Toscana forever and ever – Montalcino, Pienza and Monte Amiata

After the enthusiastic response to the beauties of Toscana, I share with you today some more pictures from this blessed part of Italy.

I start with Montalcino, the famous town of the best Brunello on Earth.

toscana_montalcino_view_morning1The medieval center is floating on the early morning mist.montalcino_passage

Just so that you get a feeling for the geography and the wines, I borrowed from the Wine Spectator the Tuscany wine map that you see next.

map_wine

The small village of Castelnuovo dell’ Abate is 5 km south of Montalcino.castelnuovo_dellabate

It is famous for Abbazzia San Antimo,toscana_abbazzia_san_antimo_outside4

and for the wine drinkers, for the Ciacci Piccolomini d’Aragona wine maker.toscana_abbazzia_san_antimo_outside3And when you go hungry, Bassomondo is a family run osteria where you can forget the toils of life and enjoy the good side of it!Osteria_BassomondoMoving on to the medieval town of Pienza, a relatively unknown jewel a few kilometers away from Montalcino.toscana_pienza_squareThe square of Pienza takes you back to the medieval times. You can easily forget time and abandon yourself to the miraculous effect of the beautifully preserved surroundings.

pienza_balconyThe whole town is a brilliant example of what you can do when you respect your past and create a product for international tourism that sells quality and respect for civilization. And in case you get hungry, you do not need to go far, the Enoteca of “Marusco e Maria” will take care of you.marusco_maria

And then you find yourself in the subliminally quiet town of Monte Amiata.

monte_amiate_pink_houseAnd the railway station to take you away.

toscana_monte_amiata_railstation1

50 comments

  1. ..τι εκπληκτικη περιοχη η Τοσκανη, πρεπει να παει κανεις πολλες φορες και παντα ανακαλυπτει υπεροχες γωνιες σαν να μην περασε ποτε απο εκει η χρονος…Δασκαλε, ξεναγε international τα σεβη μου..!!Μονο εσεις θα κανατε τετοια ξεναγηση!!Μηπως…εκεινο το πουλμανακι που λεγαμε….!!!

    Καλησπερες

    1. ευχαριστω ορφια για την καλη σου εισαγωγη στον ποταμο σχολιων ο οποιος ως γονιμοποιος παραγων μετασχηματιζει το αρθρο σε χαρα ανθρωπων και αγγελων επαγγελομενων την αληιθνη υπαρκτη ευτυχια! που ειναι αυτο που αισθανομουνα κι εγω οταν φωτογραφιζα, περπατουσα, γευομουνα τα καλα της τοσκανης!

    1. αγαπητε μανωλη, η μνημη και η γλωσσα διαφοροποιουν τους ανθρωπους απο τα κτηνη! η διατηρηση της μνημης αποτελει υπερτατη λειτουργια, που συνοδευεται και απο την ευχαριστηση της ιδεασης της εν δυναμει επαναληψης αρα και μεταλλαγης της μεσω της επαναβιωσης

  2. δίνω στον εαυτό μου το βραβείο του πιο αργογραμμένου σχολίου στην προηγούμενη ανάρτηση.μέχρι να το γράψω, στο Μονταλτσίνο φτάσατε με την Όρφια και το Μανώλη!
    τρέχω να προλάβω το τρένο!

  3. Τοσκανα φορ εβερ ιντηντ! Να σου πω την αληθεια μου, οταν ειδα την προηγουμενη αναρτηση, πηγα και ξεθαψα μερικες ανεκδοτες φωτογραφιες απο την Σαντα Λουτσια. Θα περιμενω λιγο να να χαρουμε τις δικες σου και καποια στιγμη θα τις φερω. Πουσαι Ορφια! Στην Τοσκανη δε κυκλοφορουμε με πουλμανακι, δυο φερραρι χρειαζομαστε. Την μια θα την οδηγω εγω.. φτουκα Πρω! ΔιαλΙεχτε ποιος θελει τσαλιμια στην αουτοστραντα! Μπραβισσιμο σινιορε και μπουοντζιορνο α τουτι ραγκατσι! Α! Και μιλλε μπατσι!

