Its almost summertime and the living gets easier – Εσκασε μυτη το καλοκαιρακι και η ζωη γινεται ευκολωτερη

Late May in Greece and the continuum of space and time is broken.

You go to the beach and although the water is still rather cold, there are many ways to get warm inside your heart.

You then go for a stroll in the area and the smell of cooking foods arrest your senses.

In my case, I got so excited about all this that when my sister called me announcing that she had a lobster from Cyclades, I run to her house in almost zero time. (the more you want something, the more time is distorted – and with the distortion of time comes the degradation of senses and feelings).

Armirikia

The wonderful “armirikia”, the greens growing near the sea, are the natural choice of a warm salad to start your meal. All you need is olive oil, lemon juice and a bit of sea salt.

Maridakia

The next dish is the wonderful “maridakia”, small fish that is fried without any gutting or descaling. The absolute taste of the sea, must be eaten whole and enjoyed with ouzo. My sister fried them to perfection, and added to the dish a couple of seaweeds that were the highlight! I want to have fried seaweed now!

Lobster salad

The lobster came from the Cyclades, the islands complex in the center of the Aegean. I prepared the salad with the meat from the claws.

I started breaking the claws and pulling the meat out and the aromas of the sea made me forget that I wanted to take a picture!

In any case, I added lemon juice, olive oil, a spoonful of home made mayonnaise and parsley. the result was unforgettable!

I cannot ever describe the aromas and the texture of the claw meat. I surrender and declare my impotence.

Nature has defeated me in the most comprehensive way!

CREDITS

1. Thanks to Kelly and Natasha for bringing the freshness of  summer to the post.

2. Brava to my sister for sharing the delicacies with me.

16 comments

  1. My regards to Kelly & Natasha as well! 😉 Zilevo, I want to be in Greece now, for the beaches, the sun, the Laiki agora, food and drink with family and friends.

    1. Good Morning to you Peter, and welcome again!
      Kelly and Natasha both smile and send kisses to you!
      We are waiting for you to come to the Atelier and have a lot of surprises!
      Cheers

  2. Ολοι το λενε κι εχουν δικιο, τα θαλασσινα της μεσογειου ειναι πολυ πιο νοστιμα απο αυτα του ωκεανου. Αλλο να κολυμπας σε πολυ αλατισμενα νερα. Καλοκαιρακι, πραγματικα, και η παρεα σας χαρμα οφθαλμων! Τελεια!

    1. Δεσποιναριον!
      Δεν ειναι μονον το αλατι της Μεσογειου, ειναι και το τι τρωνε τα ψαρακια και τα θαλασσινα!
      Αυτο κανει τη διαφορα.
      Η Κελλυ και η Νατασα σου στελνουν χαιρετισματα και φιλακια.
      Ειναι δοκιμο προσωπικο στο Ατελιε και μονο μετα την δοκιμασια τους και εαν επιτυχουν θα μετασχουν στο γιγνεσθαι.

  3. Μας μεταφερατε …αλλου για αλλου…σημερα δασκαλε !!!! Τι να αναφωνησω…”Θελω διακοπες τωρα”?? Θα με σφαξει το ΔΝΤ που λεει οτι πρεπει να δουλεψω!!!!
    Σας φιλω!

  4. Θερμα καλοκαιρινα φιλια.Οι μαγειρικοι πινακες μοσχοβολανε φρεσκαδα,ζεστη και γευση απο Ελλαδα.Τα αρμιρικια μονο δεν θα παρω.Συνηθως μου δημιουργουν στοματικη αλλεργια.Δεν ξερω το λογο.
    Υπεροχα και οταν ολα αυτα τα γευεσαι με τα ποδια μεσα στο κυμα.Οι μαγειρο-ζωγραφοι να δεχτουν τα συγχαρητηρια μας.

