Virgin with Child – Protato, Mount Athos (Βρεφοκρατουσα – Πρωτατο, Αγιον Ορος)

Σημερα μια μερα μετα την 15η Αυγουστου, θελω να μοιραστω μαζι σας δυο τοιχογραφιες απο τη Μονη Πρωτατου στο Αγιο Ορος, δια χειρος Μανουηλ Πανσεληνου.

Today, one day after the dormition of the Virgin, I want to share with you two frescoes of the Protaton Monastery in Mount Athos, Greece. They are the work of the celebrated 14th century painter Manouil Panselinos.

virgin

Η Βρεφοκρατουσα εχει ολα τα χαρακτηριστικα της τεχνης του Πανσεληνου. Διακατεχεται απο μια ηρεμια και εγκρατεια μεσα απο τα ελληνιστικα της στοιχεια, που ενω δενουν με τα βυζαντινα, δεν εχουν την αυστηροτητα που χαρακτηριζουν τις υστερες σχολες. Το βρεφος ειναι ενας μικρος φιλοσοφος, δεν ειναι δηλαδη βρεφος αλλα παιδι αρα και ο τιτλος θα επρεπε να ειναι παιδοκρατουσα.

The Virgin fresco has all the features of Panselinos’ art. It radiates calm and self-composure, features of portraits of the Hellenistic period. They blend with Byzantine art but do not have the out of this world austerity of later Byzantine periods. The Child is a young philosopher, almost melancholic.

virgin_with_child

Ο Χριστος Σωτηρας ειναι εν προκειμενω το γλυκυ εαρ, ο μελαγχολικος αλλα σταθερος και ηρεμος θνητος εν παροδω.

Jesus the Saviour is the “Sweet Spring”, the steady, calm, but melancholic human passing through life.

christ

Τις φωτογραφιες τις πηρα εγω την 14η Αυγουστου, με την ευγενικη αδεια της Μονης, κατω απο δυσκολες συνθηκες, μια και η Μονη ειναι γεματη σκαλωσιες και πρακτικα δεν εχει φωτισμο (εκτος απο τα κερια).

I took these photos on the 14th August, with the kind permission of the monastery under difficult light conditions. The monastery is full of scaffolding and the only light comes from the lit candles.

Θα συνεχισω με περισσοτερες φωτογραφιες απο τις τοιχογραφιες του Πανσεληνου.

Προς το παρον ας μας βοηθα η Χαρη Της.

6 σκέψεις σχετικά με το “Virgin with Child – Protato, Mount Athos (Βρεφοκρατουσα – Πρωτατο, Αγιον Ορος)”

  1. Πραγματικα, ξεφευγει η τεχνοτροπια του απο το ασκητικο οβαλ των βυζαντινων προσωπογραφιων. Πολυ ωραια.
    Ενα σχολιο για την απεικονιση προσωπων παιδικων με ωριμες φυσιογνωμιες. Ακομα και στην αναγεννησιακη ζωγραφικη αν προσεξετε, ο Χριστος και τα μικρα αγγελουδια εχουν προσωπα πολυ πιο ωριμα ηλικιακα απο αυτα που περιμενει ο ανυποπτος θεατης να δει. Επικαιρη η αναρτηση σας αγαπητωτατε.

    1. Ο Πανσεληνος εχει ενσωματωσει στη τεχνη του πολλα στοιχεια της ελληνιστικης εποχης. Η απαλοτητα των μορφων και των σχηματων του ειναι χαρακτηριστικη. Αυτο αντανακλαται και στα χρωματα του, η παλεττα του ειναι πιο ανοιχτοχρωμη και απαλη σε σχεση με την κλασσικη βυζαντινη.

  2. Αγαπητέ μου Αθηναίε,
    Προσπαθώ να μαντέψω πίσω απο τις αναρτήσεις σας τί σας θέλγει περισσότερο, τα πρόσωπα ή η τέχνη.
    Πάντως, υπέροχες εικόνες βυζαντινής τέχνης με τη μελαγχολία της ωριμότητας.
    Εύχομαι να είστε καλύτερα.

    1. Η τεχνη ειναι ενας τροπος να βλεπεις τον κοσμο και τους ανθρωπους. Και επηρρεαζει ακριβως επειδη ετσι σε κανει και σενα τον ιδιο να μπορεις να γινεσαι διαφορετικος μεσα απο τις αναγνωσεις και τους “τροπους”.
      Ευχαριστω για τις ευχες, η Βρεφοκρατουσα, ο Πανσεληνος και τα καλα σας λογια βοηθουν τα μαλα!

  3. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους μας με υγεία!!!
    μετά από 2ήμερο τρέξιμο στο νοσοκομείο,επιτέλους ηρέμησα προς το παρόν….
    βοήθειά σας, η επίσκεψη στο περιβόλι της Παναγίας!
    η ρεαλιστική απεικόνιση των προσώπων και τα ωραία χρώματα στα έργα δεν επισκιάζουν την έκφραση των συναισθημάτων,πραγματικά υπέροχα!μας μεταφέρατε στην εποχή των Παλαιολόγων(…και διηγώντας τα να κλαις…)
    καλή εβδομάδα

    1. Χρονια Πολλα Ρουλα!
      Αυτη η αφατη γλυκυτης των προσωπων και η εκφραση των συναισθηματων μεσα απο την συγκρατημενη αλλα θαρραλεα χρηση των χρωματων ειναι μεγα βαλσαμο!
      Και να κλαιμε αλλα και να χαιρομαστε για την εποχη των Παλαιολογων! Μας αφησε διαμαντια οπως ο Πανσεληνος!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.