Bar Food in Cordoba, Spain

As a traveler, there are moments when you want to eat something simple, fresh, well prepared, without having to go through the motions of a meal.  Spain is one of the countries where this is possible. The place is Cordoba, the center of town. Sunday early afternoon and the locals enjoy their bar food with ice cold beer.

I could not resist and joined them.

Here are some samples of the delicious food that is served at prices that would shame some establishments in Greece.

Tortilla de patatas

This is the staple food of Spain: Omelette with potatoes. Juicy, tasty, with a texture that rewards the mouth.

Calamares

Fresh, fried to perfection, wonderful taste of sea with the cold beer.

Boquerones

I conclude with the crispy but tender boquerones, or anchovies, or GAVROS in Greek!

Just for the record, the calamares and the boquerones cost 3,9 EUROs each!

10 comments

  1. Έχουν περάσει κάμποσα χρόνια που πήγα Ανδαλουσία. Δεν ξεχνώ την ατμόσφαιρα στα μπαρ. Δεν είναι χώρος πολτοποίησης του προσώπου με την εκκωφαντική μουσική και τις μπόμπες αλλά χώρος κοινωνίας σχέσεων, ανάδειξης του προσώπου. Οι άνθρωποι κάνουν μεγάλα διαλείμματα το μεσημέρι, πολύ παραπάνω από ότι χρειάζεται ένα απλό γεύμα, γιατί προτεραιότητα έχει η σχέση. Η φρεσκάδα και απλότητα των εδεσμάτων μου θύμισε την Ελλάδα των παιδικών μου χρόνων, πριν την “εξέλιξη”. Η μεσογειακή Ανδαλουσία παραμένει ποιοτικός θύλακας.

    1. ποσο δικαιο εχεις μανωλη! το μπαρ στο οποιο φιλοξενηθηκα ειναι 300 μετρα απο την παλαια πολη που ειναι γεματη τουριστες.
      δεν υπηρχε ενας τουριστας στο μπαρ, εκτος απο εμενα.
      η ποιοτητα και οι τιμες απιστευτες για ελληνικα δεδομενα.
      οι κατοικοι ολων των ηλικιων και εισοδηματων μαζεμενοι μαζι, σε μια παρεα, απολαμβαναν το κουρασμενο κυριακατικο απογευμα.
      αυτα για οσους λενε οτι ο τουρισμος καταστρεφει.
      καταστρεφει μονο αν τον αφησεις.
      το βεβαιο ειναι οτι στην κορντομπα κατι τετοιο δεν συμβαινει, παρα μονο σε πολυ λιγα στεκια που ειναι οι γνωστες “παγιδες”

  2. Καλημερουδια μας και καλο Σαββατοκυριακο, ειδα μεζεδακια και μπηκα!
    Εχοντας περασει απο εκεινα τα μερη ταυτιζομαι με τις αποψεις σας. Η γαστρονομια δε χρειαζεται να ειναι πολυπλοκη για να ικανοποιησει ακομα και τον πιο δυσκολο δοκιμαστη. Καλα υλικα και σωστη παρασκευη. Η τορτιγια ειναι μακραν το πιο αγαπημενο μου πιατο γιατι λατρευω τις πατατουλες. Περνω στην ουσια της αναρτησης που ειναι ο παραλληλισμος με τα Ελληνικα δεδομενα. Δυστυχως εχετε δικιο για την Αθηνα. Πιο περα ομως ειδα οτι τα πραγματα μπορουν να συγκριθουν με το δικο σας παραδειγμα. Προσωπικα μιλω μετα απο την προσφατη μου επισκεψη στη Μυτιληνη και εχοντας δοκιμασει υπεροχα πραγματα φρεσκοτατα και σε πολυ χαμηλες τιμες σε διαφορα μερη. Οσο πιο μακρυα απο το κεντρο τοσο πιο καλα ηταν. Δυστυχως πρεπει να καταλαβει ο κοσμος οτι το φαγητο ειναι ισως το νουμερο ενα στις απαιτησεις των ξενων. Δεκα ευρω το ατομο με πολλα ντοπια μεζεδακια, κρασι και φρουτο. Οι ξενοι στην παρεα εφυγαν με τις καλυτερες εντυπωσεις. Αναθαρρησα λιγο. Μπορουμε κι εμεις!
    Την αγαπη μου σε ολους.

    1. Χαιρετε δεσποιναριον! Χαιρομαι που η Μυτιληνη αντιστεκεται και παραμενει πιστη στις παραδοσεις της! Αμφιβαλω εαν το ιδιο συμβαινει στα πιο τουριστικα μερη, πχ Κρητη, Κερκυρα, Ροδο. Σε καθε περιπτωση οτ να ξερουμε οτι μπορουμε και στην Ελλαδα να προσφερουμε κατι αυθεντικα καλο σε προσιτες για τους ανθρωπους τιμες ειναι σημαντικο! Ανταποδιδομεν ολοι οι του ατελιε εν Ελλαδι και Βαλκανια την ολοθερμην αγαπην με μιαν καυτην αλλα και δροσερην αγκαλιαν!

