Multi-meal in Munich / Πολυ-γευμα στο Μοναχο

Ο “αδερφος” μου ο Μανολης μενει στο Μοναχο εδω και χρονια, με τη γυναικα του τη Μαρια και την κορη τους την Αθηνα.

My “brother” Manolis leaves in Munich, with his wife Maria and their daughter Athina.

Απο καιρου εις καιρον εχωτην χαρα να τους επισκεπτομαι και παντοτε απολαμβανω μαζι τους εκτος απο την συντροφια και καλο φαγητο και κρασι. Η επισκεψη μου αυτο το φθινοπωρο συνδυαστηκε με ενα πολυ-γευμα που παρουσιαζω σε αυτο το αρθρο.

From time to time I visit them and we always enjoy good food and wine. My visit this fall was the opportunity for a multi-meal that I present in this post.

rieslingΑρχιζω με το πρωτο κρασι, ενα καταπληκτικο ρησλινγκ απο την αλσατια, Clos Hauserer 2004, απο το φημισμενο  Domaine Zind Humbrecht. Συνοδεψε εξαιρετικα τα θαλασσινα μεζεδακια και το ψαρι.

I start with the first wine, a fantastic Riesling from Alsace, Clos Hauserer 2004, from the famous Domaine Zind Humbrecht. It accompanied in a superb way the seafood appetizers and the fish.

seafood_saladΗ σαλατα με τα θαλασσινα ηταν θεσπεσια, ολα τα φρεσκα συστατικα ερχονται απο την Ιταλια, που ειναι 5 ωρες δρομος!

The seafood salad was delicious, fresh ingredients coming from Italy, which is only 5 hours away by truck!

smoked_eelΤο καπνιστο χελι ειναι η αδυναμια μου, και ηρθε απο την Ολλανδια. Συνταιριαξε με το ρησλινγκ με αψογο τροπο!

The smoked eel from Holand had intensity and texture and was superbly balanced by the riesling.

monkfish_rawΗ ολοφρεσκη πεσκανδριτσα ηρθε κι αυτη απο την Ιταλια, και ψηθηκε στο φουρνο με πατατουλες.

A fresh juicy robust monkfish with potatoes was superbly baked in the oven.

monkfish_cookedΚαθε μπουκια και απολαυση! Every bite was a pleasure!

Περναω τωρα στο δευτερο μερος του γευματος, που εχει βαση το κρεας!Το κρασι του δευτερου μερους ειναι μπρουνελο απο το μονταλτσινο, του παραγωγου Altesino, Montosoli 1990. Μετα απο εικοσι χρονια η απιστευτη δυναμη του σταφυλιου εχει μετατραπει σε μεταξενια υφη και πολυαρωματικη γευση.

I now move to the second part of the meal, the one with the meat! The wine was a Brunello di Montalcino,

brunellofrom the famous producer Altesino, Montosoli 1990. Almost 20 years old! Tempered by age, the fiery brunello had mellowed to perfection!

Το πρωτο πιατο του δευττερου μερους ηταν μαυρο λουκανικο απο την Αλσατια. Ονειρεμενο, σερβιρισμενο μονο του, οπως και πρεπει για καθε μαυρο λουκανικο ποιοτητας.

The first dish of the second part was a divine black pudding  (boudin noir) from Alsace.

boudinIt was followed by a new creation of Maria, sauerkraut with duck meat and sausages!

sauerkraut_meatA superb combination of aromas and textures, this dish was so light that I could eat the whole pot!

cheeseTo finish the meal, we had some cheese. Everything was good, except of the 36 month guda on the left, that was a miracle! Find it and taste it whenever you can!

summer_puddingThis marvelous sweet was prepared by Athina, who had just returned from a week’s stay in England and was dreaming Summer Pudding!

P.S. The multi-meal was enjoyed over a period of 10 hours, with intervals of recreation in the nearby forest, with air temperatures ranging from 15 to 10 degrees Celcius. Thank you Maria, Athina, and Manoli!

