Greek Easter – Πασχα Ελληνων

Η σημερινη αναρτηση εχει θεμα το πατροπαραδοτο Αναστασιμο γευμα και τον οβελια με τα παρελκομενα.

Οι τελετες ελαβαν χωρα στην παραλια της Βορειας Ευβοιας, κοντα στους Ωρεους, με τελεταρχες τον Κωστα και την Μαρια, αγαπημενα ξαδερφια, και παροντες πλειστους οσους, αναμεσα στους οποιους και η αφεντια μου.

Θεα προς τον Βορρα
Θεα προς τον Βορρα

Θα ξεκινησω με τον αρτο, που εποιησε η Λιλα, με μυστικη συνταγη την οποιαν ομως εδωσε στον γραφοντα για μελλοντικη χρηση.

Αρτος με πασχαλιες
Αρτος με πασχαλιες

Το σουσαμι τελικα ειναι μεγαλη ανακαλυψη! Παει τελεια στο ψωμι που ειναι αφρατο και πεντανοστιμο!

Η Μαρια ειχε ετοιμα τα αυγα, τα οποια ηταν τοσο νοστιμα που ξεχουσε κανεις ευκολα τα ποσα ετρωγε! Αφηστε που υπηρχε και ενα με τον δαφνοστεφανωμενο νεο και αναγκαστηκε η καημενη η Μαρια να το απομακρυνει!

Πεντανοστιμα αυγουλακια
Πεντανοστιμα αυγουλακια

Συνεχιζω με την μαγειριτσα, που ετοιμασε η ξαδερφη η Μαρια.

Συκωταρια Αμνου
Συκωταρια Αμνου

Χρησιμοποιησε την συκωταρια ενος απο τα δυο αρνια του Πασχα, και τα σχετικα εντερακια, καταλληλως πλυμενα απο τον πατερα της, που ειναι ειδικος στο δυσκολο αυτο εργο.

Εντερα Αμνου
Εντερα Αμνου

Το τελικο αποτελεσμα ηταν γευστικο και ελαφροτατο, κατι ιδιαιτερα σπουδαιο αν σκεφθει κανεις την ωρα που γινεται το αναστασιμο τραπεζι! Η συκωταρια ηταν μελι, τα μαρουλακια και κρεμμυδακια μοσχοβολουσαν, μιλαμε για τελεια συνυπαρξη.

Μαγειριτσα
Μαγειριτσα

Συνεχιζω με το κοκορετσι! Το πλεξιμο των εντερων βεβαια ειναι η τεχνη, αλλα και τα υλικα ειναι το πρωτο και σπουδαιωτερον!

Τα υλικα για το κοκορετσι
Τα υλικα για το κοκορετσι

Το πλεξιμο ηταν εργο του ξαδερφου Κωστα, με την ακαματη βοηθεια του Αλεκου,

Το πλεξιμο στο κοκορετσι
Το πλεξιμο στο κοκορετσι

Το ψησιμο ειναι μια υπεροχη διαδικασια, που μετατρεπει το ασπρο κοκορετσακι σε ενα σκοτεινο και θεσπεσιο εδεσμα!

Η αρχη στο ψησιμο του κοκορετσιου
Η αρχη στο ψησιμο του κοκορετσιου

Και μετα την αρχη ερχεται το τελος! Δεν υπαρχει βεβαια φωτογραφια σε πιατο, αφου το κοκορετσι εγινε αφαντο μολις βγηκε απο τη σουβλα.

Ετοιμο το κοκορετσι!
Ετοιμο το κοκορετσι!

Και ερχομεθα στο κυριως πιατο, τον αμνο τον σουβλιστο. Θα παραθεσω μερικες φωτογραφιες απο το ψησιμο, αφου μετα τον αποσουβλισμο εγινε επιθεση και δεν εμεινε τιποτε! Και τα δυο σφαγια ειναι τοπικα, απο ενα διπλανο χωριο.

Ο Κωστας και ο Αλεκος στην ψησταρια
Ο Κωστας και ο Αλεκος στην ψησταρια

Ο αφηρημενος εξπρεσσιονισμος του αμνου ακολουθει σε δυο ποζες.

