Loaf with cod, armira, and seskoula – Θαλασσινο Ρολο με Μπακαλιαρο, Αρμυρα και Σεσκουλα

Σημερα παρουσιαζω μια νεα συνταγη, που ειναι κατ εξοχην καλοκαιρινη αλλα ακομα και τωρα μπορει να “παιξει” ειδικα στις νοτιωτερες περιοχες.

Ειναι ενα ρολο, που η κυρια μαζα του ειναι αρμυρα, ενω στον πυρηνα βρισκουμε λαχταριστο μπακαλιαρο. Το περιτυλιγμα ειναι υπεροχα φυλλα απο σεσκουλα.

Παμε λοιπον. Το ψαρι πρεπει να ειναι τουλαχιστον ενα κιλο, για να εχει αρκετη σαρκα που μπαινει στον πυρηνα του ρολου. Κοβουμε τον μπακαλιαρο σε κομματια αρκετα μεγαλα για να μπορεσουν να σωταριστουν μαζι με σκορδα και φρεσκα κρεμμυδια. Δεκα λεπτα το πολυ.

cod_cookingΗ αρμυρα βραζει για δυο λεπτα ακριβως, οχι παραπανω, και πρεπει να ειναι πραγματικα φρεσκια.

armira_boiledΑφου κρυωσει η αρμυρα, προσθετουμε αβγα, αλατι και πιπερι, λιγο μπεικον καψαλισμενο και μια χουφτα πληγουρι.

Στο μεταξυ εχουμε ζεματισει τα περηφανα πλατεια φυλλα απο τα σεσκουλα, και τα εχουμε απλωσει στο λαδοχαρτο για να υποδεχτουν την γεμιση. Θυμιζω οτι τα φυλλα αυτα ειναι το περιτυλιγμα.

wrapΣτη συνεχεια πλαωνουμε την αρμυρα με τα προσθετα, και στο μεσο βαζουμε την τρυφερη σαρκα του μπακαλιαρου.

loaf_openΤα ζουμακια που βλεπετε ειναι καλοδεχουμενα, γιατι θα οδηγησουν σε ζουερο και ευγεστο αποτελεσμα. Με μετρο βεβαια!

intheovenΤυλιγουμε στο λαδοχαρτο και φουρνιζουμε σε πολυ δυνατο φουρνο για 20 λεπτα.

detail_servedΣερβιρουμε με πατατες φουρνου.

detailΕιναι ενα πιατο γεματο θαλασσα!

21 comments

  1. Καλημερουδια.Τωρα να σου πω οτι στις 9 το πρωι θα πεθαινα για μπακαλιαρο,σιγουρα θα σου πω ψεματα.Αλλα το μεσημερι ωρα 2 που θα ειμαι και στη δουλεια και θα το θυμαμαι,τι θα κανω;Πες μου τι θα κανω;Το μονο που μου μενει ενα νεο οφθαλμολουτρο απο το pc του γραφειου.Και μεγαλωσανε και τα σεσκουλα στον κηπο μου.Τα φιλια μου.

    1. καλησπερα γιαννα μου, ειναι η τελεια ωρα για ενα μπακαλιαρακι! κι αμα βαλεις και τα σεσκουλα του κηπου, τι να σου λεω! λοιπον σοβαρα τωρα, μηπως εισαι μικρα αλλα σημαντικη παραγωγος αγροτικων προιοντων; εαν ναι, βρηκα τον πρωτο προμηθευτη για το ατελιε!

    1. ναταλια εχεις δικιο, ο μπακαλιαρος ο φρεσκος ειναι αμφιλεγομενος, περισσοτερο επειδη ειναι τοσο ευαισθητο ψαρι που “χαλαει”γρηγορα, δηλαδη η σαρκα χανει τη σφριγηλοτητα και την υφη του φρεσκου, και μετα δεν τρωγεται! οι μεγαλοι βασκοι εχουν δωσει την απαντηση εδω και αιωνες, εξ ου και ο παστος βακαλαος του σαν σεμπαστιαν σπαει κοκκαλα και ειναι διεθνως ανεγνωρισμενο προιον υψηλωτατης ποιοτητας! η αλλη λυση ειναι μια ωραια συνταγη οπως η δικη μου!
      (ειμαι και σεμνος και ταπεινος)
      οσο για τις θερμιδες, λανθανεις! ολιες απο το μπεικον, που μπορει και να το αποφυγεις, αλλα θα χασει πολυ το συνολικο μπουκετο γευσεων, μετα απο αυτο ομως ολα τα αλλα ειναι χορτα και ψαρακι! δηλαδη ψιλες θερμιδες!