23 comments

  1. Α! Το ξερεις ποσο το αγαπω το Μοναχο, οχι γιατι εμεινα εκει και το απολαυσα τρισημισυ χρονια αλλα γιατι εκει γεννηθηκε ο μικρος μου Ο Τεντυ. Και φυσικα σχετικα με ολες τις Γερμανικες πολεις, εχει τις πιο απολαυστικες ιδιεταιροτητες, της κουζινας συμπεριλαμβαμομενης. Κατι που δεν εχω φαει για καιρο, χρονια ισως ειναι το μπλουτβουρστ και μπορω να πω οτι το πεθυμησα. Ομως εκεινη η πουτιγκα της αγαπημενης σας Μαριας μου κεντρισε την προσοχη. Εκτος απο τα μουρα θα πρεπει να ειχε και ραζμπερις, αλλοιως δε εξηγειται αυτο το καταπληκτικο χρωμα. Ενα εχω να πω. Εισαι απολυτα εποχιακος. Το Μοναχο ειναι στις ομορφιες του το φθινοπωρο. Να χαιρεσαι τους αγαπημενους σου εκει και καλο φθινοπωρο.

    1. καλα δεσποιναριον, εισαι παντου! και στο μοναχο βρε παιδι μου! ευγε πολυταξιδεμενη και κοσμοπολιτισσα δεσποιναριον!
      οσο για την πουτιγκα ειχε απο ολα τα φρουτα του δασους με αυτη την υπεροχη ξυνιλα!

  2. ευτυχώς κάνατε τη διευκρίνιση για τη διάρκεια του
    πολυ-γεύματος!ειδικά το καπνιστό χέλι είναι αρκετά βαρύ και χοληστερινούχο και θέλει τις βόλτες του στην εξοχή και το δροσερό αεράκι!εύγε στην οικογένεια του “αδερφού” σας και ιδιαίτερα στην Αθηνά για το γλυκό της!
    καπνιστό χέλι έχω καιρό να δοκιμάσω και ο λόγος είναι ότι κάνοντας τη σύγκριση με αυτά που έκανε ο παππούς στη βιστωνίδα(μπουρού) όσες φορές το επιχείρησα απογοητεύτηκα.
    προμηθεύτηκα ένα χταπόδι 3,5 κιλά και τώρα δροσίζεται στον καταψύκτη.ο μονόφθαλμος οκτάπους(ή ματιασμένος) με ταλιατέλλες δε μου ξεφεύγει!θα σας πω εντυπώσεις μόλις το φτιάξω!
    p.s απορία άσχετης.τι είναι boudin noir?ευχαριστώ!

    1. αγαπητη ρουλα, μηπως ο παπους ειχε ενα μυστικο κι εσεις δεν το ξερετε;
      λατρευω το χελι, ειτε καπνιστο ειτε μαγειρευτο, αλλα για καποιους μυστηριους λογους στην ελλαδα δεν το βρισκω, οποτε το απολαμβανω εξω, ιδιαιτερα δε στη βορεια ιταλια…
      το μπουντεν νουαρ ειναι ενα λουκανικο που γινεται με το αιμα του γουρουνιου και περιεχει καποιο δημητριακο η αλευροειδες για να του δωσει λιγο σωμα…
      το βραζεις και το σερβιρεις ζεστο ειτε σκετο ειτε με ροδελες πατατες και μηλο. οποτε ειναι και ενα πληρες γευμα!

  3. Σαν ηθικός αυτουργός του πολυ-γεύματος ξεπέρασα (πράγμα σπάνιο) την τεμπελιά μου στο να κάνω γραπτά σχόλια και επισημαίνω την ακρίβεια, λακωνικότητα και συνάμα προσωπικό χαρακτήρα της περιγραφής. Περιγραφή που μπορεί μόνο να προέλθει από κάποιον που ήλθε σε σχέση όχι μόνο με την πρώτη ύλη αλλά, σε περαιτέρω αναβαθμούς, με την γη που την γέννησε και με εμάς που κάναμε το γεύμα. Οι τακτικοί επισκέπτες του blog ξέρουν ότι ο panathinaeos έχει επισκεφθεί τις περιοχές από όπου προέρχεται η πρώτη ύλη. Σε κάποια από τα ταξίδια είχαμε την τύχη να είμαστε μαζί του και να μαθητεύσουμε, όχι στην σχολαστική τέχνη του sommelier ή του κριτικού γαστρονομίας αλλά σε κάτι πολύ πιο ανθρώπινο: την σχέση με τον παραγωγό, την γεύση, τα αρώματα, το τοπίο. Τότε η κατανάλωση ενός Zind-Humbrecht η ενός Altesino μακριά από την γη τους, δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα, δεν είναι υποταγή στις επιταγές του lifestyle, αλλά ανάμνηση μιας καθολικής εμπειρίας ζωής.