    1. Κοπιαστε Γιαννα μου,
      Ποιητρια της καθημερινης και αβολης ζωης μας, που την μαγευεις και την κανεις να φαινεται ομορφη

  5. Θησαυρός η αδερφούλα σας!να της δώσετε ένα φιλάκι και από εμάς που σας φροντίζει και σας σκέφτεται.Θυμάμαι εκείνες τις φούσκες που σας έφερε πέρυσι από το νησί όπως επίσης θυμάμαι και ότι χρησιμοποιεί αρκετό μαιντανό.Αν κρίνω από την ποσότητα που έβγαλαν οι δαγκάνες,ο αστακός πρέπει να ήταν αρκετά μεγάλος, πάντως αστακουδάκι γάλακτος δεν ήταν.
    Εκπληκτικό το σχόλιο για για το συσχετισμό της στρέβλωσης του χρόνου και της υποβάθμισης των αισθήσεων και αισθημάτων.Δεν νομίζετε ότι ο πλέον κατάλληλος για να το αναλύσει,είναι ο Μανώλης;
    Με την άδειά σας,παίρνω τα αρμυρίκια που άφησε η Γιάννα που έχει αλλεργία σε αυτά,σπεύδω να βάλω ωτοασπίδες στο δντ που έχει αλλεργία η Όρφια,όπως όλοι μας εξάλλου,για να μην ακούσουν το “θέλω διακοπές” και να δώσω ένα χεράκι βοηθείας στο Δεσποινάριον να ετοιμάσει τις βαλιτσούλες για το ταξείδι στα αλατισμένα νερά.Όσο για την Κατρίν,τι να πω!Έχω την εντύπωση ότι την πήρε το μάτι μου στην παραλία,μόνο που δεν την προλάβατε στο πλάνο.Όχι,πες συμμαθήτρια αλήθεια δε λέω;
    σας φιλώ

    1. Οπως παντα, με καταπλησσετε με την ευαισθησια και την οξυδερκεια σας!
      Η Κατριν νομιζω οτι ειναι στην Καππαδοκια, ενω η Ορφια ετοιμαζεται να παει στο Μπακου οπου βρηκε μια καλη δουλεια (αυτο ειναι μαυρο χιουμορ, αλλα θελω να την πειραξω λιγακι με τα ΔΝΤ!)

  6. Επιθυμία και Χρόνος

    Η ύπαρξη του ανθρώπου φανερώνεται σαν ελευθερία, φυγή από την δεδομένη πραγματικότητα, κίνηση προς τον κόσμο. Και κίνηση προς τον κόσμο είναι σχέση με τον κόσμο, σχέση που αρχίζει με τις αισθήσεις. Ορίζοντας και μέτρο της ελευθερίας είναι ο χρόνος. Η ελευθερία είναι αγώνας. Φυγή από το δεδομένο σημαίνει φυγή από το γνωστό, από το αμετάβλητο, αγωνία μπροστά στο άγνωστο. Παραμονή στο δεδομένο είναι όμως υπαρκτική αλλοτρίωση κατά-θλιψη κάτω από το βάρος της συμπαγούς μάζας του δεδομένου. Η παραμονή στο δεδομένο περιορίζει την ελευθερία και επομένως αλλοιώνει, στρεβλώνει, τον μέτρο της ελευθερίας, τον χρόνο. Με παίρνουν τηλέφωνο: “Έχουμε αστακό! Σε περιμένουμε”. Η επιθυμία αρχίζει να με κυριεύει. Πλημμυρίζει την συνείδηση, χωρίς να μπορώ να την δω θετικά, όπως τη λάσπη που θολώνει το νερό της λίμνης. Με απορροφά. Είναι το δεδομένο ενός σώματος που επιθυμεί την ηδονή της γεύσης, το άρωμα της θάλασσας στην όσφρηση, τον κορεσμό της πείνας. Παραμονή στον κόσμο της ηδονικής επιθυμίας σημαίνει παραμονή-παράδοση στο δεδομένο, περιορισμό της ελευθερίας, στρέβλωση-έξοδο από τον χρόνο. Και έξοδος από τον χρόνο είναι κατάσταση ύπνου, αποχαύνωση. Αποχαύνωση που κοιμίζει τις αισθήσεις με κίνδυνο να μην μετέχω εξ ολοκλήρου στην εμπειρία του αστακού όταν φτάσω στο σπίτι που μου περιμένουν. Πρέπει να φύγω από το δεδομένο, πρέπει να βρεθώ μπροστά στον αστακό όσο πιο γρήγορα γίνεται.

    1. τελικα ο καλυτερος τροπος διαχειρισης του χρονου ειναι η εξισορροπηση του δεδομενου με το μη δεδομενο

  7. …ενα ολοστρογγυλο φεγγαρι…εσκασε μυτη..αποψε…ατελιε….μαζι με το καλοκαιρακι…!!!
    Μια βραδια…που σε προσκαλει σε..ονειρα…!!
    (ξερω με επιασε το ρομαντικο μου..!!
    Φιλια….δροσερα…βραδινα!!

Comments are closed.