Tavern Afthoni, Pyrgadikia, Halkidiki, Greece – Ταβερνα Αφθόνη, Πυργαδικια Χαλκιδικης

Παρολη τη θλιψη μου για την καταστροφη της Αττικης, δεν προκειται να μηρυκασω για μια ακομα φορα τα ιδια και τα ιδια, περι κρατους, λαου, καταπατητων, ληστων και αποκεφαλιστων, ειδολολατρων και ιουδαιων. Δεν εχει πια νοημα.

Θα γραψω λιγα λογια για ενα μικρο ταβερνακι στο χωριο Πυργαδικια στη Χαλκιδικη, την Αφθόνη. (Η καλη  μου η φιλη η Γιαννα με ρωτησε στο σχολιο της, και της απαντησα οτι την ανακαλυψη της ταβερνας της δεσποινας την οφειλω στον Βασιλη, τον κυρη του Βιραγγα, που παρολον οτι ειναι μερακλης μαγειρας, με παροτρυνε να δοκιμασω τα καλα της δεσποινας! ειναι αυτο που λεμε, ρωτοντας πας στην πολη! το θεμα βεβαια ειναι ποιον ρωτας!)

Η Αφθόνη, ηταν μια τοποθεσια στη Μικρα Ασια, δεν ξερω ακριβως που, και τη μετεφεραν μαζι τους οι προσφυγες στη Χαλκιδικη.

Η Ταβερνα διευθυνεται απο τη Δεσποινα, μια ευγενικη και δραστηρια γυναικα που ειναι παντου. Και στην κουζινα και στο σερβιρισμα.

afthoni1 Η πρωτη γευση αποτελεσε και την μεγαλη εκπληξη της επισκεψης, γιατι ηταν για μενα πρωτογωρη. Τηγανητα μυδια.

musselsΕλα ομως που δεν ειναι τα συνηθισμενα, μυδια, αλλα απο την Ολυμπιαδα, λιγο παραδιπλα δηλαδη. Τετοια ζουμερη νοστιμια αψογα τηγανισμενη και σερβιρισμενη χωρις αλλατια και αλλα, δεν θα βρειτε σε πολλα μερη!

mussels1Δειτε το σχημα και θα αρχισετε να καταλαβαινετε τι εννοω. Συνηθως τα μυδια που τρωμε τηγανητα ειναι ελλειψοειδη μαλλον πεπλατυσμενα. Εδω εχομε σφαιροειδη και μαλλον σφαιροειδεστατα! Οσο για το τι υπαρχει εντος, προκειται περι κυψελης αρωματων θαλασσινων και υφης που χωρις να ειναι σκληρη, σου αφηνει ολοκληρη την αισθηση της σαρκας του μυδιου.

Προσοχη! Μην κανετε το λαθος να παρετε σαγανακι τα μυδια, μονο τηγανητα! Το σαγανακι ειναι εφευρεση για την αναλωση των αγευστων και αοσμων θαλασσινων αγνωστου προελευσεως και φρεσκαδας! Αυτο δεν αναφερεται στην καλη Δεσποινα, αλλα στην βαρβαρη εφευρετικοτητα της συμπαθους ταξεως των σσαβουρατζηδων επαγγελματιων της εστιασης.

shrimp1 Οι ψητες γαριδες ενα γλυκισμα, ζουμερες και κοτσωνατες.

skoubriΤο σκουμπρι στα καρβουνα μια αποθεωση αρωματων και σαρκωδους υφης!

Και οπως σημειωσε το δεσποιναριον, ολα αυτα με ουζακι!  Και μετα υπνακι κατω απο τα δεντρα, γιατι ο πολιτισμος ειναι καθημερινη υποθεση, και ο μεσημεριανος υπνακος μεγα πολιτιστικο αγαθο για ολιγους και μερακληδες!

Ευγε στη Δεσποινα και στον ψηστη συζυγο της, και με το καλο να τους ξαναδω!

Η ραψωδια γευσεων και αρωματων εκλεισε με τραγανιστο πεντανοστιμο καρπουζι απο τα Πλανα, ενα χωριο στο οροπεδιο του Χολομωντα.

22 σκέψεις σχετικά με το “Tavern Afthoni, Pyrgadikia, Halkidiki, Greece – Ταβερνα Αφθόνη, Πυργαδικια Χαλκιδικης”

  1. τα θαλασσινά αρώματα έφθασαν μέχρι εδώ,με τον υπέροχο τρόπο που μας τα παρουσιάζετε!!!
    εύγε στο δεσποινάριο των Πυργαδικίων!!!
    αν και έπλυνα δόντια, παίρνω μεζεδάκι από τη ραψωδία!
    καλή εβδομάδα να έχετε

  2. Καλησπέρα!