  4. ..Καλημερααα… !! Δεσποινακι μεσα…..με 1000 στην αουτοστραντα….!!!!Φερραρι και ξερο ψωμι….Τοσκανη σου ρχομαστε…

    Φιλακια πολλα

    1. και κοκκινη φερραρι για το δεσποιναριον, παρολο που θα ακολουθω απο πισω με το τζιπακι, μια και για να σπασω τη μεση μου να μπω στη φερραρι θα πρεπει να γυρισω πισω στο χρονο! οσο για το ξερο ψωμι, σιγουρα θα ειναι, οχι ομως οσο στις αλλες περιοχες της ιταλιας, αφου στην τοσκανη δεν βαζουν αλατι στο ψωμι για να διατηρειται περισσοτερο!

      1. ψηλά το κεφάλι δάσκαλε,ακούς εκεί να γυρίσω το χρόνο πίσω!και το χρόνο θα γυρίσουμε και τη μεσούλα θα σπάσουμε!από καιρό σκεφτόμουν την οργάνωση ενός τμήματος για την φροντίδα της φυσικής κατάστασης των μελών και να τώρα δόθηκε η αφορμή!

  5. Αχ αυτά τα υπέροχα χρώματα. Και απ το δεσποινάριον αλλά και απ εδώ δημιουργούν τάσεις φυγής. Όμορφο ταξίδι.Με τόσες προσφορές ποιός θα πρωτο καθήσει στη Φερραρι. Πάντως εμένα ας μου έχετε ένα ποδήλατο με καρότσα και όχι δε θα πω:))

    Καλημέρα και καλό σας μήνα

    υγ: η ανεπρόκοπη και η τεμπέλα Katrine δεν έσμιξε με την πρασόπιττα.Ελπίζει την επόμενη εβδομάδα να τα καταφέρει. Να ξέρετε η Όρφια έχει ευθύνη.Δεν με άφησε σε χλωρό κλαρί.Τιμωρήστε τη!!

    1. ..κατερινακι μου να ερθω να την φτιαξουμε μαζι να εξιλεωθω….γιατι ως μαθητρια του ατελιε πρεπει να δειξω καλη διαγωγη…ντε…!!

      1. κατανοω ορθα οτι διαφαινεται ορθη διασυνδεση αναμεσα στην ορφια και την κατερινα; αν ειναι ετσι, η ορφια ως στελεχος του ατελιε θα πρεπει να προετοιμασει την κατερινα για την εισοδο της και αυτης εις το ατελιε! ας ειναι και το χλωρο κλαρι μαζι, εχουμε χωρο και για δενδρα και φυτα! η διαφαινομενη ενοχη συνειδηση της ορφιας που εκλιπαρει για εξιλεωση, ειναι μαλλον αποτελεσμα του οτι δεν εισηγαγε εισετι την κατερινα στο ατελιε! δεν πειραζει ορφια, καλλιο αργα παρα ποτε! εξαλλου αμαρτια εξομολογηθεισα αμαρτια ουκ εστι!

  6. Απόψε την Φερράρι μου την στόλισα κορδέλες
    στην Σιένα για να σεργιανώ τις όμορφες κοπέλες

    Απόψε δεν θα κοιμηθώ αλλά θα ξαγρυπνήσω
    και με Μπρουνέλο εκλεκτό να τις γλυκομεθήσω

    Της Σιένας οι αρχόντισες ήρθαν για μαντινάδες
    μα ο Μανωλιός τραγούδισε κορφιάτικες καντάδες

    1. Μανωλη..καλα λεω εγω οτι ξεπερασατε τον δασκαλο…και ποιητης…και γευσιγνωστης…και μαντιναδορος (sic!)..αντε και μαγειρας…..!Δεν θα γλυτωσετε..εδω ..θα μαθετε την τεχνη της…δημιουργιας….της γκουρμεδιαρικης..!!

      1. Πρέπει πρώτα να πείσω την σύζυγο μου. Επειδή ασχολούμαι με τα έσχατα του χρόνου μου πρότινε να αρχίσω από κόλυβα. Θα προσπαθήσω!