    1. καλως ηρθες μανωλη, με τα καλα τα λογια που με συγκινουν γιατι με κανουν να φαινομαι καλυτερος απο αυτο που πραγματικα ειμαι! οι υπεροχες εξορμησεις μας στην Αλσατια και την Τοσκανη με συνοδευουν εσαει!

  4. δεν μπορεί,μετά το εξαιρετικό δείγμα γραφής στο σχόλιο του αγαπητού Μανώλη,παρά να υποθέσει κάποιος ότι είναι όχι μόνο αδερφός σας αλλά και δίδυμος!
    καλώς ήρθατε στο …ατελιέ μας!!!

    1. Δεν θα έλεγα ο δίδυμος, μάλλον ο μικρότερος, γεννηθείς από ατύχημα.
      Καλώς σας βρήκα.

  5. …Με λιγα λογια..ολη η οικογενεια μια εκπληξη..!!!!Μπραβο σας….ναστε ολοι καλα ενωμενοι και ευτυχισμενοι11

    1. αυτο το 11 στο τελος, θυμιζει ποδοσφαιρικη ομαδα! δεν ειμαστε τοσοι πολλοι ακομα, αλλα που θα παει;

      1. …αυτο το 11 ητανε να γινει θαυμαστικα…αλλα το μετανοιωσε και εμεινε 11…λετε να σημαινει κατι?? αν ειναι να πληθυνετε…ως οικογενεια…τοτε…το συμπαν θα συνομωτησει…:)

        Καληνυχτες

        1. και ποσο μου αρεσουν οι συνομωσιες! ειδικα στο ημιφως και κατω απο το μισο φεγγαρι, οταν φυσα ο βορηας και οι πολλοι ειναι στα σπιτια τους, βλεποντας τηλεοραση! εμπρος λοιπον για τη συνομωσια που θα φερει τη ντορα στην εξουσια!!!

          οοοοουυυυυυυπππς!!!!! αυτο ειναι απο αλλο κεφαλαιο!!!!!

    2. Ευχαριστώ για τις ευχές.
      Το κατά πόσον η οικογένεια είναι έκπληξη δεν ξέρω. Γεγονός είναι ότι μαθητεύσαμε όλοι στον δάσκαλο συμπεριλαμβανομένου του νεώτερου μέλους. Η μαθητεία δεν ήταν πάντα εύκολη. Όταν η Αθηνά ήταν στην προσχολική ηλικία βαρέθηκε σε κάποιο γεύμα στην Αλσατία την μακρά παραμονή σε ένα εστιατόριο. Slow-food η αρχή του δάσκαλου! Άρχισε λοιπόν να μπουσουλάει κάτω από το τραπέζι την ώρα που ο δάσκαλος απολάμβανε μια τοπική σπεσιαλιτέ. Οποία ύβρις! Όμως τα βιώματα μένουν και κάποτε αναδύονται στον κόσμο της συνείδησης. Η Αθηνά, σχεδόν στα 15 σήμερα, δεν θέλει να ακούσει για fast-food και κάθεται με τις ώρες όταν το γεύμα της αρέσει.

      1. slow-food… ετσι κανει καθε καλος γευσιγνωστης….και ο δασκαλος το ξερει καλα…Οταν απολαμβανουμε..ολες μας οι αισθησεις…λειτουργουν…σε αργες ταχυτητες προς χαριν της ευχαριστησης..!!

        1. η προσεγγιση ψεκαστε σκουπιστε τελειωσατε αποτελει αναθεμα για μενα!
          ανεκαθεν ηθελα να απολαμβανω και την πιο μικρη απολαυση μεσα σε πλαισια χρονου που καθοριζω εγω και που αντιστοιχουν και στο καναλι που διασυνδεει τον εγκεφαλο με το λοιπο σωμα μου!

      2. μανωλη μου τι θυμαμαι τη μικρη να τριγυρναει κατω απο το τραπεζι κι εμας να απολαμβανουμεεεεεεεε!!!!!!! οσο για τα βιωματα, αυτα εχουν ενσωματωθει οχι μονο στο χρονο αλλα και στην ποιοτητα, στο βαθμο που η αθηνα σημερα ειναι απο τους πιο αυστηρους αλλα και ορθους κριτες ενος πιατου! κι ειναι μολις 15 χρονων!

  6. …οι συνομωσιες…. η εξουσια…η ματαιοδοξια της εξουσιας….κλπ κλπ κλπ….οντως δασκαλε αυτο ειναι απο αλλο κεφαλαιο…..!!!

Comments are closed.