Meat balls with lentils and potato patty

Today I wanted to eat lentils in a different way, and I decided to marry them with meat balls and a shredded potato patty. This is the story.

I got two nice pieces of beef from the chest. The bones I used to make the broth for the lentils, and the meat for the meat balls.

Grinding the meat yourself is a great pleasure and makes a big difference in the end result, So I assembled my little meat grinder and got to work.

The quality of this ground meat is beyond description! The meat is full of flavor and tender!

In the meantime, the lentils were boiling mildly, in the stock of the bones.

Th lentils are not visible yet, but you get the picture. A note of importance here, the lentils will not be served as a soup, but as stew, which means that the liquid in the lentils will be at a minimum.

In parallel, shred the potatoes and drain them well. Mix with dill, parsley, coriander, egg and a bit of flour, to absord the remaining liquid. Season moderately with salt and pepper, cover and refrigerate for one hour.

The mix for the meatballs is quite simple. Add chopped garlic and hot peppers, mint, bread crumbs, a bit of olive oil, egg, salt and pepper to the meet, mix well cover and refrigerate for at least one hour.

Shape the balls, cover them with flour, and let it stick for about five minutes before frying them .

The potato patties are easy to fry, use medium heat and be patient, they need about 5 minutes, and require to be turned many times.

Serve the lentils in a deep dish, place a potato patty in the middle, and two meatballs on top.

This is a dish of varied flavors and textures. The lentils are soft, melt in the mouth, the meatballs are medium soft to crunchy, and the patty is on the very crunchy end of the spectrum. The meatballs steal the show in the texture, but the lentils and the patty are strong competitors in the flavor zone.

Enjoy it!

19 comments

  1. Πω πω θα μυρισε τηγανιλα το σπιτι! Λοιπον ερωτω: Σε τι λαδι τηγανιζετε εσεις; Τις φακες κι εγω ετσι τις φιαχνω, να τρωγονται με το πηρουνι. Τις βλεπω κοκκινωπες, εχετε βαλει ντοματουλα; Σκορδακι; Η ειναι σκετες βρασμενες στο ζωμο; Ωραιο χειμωνιατικο φαγακι. Καλη Κυριακη! Φιλακια!

    1. δεσποιναριον καλο μηνα!
      γιατι να μη μυρισει λιγο το φαγακι; καλο κανει!
      τηγανιζω σε ελαιολαδο κατα κανονα
      (οταν ξεμενω εχω καβαντζα το αραβοσιτελαιο)
      λιγο πελτε και λιγο κοκκινη πιπερια, ελαχιστο σκορδο και χαμηλη φωτια!
      στο βουκουρεστι τωρα ριχνει χιονομπαλλες!

  2. να μια νοστιμώτατη συνταγή για όσους δεν τρώνε φακές και όχι μόνο!τα κεφτεδάκια και οι πατατοκεφτέδες λειτουργούν ως δούρειος ίππος, εκπλήσσουν ευχάριστα.Καλά κάνετε και επισημαίνετε το χρόνο ανάπαυσης του μίγματος,είναι σημαντικό για να μη διαλυθούν στο τηγάνισμα.είναι αυτό που λέγαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις για ενεργοποίηση της γλουτένης.
    Για σήμερα φτιάχνω γεμιστά καλαμάρια με τη συνταγή που μου προτείνατε,με την προσθήκη βέβαια του αυγοτάραχου και ζαργάνες φρεσκώτατες, τηγανητές με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο!
    ευχαριστώ πολύ,πολύ ακόμη μια φορά για τις γκουρμέ προτάσεις σας και καλλιτεχνικές συνθέσεις των πιάτων!
    καλημέρα και φιλιά σε όλη την παρέα από την καρδιά της ευρώπης μέχρι το μακρινό ντι σι!
    υγ.τα κορίτσια,οι φοιτητριούλες μας μάλλον έχουν εξεταστική και τις χάσαμε.Καλή επιτυχία κοριτσια!