Αμνος ξανθοκοκκινος
Αμνος ξανθοκοκκινος

Οταν το ψητο εχει αυτο το χρωμα, χρειαζεται ακομη λιγη ωρα, εως οτου βαθυνουν οι ξανθες αποχρωσεις και γινουν καφεκοκκινες.

Αμνος καφεκοκκινος
Αμνος καφεκοκκινος

Ετοιμο για σερβιρισμα!

Συνοδεια αυτου του εξαισιου εδεσματος ηταν ενα προβειο τυρι απο την Κερασια, ενα χωριο κοντα στην Ιστιαια. Αυτο το τυρι εχει μια δυνατη σπιτροζικη γευση και το λετρευω. Το προβλημα τωρα ειναι οτι η γυναικα του τυροποιου τον εμποδιζει να συνεχισει την παραγωγη, για αγνωστους μεχρι στιγμηε λογους.

Προβειο τυρι απο την Κερασια
Προβειο τυρι απο την Κερασια

Επιδορπια ησαν πολλα, ομως εκεινο που μου εκλεψε την καρδια ηταν το γεμιστο με ανθοτυρο τσουρεκακι της ξαδελφης Μαριας.

Τσουρεκι γεμιστο με ανθοτυρο
Τσουρεκι γεμιστο με ανθοτυρο

Με αυτα τα ωραια τελειωσαμε και αυτο το Πασχα, ευχομαι σε ολους χαρα και ευτυχια, και του χρονου με υγεια!

Παραλια Ωρεων
Παραλια Ωρεων

18 σκέψεις σχετικά με το “Greek Easter – Πασχα Ελληνων”

  1. Ωραια μας τα παρουσιασατε!!! Γνησιο ελληνικο Πασχα στην υπαιθρο!! Και του χρονου ναστε καλα να περασετε το ιδιο καλα με τους αγαπημενους σας..Χρονια σας πολλα!!

  2. Λοιπον σημειωστε πουλακι μου!!!!
    1. Τα συγχαρητηρια μου στην Λιλα για τις χομ μεηντ φρατζολες! Και στην Μαρια και τον Κωστα για τα υπολοιπα Πασχαλινα εδεσματα.
    2. Εσας γιατι δε σας φωτογραφισε κανεις γαμωτο;
    3. Αυτο το τσουρεκι το γεμιστο με ανθοτυρο αν μπορουσα να το βγαλω απο την οθονη θα το εκανα (για το φαω φυσικα)
    4. Δεν ειμαστε καλα που η γυναικα του τυροποιου θα μας στερησει απο αυτο το τυρι! Ελα Χριστε μου αναστημενε!
    5. Τι τυρακι ειναι αυτο, σαν τυροκαυτερη καπως; σαν κοπανιστη;
    6. Αυτο το χερακι με τα αντερα ειναι δικο σας;
    7. Η πετσα του αμνου στο καφεκοκκινο βερσιον ειναι ολ δε μανεϋ
    8. Εν κακακλειδι πολυ ωραια περασατε το Πασχα. Ωραιοι οι Ωρεοι!
    9. Ενα μονο με ανησυχει!
    10. Αυτη η γυναικα του τυροκομου!

  3. ..Εγω παλι μπηκα να διαβασω αλλα το Δεσποιναριο με εκανε και γελασα….πολυ (εγραψε παλι σημερα)…και ετσι σας ζητω συγνωμη για την καταχρηση του χωρου σας…!!!

  4. @ορφια: καλη μου συνδαιτημονα, απο οτι βλεπεις, η παρουσια σου ειναι μια οαση ηρεμιας πριν ελθει το σαματατζιδικο δεσποιναριο να μας φερει με τον υπεροχο τροπο του τα πανω κατω – παρακαλω πολυ μην απολογηθεις ξανα, ελα και ξαναελα, και γελα με την καρδια σου με τις σκανδαλιες του δεσποιναριου! ευχαριστω πολυ για τις ευχες και ανταποδιδω!

