Sushi with Cured Sardines, Rice and Vine Leafs – Σουσι με αλιπαστες σαρδελες, ρυζι και αμπελοφυλλα

Σημερα παρασυρθηκα απο τα αμπελοφυλλα που βρηκα στη λαικη αγορα και τις σαρδελες που βρηκα στον ψαρα και ετσι οδηγηθηκα στο μεζεδακι που ονομασα (παραλλαγη) σουσι με αλιπαστες σαρδελες ρυζι και αμπελοφυλλα.

Ας τα παρουμε τα πραγματα ομως ενα ενα.

Το σουσι ειναι ενας γενικος ορος που αναφερεται σε ρυζι νοτισμενο με ξυδι, που αποτελει τη βαση ενος συνδυασμου με θαλασσινα και ψαρια με η χωρις περιτυλιγμα η αλλη συσκευασια.

Κρατω λοιπον το ρυζι, κρατω το ψαρι που ειναι αλιπαστη σαρδελα, και βαζω το αμπελοφυλλο για περιτυλιγμα.

Οι σαρδελες ειναι απο τα αγαπημενα μου ψαρια, εχουν μια αφανταστη ευελιξια να πηγαινουν με ολα σχεδον και ετσι οταν βρισκω καλες φρεσκες σαρδλες τις κανω αλιπαστες σε υγρο διαλυμα αλμης, και μετα επιφυλασσομαι ως προς την χρηση.

Αλιπαστες σαρδελες
Αλιπαστες σαρδελες

Η συνεχεια ειναι πολυ απλη.

Τα υπεροχα ολοφρεσκα αμπελοφυλλα εμβαπτιζονται για 5 δευερολεπτα σε βραστο νερο, και μετα αφηνονται να κρυωσουν.

Ολοφρεσκα αμπελοφυλλα
Ολοφρεσκα αμπελοφυλλα

Σε ενα κατσαρολακι παραδιπλα εχω φτιαξει ρυζακι ασπρο νεροβραστο, και το εχω αφησει να κρυωσει. Εριξα λιγο ξυδακι για να παρει λιγη γευση, καθολου αλατι ομως, αφου εχει αρκετο η σαρδελα. Αντι για ξυδι, παει πολυ και το λεμονι, αν εχετε.

Το πακετακι ετοιμο για τυλιγμα
Το πακετακι ετοιμο για τυλιγμα

Λιγο ρυζακι, μιση σαρδελιτσα και ειμαστε ετοιμοι για τυλιγμα (οσο πιο σφιχτο γινεται). Θα προτεινα να φτιαξετε και μερικα πακετακια με μια ολοκληρη σαρδελα (δυο φιλετακια) ειναι θεμα να βρειτε ποση ενταση στη γευση σας αρεσει. Τελειωσαμε, δεν χρειαζεται μαγειρεμα καθολου, αυτο ηταν!

Ετοιμα για σερβιρισμα
Ετοιμα για σερβιρισμα

Βαζουμε τα πακετακια για λιγο στο ψυγειο να δεσουν, και μετα σερβιρουμε, κοβοντας καθε πακετακι στα τεσσερα.

Σερβιρισμενα
Σερβιρισμενα

Ειναι ελαφροτατο, νοστιμωτατο και σου δινει αυτην την υπεροχη αισθηση της φρεσκαδας των υλικων, αφου και το αμπελοφυλλο εμεινε μολις πεντε δευτερολεπτα στο νερο, και η σαρδελα ειναι αλιπαστη. Θα πρεπει να πειραματισθειτε ως προς την οξυτητα που θελετε να επιτυχετε, προσθετοντας ξυδι η λεμονι στο σερβιρισμενο πακετακι.

11 comments

    1. Γεια και χαρα σου και σενα, και καλως ηλθες! Ευχομαι καλη επιτυχια και απολαυση του μεζε! Χαιρετισματα στον πολυπολιτιστικο Καναδα!

  1. Ο μαϊ γκοτ!! Τι σκεφτηκες παλι, σουσι μεντιτερρανεο!! Το λευκο ξυδακι στο ρυζι το ειχα διαβασει σε ενα βιβλιο με γιαπωνεζικο σουσι. Δυο κομματακια σαρδελιτσες μεσα, και ρακι ε; ρακι!!
    ωχ βραδιατικα!!!!

    1. λευκο ξυδακι και ρυζακι ειναι ο ορισμος του σουσι! καλημεραν ευχομαι στας πρωτευουσας του κοσμου και τους απανταχου μερακληδες!

  2. Καλημέρα σας, και συγχαρητήρια! Τα τελευταία χρόνια η καλύτερη συνταγή με mix σαρδέλλας-αμπελόφυλλου! Ευχαριστούμε, θα τιμηθεί δεόντος!

    1. καλως ηλθατε Κατριν με το ονομα της ιερειας του γαλλικου σινεμα!
      ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια, και ελπιζω να μετασχετε ενεργα στα δρωμενα του Μπινελικ Ατελιε!
      αναμενω και σχολια επι των σχετικων παρασκευασματων!

  3. Τι σούσι, αυτός είναι μια χαρά ουζομεζές.
    Ετοιμάζομαι να εντυπωσιάσω την παρέα του Σαββατοκύρικου. Τώρα που θα αρχίσουμε τα ούζα με τραπεζι την ξαπλώστρα…
    Αλλά πες μου αν γινεται με ετοιμη παστη σαρδέλα.Μην ταλαιπωρηθώ πολύ 🙂

    1. καλως τηνα τη Δεσποινα! μα τι λες παιδι μου τωρα, παρε καλλονης σε ελαιολαδο (αυστηρα οχι τις παστες του χονδρικου εμποριου) ακομη και ατζουγιες να ειναι , ειναι μια χαρα, προσεξε μονο την ισορροπια στις γευσεις, δηλαδη ποσο το αλατι και ποσο το ξυδι

      αυτη η ισορροπια ρυθμιζεται με την ποσοστηα του ρυζιου που θα βαλεις σε καθε πακετακι

      υγ. για πολυ μερακληδες βαλε και καπαρη! μιλαμε για πολυ τουρμπο!

      καλοφαγωτα!

  4. Συγχαρητήρια. Δῶσε τὴν συνταγὴ αὐτὴ σὲ κάποιους ψευτοουζερῖδες μπᾶς καὶ φάει ὁ πελάτης τους κάποιο μεζεδάκι τῆς προκοπῆς ποὺ τοὺς ἔχουν ταράξει ὃλους στὴν προκάτ τυροκαυετερὴ καὶ προκάτ κατεψυγμένες τυρομπουκιὲς.

    1. ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια, για τους “ψευτο…” εγω τι να πω; τα ειπατε ολα εσεις! η αληθεια παντως ειναι οτι με αγνα και φρεσκα υλικα γινονται θαυματα, δεν υπαρχει καμμια δικαιολογια οπως η ακριβεια και τα σχετικα…

  5. η καλύτερη , πιο πρωτότυπη συνταγή και ταιριάζει στις διατροφικές μου συνήθειες!!!!απλά τέλεια!!!
    ευχαριστούμε!!!!!

Comments are closed.