    1. αυτα τα γεμιστα καλαμαρια με το αυγοταραχο θα με εξοντωσουν! εχω τετοια αγωνια να τα γευθω που δεν σε λεω!
      ορθωτατες οι επισημανσεις σας περι δουρειου ιππου, αλλα αν κλεισετε τα ματια και δεν βλεπετε τι τρωτε, θα σας εκπληξει ευχαριστα η πολλαπλοτητα υφης που προσφερεται απο τα διαφορα συστατικα

  3. Πολυ ενδιαφερον το μιχ. Εμεις στη Μακεδονια βαζουμε κρεμμυδι στους κεφτεδες και σκορδο στα σουτζουκακια.
    Ο κυμας σας φαινεται φανταστικος. Πολλες φορες κανω φακιες σαλατα και τις σερβιρω με σολωμο.
    Καλη εβδομαδα.

    1. καλως το μαρθακι! τι να σε πω, η μανουλα μου τους κεφτεδες τους εκαμε παντα με σκορδο και δυοσμο, καθολου κρεμμυδι! ευχαριστω για τον κυμα, ειναι το πιο απαχο κομματι αυτο απο το στηθος, με την εννοια οτι δεν υπαρχει στρωμα λιπος μεσα στη σαρκα, και οι κεφτεδες μου αρεσουν ετσι, να γευεσαι την πρωτεινη και να σε χτυπαει κατακουτελα! επειδη ειναι και τηγανητοι, δεν εχει και γευστικο νοημα να ειναι λιπαρος ο κιμας
      καλο μηνα!

    1. συμφωνα με δηλαωσεις του βγενοπουλου μετα το παιχνιδι, πολλοι παραγοντες του ΠΑΟ ηταν χαρουμενοι με το αποτελεσμα (διαβαζε Γιαννακοπουλος και σια) αλλα τους προειδοποιησε οτι ειτε το θελουν ειτε δεν το θελουν το πρωταθλημα φετος ειναι δικο μας!
      οποτε ποιος ειμαι εγω να παω εναντια στον Ανδρεα μας τον επενδυτη μας; τιποτα δεν ειμαι και θα βγαλω και τον σκασμο!
      απο εδω και μπρος καθε φορα που θα χανουμε βαθμους θα λεω κι εγω “το πηραμε! το πηραμε!”

  4. Οι πατατοκεφτέδες σας με κάνουν να θέλω να τήγανισω…κάτι που αποφεύγω σαν τον διάλο με το λιβάνι. Δεν το αντέχω να μυρίζει το σπίτι τηγανίλα, αλλά όλα τα ωραία πράγματα έχουν και ένα κόστος :-))
    Καλό Μήνα εύχομαι.

    1. πηνελοπη μου, κι εσυ με τις μυρωδιες; φαγακι ειναι θα μυρισει! δηλαδη τι θελουμε να τρωμε; αοσμα και ανοστα;

      1. Οχι, μου αρέσουν ιδιαίτερα οι μυρωδιές.
        Του φρεσκοψημένου ψωμιού, του τυριού που λιώνει, το μπαχαριού που συναντά την φρέσκια ντομάτα και ενώνει μαζί της το άρωμά του ηδονικά. Της κανέλας πάνω στο ζεστό ρυζόγαλό αλλά και στα ψημένα μήλα, της βανίλιας που αρωματίζει (ακόμη και μέσα στην σακούλα της ηλεκτρικής μου σκούπας) το σπίτι… Το καμένο λάδι, όμως που τσιτσριίζει στο τηγάνι…δεν έχει ωραίο άρωμα!!! ΔΕΝ….
        Η ανάλυση του αγαπητού Μανώλη για τα “ίλα”, μοναδική.

        1. του καψαλισμενου σκορδου πανω στην βελουδινη καυτη σαρκα της μελιτζανας…
          του βουτυρου που αναδυεται ως γευστικη αφροδιτη μεσα απο τα τραγανιστα φυλλα του γαλακτομπουρεκου…
          του δενδρολιβανου που ευλογησε το μπαρμπουνι αγκαλια με το λευκο κρασι…