    1. γεια σου κουκ, καλα κανεις και το λιγουρευτηκες, ειναι χαρμα, τα αρωματα και οι γευσεις της θαλασσας με την απαραμιλλη συνοδεια του σεσκουλου!

  2. Μα τι πακετακια ειναι αυτα που φιαξατε αγαπητωτατε μου παλι! Τσουπ τσουπ τα τυλιγετε και κρυβετε μεσα οτι πιο καλο βγαζουν τα σαραντα κυματα. Την αρμυρα στη Χιο την κανουνε τουρσακι μονο ετσι την εχω φαει. Εδω φυσικα δεν την πουλανε αλλα αμφιβαλλω αν την ξερουν κιολας. Και ενα σχολιακι για το Ναταλακι απο πανω, εκτος απο λιγο μπεϊκον και τις παπατες, ολα τα αλλα δεν ειναι παχυντικα. Λαχανικα και ψαρακι ειναι.
    Σας ασπαζομαι, Δ.

    1. χαιρε δεσποιναριον της καλης χαρας! η αρμυρα ειναι αριστουργημα, ωραιο το τουρσακι, αλλα ωραιο και το ρολλακι! κι ενα φιλακι στο δεσποινακι που το εχω επιθυμησει!

      1. δεν ξερω αν με πεισατε και οι δυο οτι ειναι ψαρακι και χορταρακι… χαχαχα
        κατι μου λεει οτι το μπεικον και το λαδακι ειναι αρκετουτσικα

        οσο για τη μετριοφροσυνη του παναθηναιου, ειναι παροιμιωδης…

        (αυτο το γραφω για το παραπανω του σχολιο)

        1. δεν ειναι καθολου τυχαια η συμπτωσις αποψεων μετα του δεσποιναριου! ειμεθα αμφοτεροι αληθεις, ορθοι και επακριβεις, για να αναφερω μονον ολιγα εκ των ισχυοντων.
          οσο για την μετριοφροσυνη μου, την σεμνοτητα, ταπινοτητα, και τα λοιπα επιχαιρομαι για την αναγνωριση ολων αυτων
          (και αλλων στο μελλον)
          απο την ακρως αντικειμενικη και ακριβοδικαια ναταλια!
          κατοπιν ολων αυτων, η αναλωσις του πιατου ειναι το λογικον και αναποφευκτον επακολουθον!

  3. καλησπέρα,καλησπέρα σε όλη την παρέα!!
    μα καλά,πού πάτε και τα βρίσκετε?τι ρωτάω η αφελής…
    νοστιμότατο μεν,δύσκολο δε,όχι στην προετοιμασία αλλά στην προμήθεια των υλικών.εκτό εάν το θαλασσινό ρολό γίνει ….. συνεταιρικό.
    να μας φέρει η Γιάννα τα σέσκουλα,το Δεσποινάριο αρμύρα της Χίου,να φέρω το χταπόδι,η Ορφία να μας απαγγέλει ποίηση κατά την παρασκευή,εσείς στο ρόλο του σεφ και ….ταρατατάμ έτοιμο!
    είδατε ότι αυτό το φαγάκι “παίζει” όχι μόνο στα νότια αλλά και βόρεια αρκεί να υπάρχει καλή καρδιά!
    καλή εβδομάδα!