    @δεσποιναριον: καλως την σκανδαλιαρα φιλενας, με εκανες και μενα και γελαγα σαν χανος σημερα με κλειστη την πορτα για να μη με βλεπει ο κοσμος και πει οτι παει αυτος τρελαθηκε για τα καλα! λοιπον η κοινωνια ειναι γενικως και αδιαλειπτως μια ατιμη και ψευτρα υποστασις, εξ ου και απο τους τρεις ανθρωπους που ημασταν πανω απο τη φωτια μονον εγω ο ηρωικος καλλιτεχνης επαιρνα φωτογραφιες! τα γυναικοπαιδα ηταν επανω και περιμεναν το ψητο! και με ενα δυο αντε τρια ποτηρακια κρασι δεν καλλιτερεψε η κατασταση, μαλλον χειροτερεψε! το χερακι με τα εντερα ειναι του Κωστα, αλλα ειμαστε πολυ κοντα στην χεροανατομια! το τυρακι ειναι σαν ασπρο κεφαλοτυρι με γευση καυτερης φετας, ειναι ομως η υφη που ξετρελλαινει, και υποψιαζομαι οτι ο τυροκομος εχει αποπλανησει πολλες κοπελλες που συχναζουν στην περιοχη με το τυρακι, οποτε ευλογως εξανισταται και η συζυγος! αφου του λεει το κανεις για το “κοκο”, θα σου το κοψω παληοπουσ..η το τυρι για να δουμε τι θα κανεις μετα! αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου! ειναι η δεν ειναι παραλογη αυτη η γυναικα; και το κοινωνικο εργο που θα παει; το τσουρεκακι με το ανθοτυρο ειναι για απαγωγη! δεν παιζεται με τιποτε, ελας εσυ στο πατρις και θα δουμε τι θα κανουμε! η πετσα η καφεκοκκινη που εχει απορροφησει κιολα ολα τα αρωματα απο το ψησιμο ειναι σαν θεια κοινωνια, σκετη αφεση αμαρτιων, αισθανομαι οτι μολις εχω κοινωνησει και θελω κι αλλο, τοσο αναλαφρα αισθανομαι! και του χρονου μαζι καλη μου φιλη!

  5. Συγχαρητήρια τό κοκορέτσι μύρισε μέχρι ἐδῶ.Ἐκεῖ στὸν μῶλο τῶν Ὡραιῶν ψάρευα σπαράκια ὃταν ἤμουν μικρός.

  6. Συγχαρητήρια τό κοκορέτσι μύρισε μέχρι ἐδῶ.Ἐκεῖ στὸν μῶλο τῶν Ὡρεῶν ψάρευα σπαράκια ὃταν ἤμουν μικρός.

  7. Χριστός Ανέστη!
    Στου Ωραίους Ωρεούς λοιπόν με Βασίλη Βασιλικό; Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια μετα τα λουκούλεια εδέσματα που παρουσιάζονται μετα πολλής της τέχνης στις φωτογραφίες.
    Πάντως, και το αρνάκι μου στο αστικό κόντο του Μόντρεαλ σε τρείς βερσιόν (λεμονάτο στο φούρνο, φρικασέ και κοκκινιστό) καλά πήγε.
    Και του χρόνου με τα ωραία ξαδέρφια εξ Ωρεών!

  8. @βραβειον: χριστος ανεστη! ευχαριστω για τα καλα σας λογια! παντα οι ωραιοι ηταν ενα ομορφο γαληνιο μερος – το εχω για παντα στην καρδια μου

    @δεσποινακ: κοπιαστε καλλιτεχνιδα, υπαρχει ακομη κοκορετσακι!

    @καναδεζα: θα μας τρελανεις! εκανες τρια πιατα με αρνι; κι υπστερα λες για το αθωον δεσποιναριον κι εμενα!

