Colors and Smells from the Panormou Open Market – Χρωματα κι Αρωματα απο την Λαικη Αγορα της Πανορμου

“Την εικόνα σου σεβάστηκα
στη φλόγα δεν εκράτησα,
την εικόνα την καλή
θα σου φέρω μιαν αυγή.

Χρώματα, χρώματα
άσε τα καμώματα
χρώματα, χρώματα
χρώματα κι αρώματα.”

Στιχοι: Μιχαλης Κατσαρος

Μουσικη: Γιαννης Μαρκοπουλος

(Η εισαγωγη θυμιζει σε ολους μας ενα ωραιο τραγουδακι σχετικο με τα χρωματα και τα αρωματα).

Σημερα ψηφιζουμε αλλα εγω εχθες πηγα στη λαικη αγορα της Πανορμου κι εφερα μερικες εικονες χρωματα κι αρωματα για να δωσω λιγο τονο σε αυτες τις αχρωμες και ολιγον βαρετες εκλογες!

Αμπελοφυλλα
Αμπελοφυλλα

Ξεκινω με τα υπεραγαπημενα αμπελοφυλλα, που ειναι γεματα ευωδια και με υφη μεταξενια, ετοιμα να φιλοξενησουν καθε γεμιση και να την πανε πολυ μακρυα!

Φασολακια
Φασολακια

Συνεχιζω με τα ανεπαναληπτα φασολακια, που ειναι τρυφερα και τραγανιστα και χωρις κλωστες, τα οποια μαγειρευτηκαν εις διπλουν, απλο βρασιμο και λαδολεμονο και μετα στα ουρανια, και τα λοιπα με αρακα (βλεπε παρακατω).

Σημειωση: οι παραπομπες στις νοικοκυρες που καθαριζουν φασολακια ειναι απειρες, ακομη και στις Δημοσιες Υπαλληλους που κανουν το ιδιο, εδω ομως τα πραγματα χαλανε για τους ποιητες και λαογραφους, αφου αυτα τα φασολακια δεν θελουν καθαρισμα, παραμονο ενα σπασιμο στις μυτες!

Αρακας
Αρακας

Ηρθε και ο πεντανοστιμος αρακας, με μοσχοβολιες ολογυρες, ετοιμος να μαγειρευτει με τα φασολακια, ολιγη ντοματα, μαιντανο, ανιθο και φρεσκα κρεμμυδακια. Οσοι θελουν βαζουν και μερικες πατατες.

Στρογγυλα κολοκυθακια
Στρογγυλα κολοκυθακια

Παραδιπλα τα ολοστρογγυλα κολοκυθακια, ετοιμα να γινουν γεμιστα με διαφορα καλουδια!

Τα ανθη
Τα ανθη

Και η μεγαλειωτατη αδυναμια μου, τα ανθη, τα ανθη! Με αυτα τα πορτοκαλια κιτρινα χρωματα που με τρελλαινουν!

Κερατα
Κερατα

Και για να μην ξεχνιομαστε, να και τα κερατα, σε πολυχρωμη εκδοση!

“Μου το’πανε οι μαγισσες κι ολες οι καφετζουδες,

μου το’πε μια απ’την Αιγυπτο,

αχ με τις φαρδιες πλεξουδες”

Βερυκοκα - Καραμελες
Βερυκοκα – Καραμελες

Και περναμε στα φρουτακια, με τις καραμελες για αρχη!

“Χειλακια πετροκερασο και μαγουλο βερυκοκο,

ρικο ρικο ρικοκο ρικοκο ρικοκο”

Κερασια
Κερασια

Τα πανεμορφα αρωματικα κερασια εχουν σειρα τωρα.

Τζανερα απο τη Ναουσα
Τζανερα απο τη Ναουσα

Αυτα δεν τα εχω δοκιμασει ακομη, ειναι απο τη Ναουσα!

Φραουλες
Φραουλες

Κλεινω με τις φραουλες της καρδιας και του αιματος! Ειναι οπως λεει και το Δεσποιναριον “να μη δω κοκκινο!”.