    1. λοιπον με αυτα που γραφεις αγαπητωτατη ρουλα, θα σε κανω υπευθυνη υποδοχης και σαλας του ατελιε, θα τους σαγηνευεις ολους με τα ομορφα τα λογια σου! απο καλη καρδια υπαρχει πολλη, αρα θα το μαγειρεψεις βρε θηριο;

  4. στην ερώτησή σας αν το μαγείρευα, απαντώ ως θηρίο πεινασμένο μιας και γύρισα από το γυμναστήριο!
    ναι,θα το μαγείρευα και θα το έτρωγα χωρίς τύψεις και δε θα ανησυχούσα για τις “ψιλές θερμίδες” όπως πολύ σωστά αναφέρετε!ως γεύμα έχει τη σωστή αναλογία πρωτεινών,υδατανθράκων,λιπαρών και φυτικών ινών.το μόνο μειονέκτημα είναι ότι έτσι εύπεπτο που είναι θα έψαχνα να ξεγελάσω την πείνα μου με κάτι…αμαρτωλό σιροπιαστό!
    μια και το έφερε η κουβέντα,τους δαφνοστεφείς κεφτέδες και τις πολύχρωμες γεμιστές πιπεριές, τις έχω εντάξει στα φαγάκια που κάνω συχνά.κάθε φορά σας στέλνω νοερά ευχές,ελπίζω να τις αισθάνεστε!
    όσο για τα όμορφα λόγια να ξέρετε τα λέω από καρδιάς σε ανθρώπους που τα αξίζουν,για τους υπόλοιπους απλά βαριέμαι να ασχοληθώ!

    1. λεω ανεπιφυλακτα ναι στα αμαρτωλα σιροπιαστα και ευχαριστω για την εμπιστοσυνη
      οι ευχες ερχονται και τις απολαμβανω,
      προσεχε ομως γιατι οπου ναναι θα κανω επισκεψη στα μερη σου,
      οποτε θα πρεπει να με υποστεις
      οσο για το τι αξιζω, με τιμας και ανταποδιδω
      σημασια εχει το απο καρδιας, ολα τα αλλα ειναι για τα σαλονια και τα μπαλκονια!

  5. Ο μπακαλιαρος απο μονος του οχι και τοσο νοστιμος..αλλα ετσι που τα “μπερδευετε ” ολα μαζι φανταζομαι οτι η νοστιμια ειναι εξασφαλισμενη..
    Τολμω να ρωτησω…ποιος φταιει για ολα αυτα ..η φαντασια σας τα φταιει η….καποια εξτριμ..συνταγουλα??? Διοτι τα υλικα απο μονα τους ειναι ενα και ενα και δεν φανταζομουν ποτε να τα συνδιασω ετσι..
    Οπως και ναχει εδω μεσα ξερουμε οτι η πρωτοτυπια πορευεται με την νοστιμια και την αισθητικη….

    Καληνυχτα σας..

    1. ενα παλαιο τραγουδι με τον τοτε πρωτοεμφανιζομενο τολη βοσκοπουλο, ελεγε: “δεν φταις εσυ, η φαντασια μου τα φταιει, …”
      σταματω εδω αγαπητη Ορφια, και παρακαλω να αποσυρετε αμεσως την υποψια υπονοιας περι εξτριμ συνταγουλας!
      εδω ολα ειναι αυθεντικα και ουδεν ειναι μαιμουδιαρικο ον, ουτε στο νυχακι του!

      1. …Την αποσυρω..την αποσυρω..εξαλλου ημουν σιγουρη για την απαντηση …ξερετε και αναλυπτετε απιθανους συνδιασμους..!!

  6. Που να την βρούμε την αλμύρα αγαπητέ μου Παναθήναιε, μέσα στο άστυ; Άντε και βρήκαμε σέσκουλα στην λαϊκή, άντε και φρέσκο μπακαλιάρο… την αλμύρα που; Για προτείνετε κάτι εναλλακτικό ίσως…
    Καλημέρες

  7. Τι απίστευτη συνταγή .Σέσκουλα και αρμύρα!!
    Άντε πάλι στη τρεχάλα, θα μεγαλουργήσουμε με τις υποδείξεις σας. Θα επανέλθω με τα αποτελέσματα,και να σας ευχαριστήσω.
    Τα σέβη μου, καλό μήνα

    1. χαιρετε ντολιτσα, ευχαριστω για την υποστηριξη, αναμενω με αγωνια τα αποτελεσματα…

Comments are closed.