Minimalist Moussaka – Μινιμαλιστικος Μουσακας

This is a minimalist version of the greek dish “moussaka”. It is not as heavy, it is easier to prepare and is in portions, so you do not need to cook a whole tray of food.

This is dedicated to my dearest blog friend, despoinarion.

Σημερα ακουσα οτι ο καιρος το Σαββατοκυριακο θα ειναι χαλια, κι αποφασισα να παω προς το καλοκαιρι και να φτιαξω ενα μουσακα που ομως ειναι μινιμαλιστικος, δηλαδη εχει λιγοτερα απο οσα συνηθως βαζουμε στο μουσακα. Επισης, ειναι σε ατομικες μεριδες, δηλαδη δεν ειναι στο ταψι, αλλα μεσα σε τσερκια υψηλης; τεχνολογιας, με αφαιρουμενο πατο!

Το πιατο αφιερωνεται στο δεσποιναριον που ειναι η αγαπημενη μου μπλογκοφιλη και της αρεσουν τα τσερκια!

Λαχταριστα κολοκυθακια και μελιτζανες
Λαχταριστα κολοκυθακια και μελιτζανες

Αρχιζουμε με το τηγανισμα των κολοκυθιων και των μελιτζανων σε γνησιο παρθενο ελαιολαδο. Ναι, ειναι εκτος εποχης και τα δυο, αλλα αμαρτησα! Και η ομολογια της αμαρτιας ειναι το πρωτο βημα για την συγχωρεση! Τα κολοκυθια ειναι απο την Συρο και οι μελιτζανες απο την Κρητη. Υπεροχα και τα δυο! Μελωμενα και τρυφερα.

We start by frying the zucchinis and eggplants in olive oil, until they are golden brown. Both ingredients are out of season, but thanks to the greenhouses on Syros (zucchinis) and Crete (eggplants) both are available and very tasty! Once fried, I tasted them adn they were sweet and juicy.

Το πρωτο στρωμα
Το πρωτο στρωμα

Παιρνουμε λοιπον τα χαι τεκ τσερκια και βαζουμε μια στρωση απο μελιτζανες, οσο πιο σφιχτα γινεται, γιατι μετα το ψησιμο θα “καθησουν”. Σημειωνω οτι ο πατος ειναι ηδη στη θεση του και θα αφαιρεθει μετα το ψησιμο.

Once the fried vegetables have rested, we start the assembly of the dish. The first layer is eggplants only, squeeze them as much as you can, they will shrink during baking.

Το δευτερο στρωμα
Το δευτερο στρωμα

Στο μεταξυ εχω τσιγαρισει αναμικτο μοσχαρισιο και χοιρινο κυμα με διαφορα μυρωδικα (κρεμμυδια, σκορδα, κολιαντρο, φρεσκια ριγανη και ολιγη πιπερια καυτερη) και στρωνω τη δευτερη στρωση. Προσοχη! Καθολου ντοματα στον κυμα!

The second layer is seasoned minced meat that is a mix of beef and pork. I do not add tomato at all, but I have added garlic, onions, coriander, fresh oregano and a bit of chili peppers.

Το τριτο στρωμα
Το τριτο στρωμα

Ηρθε η ωρα για το τριτο στρωμα, με κολοκυθια και μελιτζανες, οδο πιο σφιχτα και να προεξεχουν και λιγο, γιατι με το ψησιμο θα “καθησουν”!

Now add the last layer, with zucchinis and eggplants, squeezed tightly.

Βαζουμε και λεπτωτατες φετες απο γραβιερα Τηνου στο τελος και φουρνιζουμε στους 250 βαθμους για 20 λεπτα. Προσοχη! ουτε σταλα μπεσαμελ, μονο το υπεροχο τυρι της Τηνου κομμενο τσιγαροχαρτο.

On top I add some paper thin slices of yellow cheese from the island of Tinos (you can use provolone and/or parmesan cheese, or even gruyere if you have it) and bake for 20 minutes in 250 C.

Ψημενα ετοιμα
Ψημενα ετοιμα

Το καστανοχρυσο χρωμα ειναι η βεβαιωση της ολοκληρωσης του ψησιματος.

The proof of the completion of the baking is the brown golden colour of the top.