      2. Ανατριχιαστικον…..μεν… Μανωλη αλλα θα σας πω ενα …μυστικο…μου αρεσουν …αλλα ουδεποτε θα εφτιαχνα στο σπιτι….κολυβα.

        Τωρα ας παμε σε ενα αλλο θεμα, η συζυγος φανταζομαι θα κολακευτει οταν της πειτε οτι θελετε να μαθετε μερικες συνταγες της ωστε να της κανετε το τραπεζι εσεις.!!…Υπεροχο θεαμα για μενα ενας αντρας που μαγειρευει και σερβιρει….και περιποιειται..!!!

      3. Ευχαριστώ για την συμβουλή σας. Θα προσπαθήσω να το μεθοδεύσω.

        Μα αφού σας αρέσουν τα κόλλυβα γιατί δεν τα κάνετε; Το πρώτο βήμα για να μαγειρέψετε κάτι (στην προκειμένη περίπτωση το σημαίνον του θανάτου) είναι να το βάλετε στην κουζίνα σας. Τότε αρχίζετε να το μελετάτε, δηλ. να φιλοσοφείτε.

      1. ως μαρτυς και προφητης, αλλα και εξαγγελος της επερχομενης ενταξεως σου κατερινα, σε παρακαλω να εισαι ιδιαιτερα χαβαλεδιαρα και πειραχτηρι σατανικο, αλλεως πεως δεν θα διατηρηθεις εις καλην υγειαν εντος του ατελιε, οπου ζουζουνιζουν διαφορα οντα ακρως σκανδαλιαρικα και παιχνιδιαρικα! και τις υποσχεσεις να μην τις παιρνεις κατα γραμμα, διοτι θα απογοητευθεις παραυτα! μονον δια της αμοιβαιας και περιτεχνου διαποιησεως της πραγματικοτητος, δηλαδη μετατροπης της εις μιγμα πραγματικου και φναταστικου, προκειται να ευτυχισεις

  7. Προσωπικά μόνον έναν αναστεναγμό μεγάλο μπορώ να κάνω ως σχόλιο. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧ.
    Τι μου κάνετε;
    Κι’ έχω έναν φόρτο εργασίας και προσωπικών που δεν λέγεται.
    Για το πουλμανάκι ΣΥΜΦΩΝΩΩΩΩΩΩ

    1. καλως την πηνελοπη!!! βαλε στην ακτη τις πικρες και τους αναστεναγμους, παρε βαθειες ανασες και εμπα στο ταξιδιαρικο και παιχνιδιαρικο ατελιε!

  8. Το πουλμανάτσι ο δάσκαλος δε θέλει να σωφάρει
    το ατελιέ το σεργιανεί με Λάντσια τσε Φερράρι

  9. Δεν πιστευω να μην κρατησατε χωρο για μενα στη Φεραρι;Θα θυμωσω και δεν θα γραψω ουτε ενα ποιημα.Ορφια που εισαι καλη μου;Θελω δυνατη μουσικη,μαυρα γυαλια,ενα μαντηλι στο λαιμο και στο τελος να μας περιμενει ο πιο ωραιος αμπελωνας για οινογευσεις και οχι μονο.
    Το αμαξι σου ζηλευω και το χερι σου κρατω
    στο κορμι σου ταξιδευω πω πω πω πω πω πω.

    1. ..Γιαννα μου ετσι, μαυρα γυαλια, μαντηλι στο λαιμο..ως αλλη Ισιδωρα Ντανκαν..μονο να μην”οδηγηθουμε εις την αιωνιοτητα”…..χοχοχο!

      Καλησπερες

      1. με χαρά βλέπω ότι ο εωθινός περίπατος πήγε περίφημα. ελπίζω να προλάβω το δειλινό περίπατο!
        ναι κύριε περαστικέ,εμείς στο ατελιέ τους περιπάτους μας τους κάνουμε με φερράρι,ταχύπλοα,διαστημόπλοια διότι είμαστε και ολίγον σουρεάλ και φαν κλαμπ του Αριστοτέλη!ρωτήστε και το Μανώλη!