    @δεσποιναριον: πρεπει να προσεχουμε την καναδεζα, γιατι ειναι απροβλεπτη και μπορει να μας το κλεισει το μαγαζι αν συνεχισει να μαγειρευει σαν σιφουνας

  9. Η Καναδέζα είναι πληθωρική σε όλα της, αλλά εσάς τους δυό δεν σας φτάνει με τίποτε. Γιατί η καναδέζα είναι σίφουνας, μαγειρεύει με χύτρα ταχύτητας και άλλα μαγικά εργαλεία! Οποιος μπεί στην κουζίνα-κλουβί θα καταλάβει. Πέντε χύτρες ταχύτητας διαθέτω στα σπίτια μου ανα τας πόλεις και τας εξοχάς!
    Πάντως, ο Τέντ θα μου πάρει χρωματιστή κουζίνα και ασσορτί ψυχείο αυτό το καλοκαίρι! Τότε θα με ζηλεύετε κι ας έχω κλουβάκι!
    Φιλιά

  10. τα κοκορετσια και τα σχετικα,καθολου δε με τρελλαινουν,μα ο ξανθοκοκκινος αμνος…χαρμα…και αυτο το τυρακι…ω!!!…
    και του χρονου με υγεια να ξαναγιορτασετε 🙂

    1. αγαπητη κουκ, αληθως ο Κυριος! να το δοκιμασεις το κουκουναρι, ειναι αριστουργημα, προσεξε να το τσιγαρισεις καλα, να μην βρασει αλλα να ειναι τραγανο! καλη ορεξη και χαρα και υγεια!

  11. @ιουστινη (παμπονηρη λευκαδιτισσα μεταμφιεσμενη εις αθωα καναδεζα) – (αλλα εχουν γνωση οι φυλακες!): αγαπητη καναδεζα μας! παρολα οσα συγκινητικα αναφερεις εις την επιστολην σου, οφειλω να ομολογησω οτι μου δημιουργησες την εντονη εντυπωση οτι υποτιμας τον εαυτο σου η υπερτιμας τον υποφαινομενο! δεν πα να εχεις και πεντε χυτρες ταχυτητος, αυτα δεν γινονται μονα τους! οσο για το κλουβακι, ολα ειναι σχετικα, οταν δε παρεις και τα χρωματιστα σετακια, ποιος σε πιανει!
    υ.γ. για το δεσποιναριον δεν θα ομιλησω, το αφηνω το θεμα να το διαχειρισθει εκεινη προσωπικως και ιδιοχειρως

    @κουκ: αγαπητη κατσαρολιτσα, ολα τα λεφτα ειναι στο τυρι!
    υγ. ομολογω οτι πεθαινω για κοκορετσι, κι ας ειναι και απατη!

  12. @Προσωπικα εχω να κανω τα εξης ιδιοχειρα σχολια της αθωας Λευκαδιτισσας.
    Πρωτον, αυτες τις χυτρες ταχυτητας τις θεωρω μινι πυρηνικους αντιδραστηρες και δεν τους βαζω στην κουζινα μου. Δε θα καψω εγω τα κερενια μου δαχτυλακια. πφ!
    Δευτερον. Αν ειναι να σου παρει ο Τεντ χρωματιστη κουζινα και ψυγειο πες του τουλαχιστο να τα παρει πρασινα. Εχεις το κοκκινο λαπτοπ, μη γινομαστε μονοτονοι!! 😉
    Τριτον ευχαριστω αγαπητωτατε που μου επιτρεψατε να δευτερολογησω στο σχολιο της μαζορεττας.

    1. οπως βλεπεις καλη μου φιλη, το περι ης ο λογος ατομον απουσιαζει εις παρελασεις και μας αγνοει… που θα παει ομως, καπου εδω θα κλωθογυριζει λιγο αργοτερα…

  13. Η μαζορέττα με την τσίμπλα στο μάτι απαντά στους αθώους φίλους της πως πίσω έχει την ουρά η αχλάδα! Ερχομαι με φωτογραφικό υλικό, που θα καταπλήξει.
    Οσο για τα κατσαρολικά, μόνο όταν σας κάνω τραπέζι στο σπίτι μου θα καταλάβετε!
    Φιλιά νεοϋορκέζικα!!! (ζούμε το απόλυτο πρόωρο καλοκαίρι!)

    1. αυτην την αχλαδα ποιος θα την παρει; ας παρουμε λοιπον πρωτα την αχλαδα και μετα την ουρα θα την βολεψουμε!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.