Αφηνουμε να ηρεμησει για 30 λπετα, αφαιρουμε το τσερκι και σερβιρουμε.

We remove the containers and voila!

Σερβιρισμενο
Σερβιρισμενο

Το αποτελεσμα ειναι γευστικωτατο, τρωγεται με περισση ευχερεια και ανευ περελκομενων τινων, και σε αφηνει με την αισθηση της πληροτητας και της ικανοποιησης.

This version of moussaka does not have the thick gravy sauce at the top, not the tomato in the meat. The taste is simpler but more satisfying for me. The yellow cheese(s) add complexity and variety in the flavours.

Ζουμερο και γευστικο
Ζουμερο και γευστικο

Συνοδεψτε με ενα κοκκινο κρασι που εχει παλιωθει για τρια τουλαχιστον χρονια και θα με θυμηθειτε!

Enjoy the dish with an aged (3 years minimum) red wine!

19 comments

  1. AX! ΤΣΕΡΚΙΑ!!!!! Τετοια χαϊ τεκ τσερκια εχω κι εγω. Σας ευχαριστω για την αφιερωση καλο μου μπλογκοφιλαρακι! Η μουσακαδια φαινεται υπεροχη. Οχι ντοματα ε; χμ ΟΚ! Για μια στιγμη να γραψω στην σοπινγκ λιστα μου: Τυρι Τηνου.. μπουχαχαααααα δεν εχουν. Μια καποια γραβιερα τι θα ελεγε;
    Σας ευχομαι καλο Σαββατοκυριακο, και να σας επιτρεψει ο καιρος να βγειτε λιγο.

  2. ….Καθολου ντοματα στον κιμα??? Αυτο θελει την εξηγηση του…παρακαλω αγαπητε μας δασκαλε!!!! Την βαζω την ντοματουλα…κανω τετοιο λαθος??? 🙂
    Καλο Σαβββατοκυριακο αν και θαχουμε βροχουλες .λεει..!!

  3. @tutti frutti cuori perduti: καλημερα απο τη συννεφιασμενη αθηνα, και λεγω οχι στην ντοματα, γιατι θελω η γευση να ειναι γλυκεια και πλατια, χωρις οξινα! τα μυρωδικα μεσα στον κυμα την κανουνε τη δουλεια, δοκιμαστε το χωρις προκαταληψη! οσο για τα τυρακια, πρεπει να ειναι κιτρινα, θα δοκιμαζα και τον συνδυασμο προβολονε με παρμεζανα!
    migliori auguri

  4. Σούπερ ο μουσακάς αν και μινιμαλιστικός. Είμαι πολύ φίλη των τσερκιών προσωπικά, αλλά έχω αυτά χωρίς τον πάτο!

  5. Έχω καιρό να περάσω και από ότι βλέπω έχω χάσει διάφορα! Καταγράφω το όνομα του εν Βαρκελώνη εστιατορίου και σημειώνω και την αποψινή συνταγή! Επιφυλάσσομαι για περαιτέρω ενδελεχή μελέτη των χαμένων συνταγών!
    Την καλησπέρα μου!

  6. @foodjunkie: καλως ηλθατε υπεροχη μαγειρισσα! ευχαριστω για τα καλα σας λογια, τα τσερκια ειναι πολυ βολικα, με η χωρις τον πατο!

    @κουκ: παρακαλω να συγκρατηθειτε και να μην αποθανετε! σας χρειαζομαστε εξαλλου για να μας φερνετε τις ομορφες εικονες, τα φαγακια και τα γλυκα! εκεινο που μπορουμε να κανουμε ειναι να οργανωσουμε μια συναξη για μαγειρεματα και γευσεις !

    @τρελλοτουριστας: να πατε στον ραμον φρειχα, ειναι μεγαλος μαγειρας και ακολουθει την παραδοση με δημιουργικο τροπο! τωρα ανοιξε και στην μαδριτη

    @ναταλια: που χαθηκατε εσεις καλη μου φιλη, ποιητρια; ομολογω οτι εγω το εφτιαξα, και σας καλω να το πιστεψετε!

  7. Περναω Κυριακη βραδυ για να ευχηθω καλη εβδομαδα. Και να ευχαριστησω αλλη μια φορα για την αφιερωση. Ελπιζω να εφιαξε ο καιρος εν Αθηναις.