      2. Η Ρούλα έχετε δίκιο. Το ατελιέ είναι παντού και πουθενά, τα μέλη του είναι σπαρμένα σε όλο τον κόσμο. Ου-τόπος, ουτοπία. Αν όμως δεχθούμε τον κόσμο όχι σαν ένα σύνολο όντων σε έναν Ευκλείδειο χώρο αλλά σαν ένα σύνολο σχέσεων, τότε το ου-τοπικό ατελιέ δεν είναι απαραίτητα μη πραγματικό (σουρεαλιστικό). Είναι πραγματικό στο μέτρο που οι σχέσεις μεταξύ των μελών του είναι γνήσιες, στο μέτρο που δεν πραγματοποιούνται σαν πάρτι μεταμφιεσμένων.

  10. καλω λοιπον τον αισωπο, τον οβιδιο, τον μυνχαουζεν, τον χοφμαν, τον μαρκες, να κοπιασουν και να μας συντροφεψουν, παρολο που μαλλον θα πεσουν στο φαγι και το πιοτι και τα αλλα θα τα αφησουν σε εμας!

  11. Αγαπητέ μου Παναθήναιε είναι μια μουσίτσα αυτή. Μα να μη μιλάει για το ατελιέ!!Να με αφήνει μόνη να πηγαινοέρχομαι?? Τη σώζει που είναι γλυκιά η δε άλλως αχ αχ τι θα την έκανα!!:))

    Καλό σας βραδάκι

    1. ναι, ναι, ειναι μουσιτσα
      η φιλεναδιτσα!
      και την περιμενα στην τοσιτσα
      για μια λεμοναδιτσα!
      βαρεθηκα και πηγα για μια πιτσα
      και να σου τσουπ η βαγγελιτσα

      συμπερασμα: η μοναδικοτης υπαρχει και αποδεικνυεται μονο στο βαθμο που υπαρχει ο Αλλος
      δηλαδη ο εκτος του μοναδικου, ο οποιος και τον αναιρει και τον αποδεικνυει συναμα

      υ.γ. και εχω πιει μονο μια μπυρα!

    2. …Ως μελος-συμμαθητρια του αγαπημενου μας ατελιε αλλα και ως φιλεναδα της αγαπημενης μας κατερινας….λαμβανω την τιμην να την καλωσορισω στο μπινελικ ατελιε μας και προσκαλω την αγαπητη ομηγυρη…να δωσει ενα ονομα και μια στολη στην νεοφερθεισα….(καλε σαν τον δασκαλο μιλαω….ειδατε τι κανει η σπουδη στο ατελιε???χοχοχοχο)!!!
      Κατερινα μας καλως ορισες….

  12. ευγε ορφια, η προσκληση που απηυθηνες με αρτιοτητα, ευκρινεια, σωματικη ακεραιοτητα και πανω απολα με πνευματικη και ηθικη επαρκεια, αποτελει κοσμημα για το ατελιε!
    με βαση ολα αυτα, θεωρω επιβεβλημενο να καλεσω και εγω με τη σειρα μου ολα τα μελη, συγγενεις, οπαδους, περιπλανωμενους βιβλιοπωλες (λαθος, αυτα ειναι απο ομιλια του λεωνιδα κυρκου) να καλωσορισουν την κατερινα μας στο ατελιε μας και τονιζω το μας, δηλαδη την κτητικη της επαλληλιας και αμοιβαιοτητας, που βεβαιωνει και ενισχυει την κοινοτητα!
    καλως ηλθες λοιπον κατερινα μας, και αναμενω τα μελη να σε βαπτισουν και ενδυσουν τον μανδυα της αθωοτητος και της γνωσεως!

    σημαδι απο τις ανωτερες δυναμεις! ο καταμετρητης μολις με ειδοποιησε οτι αυτο το σχολιο υποδοχης της κατερινας εχει αριθμο 2222!!!!!

  13. Κατερίνα καλώς ορίσατε στο ου-τοπικό εν δυνάμει όμως πραγματικό ατελιέ! Επιτρέπονται τα πάντα εκτός από το fast-food, την Ευκλείδεια γεωμετρία, την Νευτώνεια φυσική και ότι άλλο δεν θέλει ο δάσκαλος.

