταγες της γιαγιας τι να πω κ τι να αφησω.Μαγειρευε τα πιο απλα πραγματα βαζοντας τη δικη της πινελια παντα που το εκανε να ξεχωριζει.Η μητερα μου μπορει να εκανε το ιδιο φαγητο αλλα …ανοστο.
    .ντολμαδακια.εβαζε μαραθο,κορομηλα την ανοιξη κ αγουρο σταφυλι το καλοκαιρι(διαλεγε τοτε τα πιο τρυφερα φυλλα).ΠΟΤΕ ΚΙΜΑ.
    .γαλατοπιτα(με φυλλα)
    .αγρια σπαραγγια κ μανιταρια απο το διπλανο πευκοδασος
    .γκιουζλεμεδες
    .γουλιφαδες(ανεμωνη της θαλασσας) τηγανητοι με κουρκουτι
    .ψαροσουπα που εβραζε παντα με το καπακι ανοιχτο(αυτο το κανω κ εγω)για να χυλωσει μονη της.Για να καταλαβει οτι χυλωσε εβαζε το χερι πανω στον ατμο καθε τοσο κ οταν κολλουσαν τα δαχτυλα με την παλαμη τοτε ηταν ετοιμη.Αυγολεμονο,ρυζι ηταν απαγορευμενα.
    .κοτοπουλο με κριθαρακι σωταρισμενα κ τα δυο με κρεμμυδι.
    .σωληνες με ρυζι
    .αγριοχορτα σαλατα ή σωταρισμενα
    .κρεατικα μαγειρευε ελαχιστα γιατι παντα υπηρχαν ψαρια κ θαλασσινα στο σπιτι.
    .λιαστο χταποδι κ ψαρι
    .απο μπαχαρικα χρησιμοποιουσε κανελλα, ακομη κ στα φαγητα,πιπερι στο μυλο(ειχε ενα μπρουτζινο)
    Θα μπορουσα να γραφω ωρες για τη γιαγια αλλα πολυ φοβαμαι οτι θα σας κουρασω κ τωρα που μου δωσατε την ευκαιρια για να της κανω ενα ιδιατερο μνημοσυνο εχω την αναγκη να σας πω ενα μεγαλο ευχαριστω!!!
    Ελπιζω να μην ακουσε εκει που βρισκεται τα περι… συνωστισμου (τοτε ηταν 19 χρονων) ουτε αυτη ουτε ο παππους που ηταν απο τη Χαλκη(Πριγκηπονησια)κ εχασε σε μια νυχτα τους γονεις του.
    Τελος για να σας γλυκανω λιγο σας κερναω τριανταφυλλο γλυκο απο τα χερακια της κ λιγο χαλβατζικο με μπολικη κανελλα ή μηπως σπιτικη βυσσιναδα?Σας χαιρετω απο την Ξανθη που θυμιζει σημερα Λονδινο με το πουσι που κοντευει να μας πνιξει.

  9. @Ρουλα: τι ωραια αναμνηση καταγραψατε! και με ποση αγαπη! αν υπαρχει κατι στην αλλη οχθη του ποταμου, σιγουρα το μηνυμα σας εφτασε μεχρι εκει!
    απο τα πιατα μενω στους γουλιφαδες που δεν τους εχω γευθει, στα ντολμαδακια και την παλαμη πανω απο την ψαροσουπα! για τους γκιουζλεμεδες θα επανελθω!
    παρακαλω να προσφερετε ΟΛΑ τα γλυκα που αναφερατε παραυτα, γιατι αλλιως δεν θα με παιρνει υπνος – καλο βραδυ στην υπεροχη Ξανθη!
    υγ. και βεβαιως οι πραγματικες ιστοριες πραγματικων ανθρωπων δεν ειναι ποτε κουραστικες!

Comments are closed.