  8. @δεσποιναριον: η φιλια σου και η καλοθυμια σου ειναι θησαυρος, ανταποδιδω τις ευχαριστιες και ευχομαι καλη εβδομαδα…
    οσο για τον καιρο, αυτη την εποχη υπαρχω σε δυο μετεωρολογικα συστηματα, το εσωτερικο και το εξωτερικο (καμμια σχεση με το ΚΚΕ του 1968)…
    το εσωτερικο δελτιο λοιπον ειναι καλο, οποτε αναποφευκτα, παρασυρει και το εξωτερικο!

  9. Μαγεία! Και πόσο τεμπελιάζω να τον φτιαξω.
    Να φανταστείς τρώω μουσακά σαν τουρίστρια, όποτε πηγαίνω διακοπές κάπου στην Ελλάδα 😳
    Τώρα με ξεσήκωσες να τον φτιαξω.

  10. αυτο ειναι το καλο της συνταγης, ειναι πανευκολη, και γινεται πολυ γρηγορα!

  11. Καλησπέρα αγαπητέ!
    Τελείωσα το διάβασμα και έμεινα να κοιτάω σαν χάνος την οθόνη, ενώ το στομάχι μου διαμαρτυρόταν εντόνως!

    Ερώτηση:

    Θα μπορούσες να τροποποιήσεις την συνταγή με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να γίνει μέσα σε ένα σχετικά μικρό ταψί για φούρνο;

    Μπας και καταφέρω να το φτιάξω και εγώ, δηλαδή!

  12. μα και βεβαια μπορεις να χρησιμοποιησεις ενα μικρο ταψι, αλλα θα πρεπει να στραγγιξεις καλα τα τηγανισμενα λαχανικα να φυγουν τα λαδια …
    το ψησιμο στο ταψι δεν γινεται καλα οταν το φαγητο κολυμπαει στα λαδια και τα ζουμια, οποτε προσεξε το στραγγιγμα…
    αν εχεις λιγο τραχανα η πληγουρι, πασπαλησε λιγο πανω απο καθε στρωση, για να μαζεψει τα μποσικα…
    κατα τα λοιπα ολα ισχυουν…
    καλη επιτυχια

  13. Καλησπέρα!

    Πολύ ωραία, χαίρομαι που μου δίνεις θάρρος!

    Δύο τελευταίες ερωτησούλες: Μπορείς να προσδιορίσεις τις ποσότητες για ένα μικρό ταψάκι; Τα λαχανικά, φαντάζομαι κομμένα κατά μήκος.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα!

    1. Θα χρειαστεις δυο μετριες προς μεγαλες μελιτζανες για την πρωτη στρωση, μισο κιλο κυμα αναμικτο μοσχαρι και χοιρινο για τη δευτερη στρωση, και μια μελιτζανα και δυο κολοκυθια (για τηγανι) για την τριτη και τελευταια στρωση. Απο πανω θα τριψεις 250 γρ γραβιερα Τηνου. Καλη επιτυχια!
      ΥΓ. Καλου κακου, παρε μια μελιτζανα παραπανω για καβατζα! αφου στραγγιξουν ζαρωνουν, και ακομη περισσοτερο μετα το ψησιμο στο φουρνο, αφου φευγουν τα υγρα τους!
      ΥΓ2. Το ταψακι να ειναι βαθυ και να μην το γεμισεις μεχρι το χειλος, γιατι θα φυγουν τα ζουμια και γινει ο φουρνος σου κολαση!

  14. Καλησπέρα αγαπητέ.

    Προφανώς είναι ελάχιστες οι δυνατότητές μου σε σχέση με τα όσα υψηλά προτείνεις…

    Λυπηρό.

    1. αγαπητε Πανα, κατανοω τις δυσκολιες σας γιατι τις εχω περασει, ομως μην το βαλετε κατω! συνεχιστε και θα τα καταφερετε! τιποτε δεν ερχεται ευκολα, μονο τα ονειρα και οι απατες! αν εχετε καποιο συγκεκριμενο προβλημα στην παρασκευη του μουσακα, παρακαλω να μου το πειτε!

Comments are closed.