Καλη ψηφο, ευτυχια, χαρα, και παλι εδω ειμαστε, σα να μην εχει αλλαξει τιποτε! Οπως λενε και καποιοι θυμοσοφοι:

“Οσο περισσοτερο αλλαζουν τα πραγματα, τοσο περισσοτερο παραμενουν αναλλοιωτα!”

23 comments

  1. Κυριακη πρωι ερχομαι να ψωνισω και θελω δυο κιλα απο ολα πΕρικαλω!!! Καλα αν ειναι λιγο παραπανω αστο! Χρωματα κι αρωματα και της κατω γης τα χωματα (ασχετο αλλα χαριτωμενο) Εκει στην Πανορμου ειναι να ορμησεις και να τα φας ετσι απο το καφασι. Ακομα και τα μπιζελακια ωμα! Λοιπον αγαπητωτατε της λαϊκης και της ελιστικης αγορας, δυο πραγματα ζΟΥλεψα απο την αναρτηση. Το πρωτο ειναι τα ανθη των κολοκυθιων, καποια στιγμη εμαθα να τα λεω “πουλια” η “πουλους” (ετσι τα λενε στο νησι κι ουδεμια σχεση με την εκφραση παρε τον πουλο) Τα πουλια μου αρεσουν τηγανητα με κουρκουτι αλλα και γεμιστα.
    Το δευτερο ειναι τα βερυκοκα. Εδω εχει κατι βερυκοκα μεγαλα ανοστα αοσμα και αχυρα, α ξεχασα και πανακριβα. Ουτε για μαρμελαδα δεν κανουν. Αφηστε που νομιζω δεν εχουν ΟΥΤΕ βερικοκί χρωμα..
    Τελος θυμηθηκα την τζανερια στον κηπο μας στην Αθηνα που λυγιζε απο το βαρος των καρπων, κι εκανα μια..εεετσι κι εκοβα ενα. Παει τωρα πια, κατι με τις ριζες κλπ κλπ και το σπιτι. Οτι αρχιζει ωραιο τελειωνει με πονο και νοσταλγια.
    Καλη ξεκουραση σας ευχομαι.

  2. Καλησπέρα!

    Μετά από κάποιο διάστημα αποχής επιστρέφω για να δω τι καλό μαγειρεύεται στο τσουκάλι σου!

    1. που εισαι αγαπητε Πανα και εχαθης; περι τινων τυρβαζεις; με πολλη χαρα σε υποδεχομαι ξανα και ευχομαι καλη φωτιση, επιφοιτηση, ακι ολα τα σχετικα

  3. Αγαπητωτατε..τι συμπτωση! Σημερα πηγα για μεσημεριανο στο Καφε Μιλαμο κατω στο Τζωρτζταουν και το μενου ειχε ανθους κολοκυθιων γεμιστους με μοτσαρελλα και αγκιναρα κα μετα βουτηγμενους σε ελαφρυ κουρκουτι και τηγανισμενους. Εκεινη την ωρα σηκωσα το ποτηρι και ευχηθηκα τηλεπαθητικα..στην υγεια σας!!! Εαν καποια στιγμη νοιωσατε καποια..ταραχη, εγω ημουν αλλα για καλο!!!

  4. Καλημερες, καλημερες,….το καλοκαιρι μας ειναι πια εδω…και μετα απο τοσα καλουδια που μας δειξατε….δεν εχουμε πια καμμια αμφιβολια..!!!!

    1. που εισαι καλη κοπελλα και χαθηκες; σε παρεσυρε το εκλογικο τραινο; εχομεν ετοιμασιας πολλας για το εργαστηριο σχολη – ατελιε! και εκκρεμει και η ονομασια! εχω αρχισει να φλερταρω με τη λεξη “ατελιε” οποτε κατι ακομα να βρουμε να συμπληρωσει! καλημερα και καλη ξεκουραση σημερα, εγω εχω προγραμμα ολικης σαπιλας, δηλαδη ουτε μεχρι το περιπτερο δεν πηγαινω ανευ δωροδοκιας!