      1. Πρέπει να ρωτήσουμε τον δάσκαλο.

        Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο την αρχή της απροσδιοριστίας. Βγάζει καλή συνταγή οντολογικής μαγειρικής του χρόνου-θηρίου. Μειονέκτημα: δεν είναι βέβαιο αν ο μάγειρας μαγειρέψει το θηρίο ή ανάποδα.

  14. Τι γινεται εδω οσο εφυγα.Εχουμε νεα μελη στο ατελιε;Χαιρομαι.Κατριν ειπαμε;

    Ομορφη ειναι η κοπελια που μπηκε στη κουζινα
    κραταει στο χερι δυο κρασια τη λενε Κατερινα.
    Απ’τη χαρα τους τα αυγα γινανε ομελετα
    τα μηλα και τα μπροκολα πηγαινουν σουρτα φερτα.

    Το μελι και το βουτυρο χορευουνε με τρελα
    δυο πορτοκαλια κυλησαν στο χωμα μεθυσμενα
    Το τρυφερο κοτοπουλο επεταξε και παει
    μια κουπα γαλα γελαστη κι αυτη χοροπηδαει.

    Η σοκολατα εγινε απ’τη χαρα της λυωμα
    κι η κεφαλογραβιερα μας κυλιεται μεσ’το χωμα.
    Καλως τηνε την ομορφη που μπηκε στη κουζινα
    εχει τον ηλιο στα μαλλια την λενε Κατερινα.

  15. Αααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα!!!!!!

    Μα τι υποδοχή είναι αυτή!
    Με συγκινείτε και είμαι ευσυγκίνητο σήμερα!!Λοιπόν,

    Ορκίζομαι, υπακοή στο Δάσκαλο και στα μέλη.
    Ορκίζομαι πίστη και προθυμία εις το έργο.
    Ορκίζομαι επίσης, να είμαι η καλύτερη μαθήτρια και με τόνο!! Τέλος ορκίζομαι μπλα μπλα μπλα μπλα!!
    Σας ευχαριστώ θερμά με αγάπη.

    Η σοκολάτα έγινε απ τη χαρά της λιώμα
    και η Κατερίνα έπεσε ξερή και μαραμένη,
    με αγιοργίτικο κρασί ατέλειωτα, στο στόμα!!!

    Ζήτω, εύγε!!

    1. Κατερίνα καλώς μας ήρθες και επισήμως!
      δε χρειάζεται γλυκιά μου να ορκιστείς,αυτά είναι μικροαστικές συνήθειες.εδώ τα μέλη είναι ισότιμα, ξεχωριστές οντότητες,το καθένα με τη χάρη του με κοινό χαρακτηριστικό την αγαπησιάρικη διάθεση!
      Ορφία χρυσό μου,πόσες φορές θα στο πω να μην κάνεις καψόνια στα νέα μέλη.μόνο τον όρκο του Ιπποκράτη δεν την έβαλες να πει!χοχοχοχο

  16. Καλως ηλθες Κατερινα, με το γελιο στα μαλλια και τα γελαστα πορτοκαλια στην ποδια, σωστα τα λεει η ρουλα, εδω στο στελιε δεν χρειαζονται ορκοι, χρειαζονται εργα! Για το λογο αυτο θα αναλαβεις τον επιτελικο ρολο της υπευθυνου εργων! Τωρα το τι εργα ειναι αυτα, θα το βρουμε στην πορεια, εξαλλου εξ αρχης δεν ειναι τιποτε γνωστο, παρα μονο η αγνοια μας. Παρολα αυτα τα εισαγωγικα, το πρωτο σου εργο θα ειναι να βαλεις σε μια σειρα την ατακτη ορφια, που σου εκανε καψονι εχθες με ορκους και μπαρμπουτσαλα! Και τι καλυτερο απο το να φτιαξετε μαζι ενα φαγακι! Περιμενω λοιπον να ακουσω τι φαγακι θα κανετε για να το αναγγειλω και στη συνεχεια να το αξιολογησω! Περιττο να πω οτι ολα αυτα τα αξιολογητικα θα γινουν απο κοινου, μια και ειμαστε μια ανοικτη κοινοτης που συνηθως ευρισκεται εκτος ελεγχου.