  3. καλησπέρα,καλησπέρα!
    έχω πάει Ανδαλουσία πριν δεκαπέντε χρόνια περίπου και συγκεκριμένα στην Κόρντομπα εκείνο που θυμάμαι εκτός από την καθιερωμένη ξενάγηση ήταν η αφόρητη ζέστη!Ίσως είναι και ο κύριος λόγος η μεγάλη διάρκεια της σιέστας που λέει ο Μανώλης.
    Η αρχή που λέει ότι επιλέγουμε στέκια που επιλέγουν οι ντόπιοι για φαγητό, διασκέδαση είναι απολύτως σωστή.Εκείνο δε που παρατηρούμε είναι ότι οι χώροι με καλό και φθηνό φαγητό δεν θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα με την κρίση.Ας ελπίσουμε να πιάσουν το μήνυμα και να σταματήσουν τα πλαστικοποιημένα που σερβίρουν.Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε στους καταλόγους παραθαλάσσιου και τουριστικού μέρους της περιοχής μου,το λεγόμενο ψιλό ψάρι με αποτέλεσμα τα σουβλατζίδικα δίπλα να κάνουν χρυσές δουλειές!Δυο φορές έχω πάει Κέρκυρα με διαφορά πάνω από δέκα χρόνια αλλά και τις δυο φορές απογοητεύτηκα από την ποιότητα του φαγητού με αποκορύφωμα όταν ο κόκορας κρασάτος μας βγήκε κότα.Τα μαγαζιά άδεια αλλά δεν έβλεπα και καμμιά προσπάθεια για να πιάσουν το μήνυμα.Στις συζητήσεις που έκανα έλεγαν μα αυτά θέλουν οι τουρίστες,ε μα τότε πού είναι;ούτε τον έλληνα προσέχουν που διαθέτει χρήμα για καλό φαγητό.

    πανσέληνος σήμερα,ο φεγγαρόδρομος μας περιμένει
    φιλιά σε όλη την παρέα και τους περαστικούς

    1. Ρουλα, κορη της Θρακης, καλησπερα και σε σενανε! Εχεις δικηο για τη ζεστη, αμα σε πιασει εκει σε διελυσε, και βεβαια η μακρα διακοπη του μεσημεριου ειναι ευλογια. Παντα εκει που πανε οι ντοποιο πηγαινουμε, τα αλλα ειναι οι παγιδες των ασχετων τουριστων. Συμμεριζομαι τον προβληματισμο σου για τα μεγαλα τουριστικα θερετρα της Ελλαδας, κατι τετοιο εγραψα κι εγω απαντωντας στο δεσποιναριον, οτι δηλαδη εκει που πανε οι πολλοι τουριστες, το φαγητο ειναι κατα τεκμηριο μαπα και πολυ ακριβο για την ποιοτητα του. Οποτε και καταληγομεν ολοι στα σουβλακια! Θυμαμαι μια φορα στην Παρο, με τον Μανωλη, ειχαμε δει να σερβιρεται μια τεραστια πιατελα τηγανητες πατατες με μαγιονεζα σαν συνοδευτικο μιας αλλης τεραστιας πιατελας με σουβλακια. Αμα μονο αυτο μενει σαν η καλυτερη επιλογη, τι να κανει και ο κοσμος, αυτο και θα επιλεξει. Παραδιπλα τα ψαρομαγαζα σερβιραν τσιπουρες ιχθυοτροφειου προς 40 ευρω το κιλο!

      1. Μυαλό δεν βάζω. Αναχωρώ πάλι για Πάρο (ή μάλλον για ότι απόμεινε από αυτήν) και θα αφήσω το ατελιέ για ένα μήνα. Δεν έχω γρήγορη σύνδεση εκεί και ούτε σκοπεύω να βάλω. Ευκαιρία για λίγο διάβασμα και λίγο αναπόληση με κάποιους ελάχιστους παλιούς αμετανόητους.

        Εύχομαι καλό καλοκαίρι σε όλους. Αν γίνεται μακρυά από την θολή αμφισημία της καθημερινότητας, στον καθάριο ορίζοντα της προσωπικής σχέσης, στο υπαρκτικό χασομέρι της παρέας.

        1. Αμετανοητε αλλα ουχι ακατανοητε Φιλοσοφε του Ατελιε, δεν σε συγχωρω που μας αφηνεις και χανεσαι στα βαθη του Αιγαιου!
          Μονο αν υποσχεθεις δρυμεια επιστροφη μπορει κατι να γινει!

  4. Μανώλη σας κουνώ το μαντήλι που και αυτό έχει την αμφισημία του.Από τη μια σας αποχαιρετώ από το ατελιέ και από την άλλη σας υποδέχομαι στο απέραντο γαλάζιο με την ευχή να το ανακαλείτε στη μνήμη σας κόντρα στη θολή αμφισημία της καθημερινότητας!
    καλό καλοκαίρι σε σας,την οικογένειά σας και τους παλιούς αμετανόητους!

    1. πολυ φιλοσοφικο το χαιρετιστηριο μηνυμα σας Ρουλα! εισθε τελικα κρυπτοφιλοσοφιζουσα εκ συρροης!

Comments are closed.