  5. Αγαπητωτατε μας….γκουρμε δοκτορ….ταξιδακι ημουνα….εις Τοσκανη μερια…και απο σημερα ανωμαλως..επροσγειωθην…εις την καθημερινοτητα μου…Εχομεν εξελιξεις? Το ατελιε…μμμ!! παραπεμπει σε κατι αρτιστικο…κατι υψηλον…μου αρεσει και μενα..αλλα να προσθεσουμε και κατι ακομη….η Ρουλα…θα μας πει που επινοει…ως γλωσσοπλαστρια…Σημερα εχετε σχόλη?? καλα καταλαβα?? Και εγωωωω..σπιτακι μουυυ αν και δεν ειμαι του”δημοσιου”..!! Σας ασπαζομαι..(καθαρευουσα ε??? χαχαχα!)

    1. ορφια! ορφια! κορη της τοσκανης! καλως ηλθες! την λατρευω την τοσκανη και ακομη περισσοτερο τα κρασια της! ειδικα το μπρουνελο ντι μονταλτσινο! εχω οργωσει τα μερη εκει τριγυρω, απο αμπελι σε αμπελι! το ατελιε ειναι ακομη ημιβαπτιστο, προσανατολιζομαι προς “μπινελικ ατελιε” οποτε παρακαλω να σχολιασετε και να συνεισφερετε, για να το κλεισουμε! και να πορευθουμε βαπτισθεντες προς την ανατολην του ατελιε! η χρηση της καθαρευουσας με χαροποιει, να η γλωσσα μας! οχι ως η δημοτικη με χαλαει, μαλλον η “μαλλιαρη”…
      σημερα σχολη και σαπιλα, δεν κινειται κουνουπι!!! ολες οι εντασεις και προεντασεις εχουν κατερρευσει, η δεξαμενη ειναι κενη αδρεναλινης και η ζωη ειναι σε ενα πεπλο μπεζ…
      χαιρομαι που εισθε του ιδιωτικου τομεως, αλλεως πεως ειναι δυσκολο να καταλαβει κανεις την ψυχολογια του, παρα μονον οταν την βιωνει καθημερινα…
      καλως ηλθατε καλη μας φιλη!

  6. καλημέρα,καλημέρα
    σύγχρονε τροφοσυλλέκτα,φίλτατε καλλιτέχνη της ζωής.
    να απολογηθώ πρώτα για την απουσία μου που οφείλεται
    ….καλύτερα να μην τα λέω και σας κουράσω και εσάς.
    σας διάβαζα αλλά δε θα ήμουν καλή παρέα!
    βλέπω ότι η ιδέα του ατελιέ είναι σε καλό δρόμο.η Ιζαμπέλλα μαζεύει συνταγές,η Όρφια κάνει έρευνα αγοράς στην Τοσκάνη,εσείς βρίσκετε τις πρώτες ύλες ε,να κάνω και γω κάτι μη μείνω και στην ίδια τάξη!!!
    το πρώτο που μπορώ να κάνω είναι να αναλάβω τα γλυκά και μετά βλέπουμε!!!
    Όρφια καλώς μας ήρθες,καλή προσαρμογή,διάλεξες όνομα
    ηθοποιού?
    ευγενικέ μας οικοδεσπότη σας εύχομαι καλή ραστώνη!!

    1. τροφοσυλλεκτης! ειναι ηδη ανασκελα και πορευομαι στην μεγαλη αρκτο! ανηκω στο διαπλανητικον υπερπεραν!
      καλη μου φιλη σε ευχαριστω πλειστακις δια την ευγενεστατη προσφωνηση, ομως θα ηθελα να σε παρακαλεσω να τολμας να μοιραζεσαι με την εδω μικραν αλλα εντονωτατην και αγαπησιαρικην παρεαν τα της ψυχοκαταστασεως σας, ως εκ τηε φυσεως της παρεας και της πλειστης οσης εκτιμησεως την οποιαν τρεφω προς υμας! ειμαστε εδω και για τα καλα, αλλα και για τα “γαμωτο”…
      το οτι εισθε γλυκοπλαστις αποτελει τρομερον προσον και εφοδιον, και θα αποτομλησω να σας επισκεφθω και ανευ ρουλας αν με καθυστερησει!
      ειμαι τροφαντος γλυκατζης σιροπιαστος και σαλεπιασμενος, παρολον οτι δνε “πινω” παρα μονον καπνον γνησιον και ουχι αλλας ουσιας!
      και ειναι οπως επισημαιεντε και και ρος να επιλεξομεν τα ονοματα ηθοποιων του θιασου!