  5. Τηγανίλα! Τα εις “-ιλα” λήγοντα σημαίνουν απέχθεια, αηδία, ναυτία. Γιατί; Εν κατακλείδι είναι μυρωδιές του κόσμου. Η απέχθεια, η απώθηση, φέρνουν ένα μήνυμα του πρώτου επιπέδου της συνείδησης: είμαι κάτι άλλο από αυτό απέναντι μου. Ενας τείχος με χωρίζει από τον κόσμο. Η μπόχα του φαίνεται σαν συμπαγής αδιαπέραστη μάζα. Δεν μπορώ να γίνω ένα με αυτήν, πρέπει να φύγω. Η φύση μου εισάγει ένα διαφοροποιητικό μηδέν μεταξύ μου και της συμπαγούς μάζας, της δεδομένης πραγματικότητας Μηδενισμός του δεδομένου είναι όμως ο ορισμός της ελευθερίας. Η λογική ξέρει μόνο κατάφαση και άρνηση. Η ελευθερία μπορεί να φανεί μόνο στον φόντο της μη-ελευθερίας (αυτού που δεν αλλάζει), δηλαδή της δεδομένης πραγματικότητας του κόσμου στον οποίον ξαφνικά βρεθήκαμε. Η αειδία απέναντι στα εις “-ιλα” λήγοντα είναι έκφραση της ελευθερίας.

    1. μανωλη μου, θα ηθελα να προσθεσω μια διαφορετικη θεωρηση για τις οσμες αυτες, τις εντονες
      οι οσμες αυτες μας φερνουν σε επαφη με μια πραγματικοτητα που αφορα την υλη που τις εκπεμπει και τις χαρακτηριζει
      η αποστροφη προς τις οσμες κινδυνευει να καταληξει σε απο-υλοποιηση της υλης, αρα και απο-σωματωση του ανθρωπου
      η ικανοτητα μας να αντιλαμβανομαστε τη μυρωδια του μπαγιατικου ψαριου μας καθιστα ικανους να “θυμομαστε” τη μυρωδια του φρεσκου ψαριου
      δεν μπορουμε δηλαδη να ζουμε σε ενα κοσμο οπου η υλη και το σωμα θα εχει μονοσημαντες οσμες, μονο τις καλες
      οι καλες και οι μποχες πανε πακεττο
      αρα πρεπει να ξεκινησουμε απο την αρχη της αποδοχης της υλης και της εν δυναμει ευωσμιας, οπως και της εν δυναμει μποχας

      1. Διδάσκαλε μένετε πιστός στον καταστατικό χάρτη του ατελιέ ως προς την α-λήθεια της ύλης.

        Πιστεύω ότι τα γαλλικά τυριά, π.χ. το Munster, είναι πεδίο ασκήσεως στο συναμφότερον ευωδίας-μπόχας. Αν ξεπεράσεις την αντικείμενη μπόχα και το δοκιμάσεις μπαίνεις σε άλλο βιωματικό επίπεδο. Όταν τρως το τυρί το ζεις, δεν το παρατηρείς, και τότε αποκαλύπτεται άλλη διάσταση. Προφανώς απερίγραπτη όπως κάθε άμεση εμπειρία μετοχής. Όμως το ξεπέρασμα ή μη της μπόχας είναι άθλημα ελευθερίας, ιδρυομένης πάνω στο δεδομένο της μπόχας.

  6. είναι εκπληκτική η ικανότητα του οργανισμού να αντιλαμβάνεται τις δυσάρεστες μυρωδιές που στην πλειοψηφία τους είναι και επιβλαβείς.υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που δεν έχουν αυτή την ικανότητα με δυσάρεστα γιαυτούς αποτελέσματα.
    άρα όχι μόνο μας καθιστά ικανούς να θυμόμαστε όπως πολύ σωστά λέτε τις υγιείς οσμές αλλά λειτουργεί και ως ασπίδα προστασίας!
    υπάρχει μια γενική αρχή στο τηγάνισμα για να μην μυρίζει τόσο έντονα εκτός από τη χρήση του ελαιολάδου και μόνο.τηγανίζουμε μικρή ποσότητα και όχι για ένα λόχο,αλλάζουμε το λάδι αν χρειαστούμε περισσότερη ποσότητα και το κυριότερο αφήνουμε να βράζει σε κατσαρολάκι νερό,μέλι, κανέλλα,γαρύφαλλο και φλούδα εσπεριδοειδούς που έχουμε στο σπίτι.
    καλήν εσπέρα με έντονο άρωμα …καρναβαλιού

  7. (Προσεθεσα τον παρακατω τιτλο γιατι εβγαινε σπαμ – Παναθηναιος)
    ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ
    http://www.carnivalx.gr/
    σας στέλνω και την ιστοσελίδα των εκδηλώσεων,για να πάρετε μια μικρή γεύση

    1. αγαπητη κουκ, γιατι να περιπλεκομεν την ζωην με απαγορευσεις τοσο ταπεινων και προσιτων απολαυσεων;

Comments are closed.