    Μετά από τέτοια πλημμύρα θαλασσινών και ψαριών, πως πάει κάποιος για ύπνο;

    Θεμελειωμένο το ερώτημα, πιστεύω.

    1. ειναι φανερο οτι η φιλοσοφικη σκεψη (οπως και αλλα) τρεφεται και αυτη απο την αστειρευτη πηγη των θαλασσινων και ψαριων
      εξαλλου τα σταγειρα ειναι δυο μετρα δρομος απο τα Πυργαδικια!

  3. Κολιοι τσιροσαλατες και σκουμπριααα Ο! γιαααα…
    Καλα εσυ εισαι στη Χαλκιδικη και μας ριχνεις σταχτες στα ματια οτι δηθεν.. εισαι στο Βουκουρεστι! Ε οχι κυριε οχι!! Αυτα φαινονται φρεσκα και σημερινα!!
    Λοιπον απο ολη αυτη την πανδαισια διαλεγω τις τροφαντες γαριδες γιατι οι εδω γαριδες.. καμια σχεση σε γευση με τις εκει! Ουζο δε μας αφησες, αλλα σε συγχωρω γιατι .. εισαι στο Βουκουρεστι. Καλο σου ξημερωμα!!

    1. ειναι γεγονος οτι τωρα που γραφω δεν ειμαι στο βουκουρεστι, ειμαι στην αθηνα, αλλα τι σημασια εχει; το μυαλο μου που ειναι δεν ξερω! μαλλον στα καγκελα με ολα αυτα που συμβαινουν! σου στελνω λοιπον λιγο ουζακι για να συνοδεψει τις γαριδες!
      υ.γ. στην αγορα της ροδου, χρονια πριν, υπηρχε ενας μαναβης, ο Γιωργος, με κατσαρα μαυρα μαλλια και υγρα μαυρα ματια – καθε φορα που πηγαινα με τον Ταιβ για ψωνια, ο Γιωργος επινε απο ενα σωληνατο ποτηρι ενα ασπρο υγρο – καποια μερα τον ρωτησα – ειναι καλο το γαλα σας κυριε Γιωργο; μονο καλο μου απαντησε; σε κανει να βλεπεις τον κοσμο καλυτερα!

    1. και κοτες εχουμε, και κακαρισματα πολλα βγαζουμε, παπακια δεν εχουμε, ουτε χηνες! γιατι αραγε;

  4. ..Καλημερα ,..καλημερα…εκει που παω να το χωνεψω…(οχι τα μυδια..), οτι τελος τα νησακια και τα μεζεδακια, εσεις..τσουπ!! μας κοτσαρετε θαλασσινους μεζεδες και μεσα στην πικρα μου..σας απειλω οτι θα ξαναφυγω προς αγνωστη κατευθυνση προς αγραν μεζεδακιων και αλλων τινων…ΑΑΑ πια…πφφφ που λεει και το Δεσποιναριον – συμμαθητρια…

    Φιλια πρωινα…!1

    1. αγαπητη ορφια! ο πολιτισμος ειναι καθημερινη υποθεση! με καποιο λοιπον τροπο, πρεπει να εφευρουμε αυτη τη μεταβαση και την αποδραση ωστε να γινεται συχνα και σταθερα και να μας εμποτιζει με την αναζωογονητικη της δραση! προς αγραν λοιπον!

  5. Παναθηναιε αυτο που βλεπω εγω ειναι, οτι ολοι ξενυχτουν για σενα.Τωρα να πω οτι ξερω τα Πυργαδικια και πολυ περισσοτερο την ταβερνα θα πω ψεματα.Μα πως τα ανακαλυπτεις αυτα τα πραγματα?Και ακολουθουν τα Παλανα για να με αποτελειωσουν.Βεβαια το ψαρακι ειναι τελειο και μια επιθυμια να το τσιμπολογισω μου ηρθε αλλα η τεχνολογια δεν μας το επιτρεπει ακομα!Να περνας καλα.