      καλη ξεκουραση και σε εσας και σας παρακαλω θερμα να μας πεις τα τρεχοντα εις την ψυχοδιαστασιν σου ανευ περιστολων!

  7. .. θα μας πει αραγε η Ρουλα τον νταλγκα της;
    .. θα επισκεφτει ο σιροπιαστος και σαλεπιασμενος την Ρουλα ανευ Ρουλας (που βρεθηκε η δευτερη Ρουλα;)
    .. Να προτεινει η Ιζαμπελα για την Ορφια το ονομα Ανουκ Αιμἐ
    .. ενταξει προσοχη στο διαπλανητικο υπερπεραν, ελεγχετει η κατασταση ..στοπ
    .. καλε καπνιζει αυτος ο αγαπητωτατος .. δεν του τοχα!!
    Αυτα και αλλα πολλα ισως απαντηθουν στο επομενο τευχος “ευωχια” στης γειτονιας σας το “μπινελικ ατελιε”

    1. αυτες οι δυο οι τσαπαρδωνες τριγυριζουν καπου και συνομωτουν! θα χρειαστει ανακριση μακροσκελης και ευελικτος προσανατολισμος των μηχανισμων των κινητρων για να τις επαναφερουμε! ασε που μπορει να παιξουνε και σε καμμια ταινια! ειμαι σε αναμονη μεχρις οτου παρουσιαστουν!

  8. Gooood mooornig Athens!!καλημερες ντοκτορ… εδω Ανουκ Αιμε…το ονοματακι…το “καβαντζωσα” και ευχαριστω το Δεσποινακι μας για αυτο..!!!Περιμενω οδηγιες….!!!!:) Οσο για τις σαρδελλιτσες σας…τι να πω …η φαντασια σας τα φταιει…!!Ουτε που θα το σκεφτομουν….υπεροχη ιδεα..!!Σας ασπαζομαι!(τη Ρουλα δεν βλεπω..)

    1. καλως την Ορφια! και με γεια το νεο σας ονομα! βαρυ πυροβολικο αισθησιασμου και αφορητης θυληκοτητας η Ανουκ! εκεινο το ασπρομαυρο φιλμ με οτν ζαν λοθι τρεντινιαν το θυμαμαι ακομα και ανατριχιαζω!
      ειμαι και ντοκτορ; στο “Μπινελικ Ατελιε”; μα ποιος ειναι τελος παντων;
      οσο για την Ρουλα μας, παραμονευει στη γωνια με ενα κιουναφε παραμασχαλα!

  9. καλησπέρα σε όλη την παρέα
    ευχαριστώ για το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τον προσωρινό ελπίζω νταλγκά μου με τίτλο πρόβλημα υγείας σε αγαπημένο πρόσωπο.το αφήνουμε προς το παρόν αυτό και πάμε παρακάτω.
    Ιζαμπέλλα περιμένω και εγώ όνομα πληζ!!!
    Ρίτα Χέιγουορθ?Μόνικα Μπελούτσι(θάθελα)?Ειρήνη Παππά?
    Σοράγια(πού το θυμήθηκα?)
    κυκλοφορεί και άλλη Ρούλα,κατάλαβα καλά?να τη γνωρίσω πάραυτα!!!!!!!
    περιμένω λεπτομέρειες για να οργανώσω υποδοχή!!!!
    θέλω να στείλω κάποια γλυκάκια και θα με βοηθούσατε αν μου λέγατε τον τρόπο,Όρφια ακούς?
    καπνίζετε και εσείς?φίλτατε να το κόψουμε!!και μόνο από αισθητικής πλευράς να το δούμε, δε λέει,αφήστε και το θέμα της υγείας.
    καλορίζικο το όνομα ,να το χαιρόμαστε

    1. ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ! περαστικα!