    1. …Δασκαλε…εγω ειμαι επι της υποδοχης λεμε…δεν μπαινω στην κουζινα….φοραω τα καλα μου……ας παει η ρουλα……χοχοχο!!!

      Καλησπερες…

      1. στην κουζίνα είμαι και μαγειρεύω χρυσό μου, κάνω τις πολύχρωμες γεμιστές πιπεριές με κουκουνάρι και σταφίδα.μοσχομύρισε το ατελιέ αλλά μάλλον δεν έφτασε ακόμη στη σάλα υποδοχής!
        Κατερίναααααα,βρήκα κάτι πράσα μούρλια,τρυφερά,να τα κόψω να κάνεις την πρασόπιτα?άντε γλυκιά μου να μην τόχεις και βάρος!το μάτι δειλό,το χέρι τολμηρό!
        Μανώληηηη θα βοηθήσετε την Κατερίνα να κόψετε από κοινού τα πράσα julliene?
        το Δεσποινάκι δάσκαλε καθάρισε την κουζίνα και έκανε τα τζάμια…αόρατα!

      2. Ρούλα είναι απίστευτο αλλά ασχολούμαι και εγώ με τις πολύχρωμες πιπεριές και με τα πράσα όπως εμφανίζονται στο αρχείο του ατελιέ. Έχουν οντολογικό βάθος.

        Ευχαρίστως να σας κόψω ότι θέλετε!

  17. Βοήθεια δέχομαι!! Αλλά η Ορφία θα μπει στη κουζίνα Ρούλα.Πάει και τελείωσε!!

    Υπεύθυνη Εργων??Τιμή για μένα Δάσκαλε,oh la la!!Merci:))
    Η Όρφια θα μαγειρέψει και εγώ θα αποθανατίσω τη στιγμή!!Αναμείνατε για νεότερες ανακοινώσεις περί του πιάτου!!

    υγ:πσσσσστ, μουσίτσα εσύ ορφία σε περιμένω

    1. …Θα υπακουσω…θα αφησω την στολη της υποδοχης…(με στενευαν και οι κοκκινες γοβες..) θα φορεσω την ποδια…και θα παω να καθαρισω τα πρασσα…(αυτα τα πρασσα ποσες ωρες τα καθαριζετε ..ε???)

      1. Μανώλη, για άλλη μια φορά με εκπλήσσετε και αισιοδοξώ ότι θα βοηθήσετε τη σύζυγο στην προετοιμασία του φαγητού που παρεπιπτόντως αν το κάνετε όπως ακριβώς το περιγράφει ο μέγας διδάσκαλος θα το εντάξετε στα αγαπημένα σας!
        Κατερίνα,έπεσες διάνα,η Όρφια και γω έχουμε τον τιμητικό τίτλο της μουσίτσας που είναι υποκοριστικό της μούσας καθότι εμπνεύσαμε με τα σχόλιά μας το δάσκαλο να αναρτήσει ειδικό αφιέρωμα για τα κόκκινα παπούτσια:)
        Όρφια,μη βγάλεις τη στολή υποδοχής,με τα καλά μου είμαι στην κουζίνα και γώ! χειρουργικό γαντάκι,ποδίτσα χαρούμενη, μπαντάνα στα μαλλιά και …ένα τεράστιο χαμόγελο για να έχουμε και καλό αποτέλεσμα στο φαγητό και στη φωτό της Κατερίνας!

      2. Το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο η σύζυγος θα είναι στην Αθήνα, η κόρη για χειμερινή διαβίωση στις Αλπεις και εγώ στην κουζίνα! Θα φτιάξω μια απλή ιταλική συνταγή της κόρης μου. Η τώρα ή ποτέ!

        Τα γεμιστά θα μπουν στο πρόγραμμα επίσης.

Comments are closed.