    1. καλημερα γιαννα! ουτε μπουζουκερι να ημουνα! σε ευχαριστω για τον καλο σου τον λογο και τον ανεμο δροσιας που μας φερνεις!
      την ανακαλυψη της ταβερνας της δεσποινας την οφειλω στον Βασιλη, τον κυρη του Βιραγγα, που παρολον οτι ειναι μερακλης μαγειρας, με παροτρυνε να δοκιμασω τα καλα της δεσποινας! ειναι αυτο που λεμε, ρωτοντας πας στην πολη! το θεμα βεβαια ειναι ποιον ρωτας!
      υ.γ. μια μικρη διορθωση, το καρπουζοχωριο ειναι τα Πλανα, μου ξεφυγε ενα α παραπανω

  6. Ωραία πράγματα μας γράφετε αγαπητέ Παναθήναιε.
    Οι εικόνες και οι μεζέδες ταιριαστοί με το όνομα της ταβέρνας, που έχω την αίσθηση ότι συνδυάζεται με την αφθονία των καρπών της γης που φιλοξενούσε το πρώτο χωριό της Αφθόνης. Πάντα, οι εκεί Έλληνες τα συνδύαζαν αυτά. Είχαν μια άλλη “σοφία”. Οχι, σαν την δική μας τη σημερινή: κάψτε…για να δημιουργήσετε …και να μεγαλουργήσετε” 🙁

    1. αγαπητη πηνελοπη, κινδυνευουμε να μεινουμε με τις αναμνησεις απο τα ωραια μερη και το χαμενο μερος του εαυτου μας, που ισως ειναι και το καλυτερο!

  7. Καλημέρα!

    Θα συμφωνήσω με το αναμάσημα των ίδιων και των ίδιων δέν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. “Φωνή βοώντος εν τη ερήμω”
    Άντε με το καλό και σύντομα χειμωνιάτικες λιχουδιές.

    1. κσλημερα στις μακρινες ανατολες!
      αφου ακουσουμε για εκατοστη φορα τα ιδια πραγματα, θα τα ξεχασουμε ολα μεχρι τις επομενες καταστροφες
      στρουθοκαμηλισμος και μυθριδατισμος:

  8. @ Δεσποινάριο της ….Βασιλεύουσας,δεσποινάριο της καρδιάς μας!!!:)φιλάκια
    στο εύλογο ερώτημα του δασκάλου απαντώ:
    δεν έχουμε γιατί δε θέλουμε να κάνουμε την ((πάπια))
    ούτε να είμαστε τα ζα΄μ τ΄αργά σαν τις χήνες!!
    Όρφια με την ευχή μας να πραγματοποιήσεις την.. απειλή
    σου!!!διότι σύνθημά μας είναι,ουπς,δεν έχουμε ακόμη
    σλόγκαν για τη σχολή?για να το σκεφθούμε λίγο!!!

    1. ειναι σωστο και πρεπον να αποσαφηνισθει η ιδεολογια και το πιστευω της σχολης, και ενα η δυο συνθηματα ειναι σχετικα και χρησιμα
      παρακαλω να αποφευχθουν τα πολιτικα καθοσον εχουν απαξιωθει και παλαιωθει τα μαλα!

  9. Μμμμμ, μεσημέριασε αγαπητέ μου Παναθήναιε,και στην Αθήνα είμαστε, και τελειώνουν οι διακοπές και αυτό το σκουμπρί ,αχ αυτό το σκουμπρι!!!!
    Να είστε καλά και το μόνο που θα επιδιώξω είναι εδώ κοντά ένα ουζάκι και σας υπόσχομαι να το πιω στην υγειά σας.Καλό μεσημέρι

    1. ευγε κατερινα, και με το ουζακι τα καταφερνεις μια χαρα! ευχαριστω για τις υγειες και ανταποδιδω
      καλα ξημερωματα τετοια ωρα που σας γραφω!

  10. Μπουενος Διας .. σημερα ερχομαι να χαιρετισω απο το Μπουενος Αϊρες οπου η λεξη ευωχια αποκτα ιδιεταιρη διασταση. Θα τα πουμε εν καιρω, τωρα θα ηθελα να εισασταν ολοι εδω μαζι μου. Την αγαπη μου!

    1. ειδα κια αποειδα και αφου δεν μπορω να ερθω κι εγω στο μπουενος αιρες, πηγα για σουβλακια στον αγιο προδρομο! η σκεψη ομως, αυτο το ατιθασο και αβεβαιο ον που μας δυναστευει, η σκεψη λεω, ειναι μαζι σου, δεσποιναριον, στα μπουλεβαρδα της αερινης πολης! να περνας καλα!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.