      προτιμω τη Μονικα Βιτι, και για την Μονικα Μπελουτσι δε λεω οχι,
      Ρουλα πρεπει τωρα να διαλεξεις!

      το Δεσποιναριον καπου με μπερδεψε, δεν υπαρχει αλλη Ρουλα βρε παιδια, μια ειναι η Ρουλα!!!!

      δηλαδη το εγκρινεις το “Μπινελικ Ατελιε”; αντε να παραγγειλω και τις ταμπελες!

      τωρα οσον αφορα τα γλυκακια, κανε λιγο υπομονη να βρουμε τον καλυτερο τροπο!

      καλησπερες στα Βορεια!

  10. Ρουλααακι…εμφανιστηκες…ελπιζω να πανε καλα τα πραγματα για το αγαπημενο σου προσωπο, ολοι λιγο πολυ ξερουμε απο αυτα.! Τωρα για το ονοματακι ..προτιμω την Μονικα….αντε να σε βαπτισουμε και σενα…:)..Υπαρχει λεει και δευτερη Ρουλα??? Να εμφανισθει…!!!Εν τω μεταξυ γλυκακια ειπες Ρουλα???Τι μας κανεις , τι μας κανεις…!! Ο ντοκτορ ο γκουρμε…θ σου πει….τον τροπο… που ειναι και “τροφαντος, γλυκατζης, σιροπιαστος..”!!!!Φιλια πολλα.

    1. λοιπον Ορφια καλη μου φιλη, ευτυχως που εχουμε δεσει στην παρεα, γιατι με αυτα που εχω γραψει αναδεικνυομαι ως το πρωτο και μεγιστο σουργελο! εν πασει περιπτωσει, ετσι ειναι οι καλλιτεχνες! για τα γλυκακαι θα το οργανωσω, θελω ομως λιγο χρονο πιστωση…

      αλλα υπαρχει και ενα υπαρξιακο ζητημα εδω: και αν παθω μια εμμονη, ενα κολλημα βρε παιδι μου με τα γλυκακια της Ρουλας τι θα γινει; μεγαλο το ρισκο, γιατι υποψιαζομαι οτι ειναι πυραυλακια γευσης και απολαυσης!

      εστω, θα το διακινδυνευσω και οτι βγει…

  11. Ετσι ειναι η ζωη ντοκτορ μου…θελει ρισκο αλλιως ειναι ξενερωτη…καιμην το λετε ετσι, εσεις…με αυτα που γραφετε ισα ισα..σας εκτιμουμε ετι περισσοτερον…αλλιως…θα πηγαιναμε σε αλλην σχολήν…!!! και αν ακομη παθετε μιαν εμμονη με τα γλυκακια της Ρουλας..θα δειξουμε κατανοηση..εμεις αγαπαμε τα παθη και τα κολληματα…Σας ασπαζομαι!!!

    1. “εμεις αγαπαμε τα παθη και τα κολληματα…”
      τελειο!
      ευχαριστω!
      μια ιδεα ειναι ολα, και το ρισκο μια παραπανω…
      οσο για τα ξενερωτα, τα αφηνουμε για αλλους…

  12. Να ευχηθω περαστικα στο αγαπημενο προσωπο της Ρουλας. Σας χαιρετω ολους απο την αλλη πλευρα του Ατλαντικου, που δυσκολα φτανουν οι μυρωδιες και οι γευσεις. Θα επανελθω το πρωϊ που θα ειμαι ξεκουραστη για χαρουλες.

    1. χαιρετουμε και εμεις την δεσποιναριον της πρωτευουσης, και αναμενουμε ιζαμπελα να μας πειτε ποτε θα αρχισουμε τα γυρισματα!

Comments are closed.