Pissaladiere with smoked herring

Pissaladiere is a pizza-like dish of the South of France. Its name comes from the word pissalat (“salted fish”). It has a lot of onions, and no tomatoes or cheese.

I read about this in the Rowley Leigh cookery column of the Financial Times, where he presented a recipe with sardines instead of the traditional anchovies. I took it and gave it a twist, so that it has smoked herring, which I like very much.

The dough is very simple: 300 gr flour, 2 tablespoons of yeast, warm water, 1 tablespoon of salt, one large egg.  Mix until you get a firm enough dough that you can spread over a deep baking tray.  Leigh recommends also 150 grams of butter. I did not put it in, as it would make it very heavy for my summer taste.

Slice the onions, 6 large ones is the minimum, and put them in a large saucepan with olive oil. Season with salt and pepper. Let them stew for at least half an hour, and let it chill for another half.

Once the dough is evenly spread in the baking tray, spread the onions on top of it.

Now is the time to add all the toppings on top of the onion base.

The first to go is sliced chilli peppers and black olives. The next is thinly sliced basilico, dill, and parsley. Finally, I add the herring in stripes and add the final ingredient, fresh oregano.

The key here is not to add any cheese or tomato.

Bake in the oven (230 Centigrade) for 20 minutes and serve with a full-bodied white (like a Sicilian Chardonnay).

The dish is wonderful! IT has a kick from the peppers, it is sweet because of the onions, it has the savory bitterness of the olives, supplemented by the aromatic greens added on top, and the queen of the dish, the herring comes out of the bouquet of flavors on top.

8 comments

  1. Να σε δω να μαγειρευεις κι ας πεθανω. Τι λεκουμι ειναι παλι αυτο; Μπηκα μολις καθησα να ρηλαξαρω με ενα ποτηρακι νυχτερι και μαραζωσα. Θα κατσω να το χαζεψω λιγο στο ερημο ατελιε!

    1. Δεσποιναριον!!!!!
      Ειδικως δι υμας θα πραγματοποιησω εξαιρεσιν, καθοσον η μαγειρικη ειναι σιωπηρα και ακρως πειθαρχημενη ασκησις και δραστηριοτης.
      Θα ενδυθειτε βεβαιως την αρμοζουσαν ποδιαν, και θα λαβετε τας απαραιτητους οδηγιας δια την παρουσιαν σας εις τον χωρον του μαγειρευματος.
      Περαιτερω οδηγιες θα σας δοθουν 24 ωρες πριν απο την εισοδον σας εις τον χωρον.
      Στο μεταξυ, απολαυστε το πιατο αυτο, θα σας ενθουσιασει!
      ΥΓ. Ειδατε ποσο ευκολα ο ανθρωπος μπορει να γινει ψωναρα;
      ΥΓ2. Εσεις φταιτε, φταιτε, φταιτε!
      ΥΓ3. Παψατε να καλλιεργειτε την ματαιοξιαν μου!!!!
      ΥΓ4. Ανθρωπος ειμαι κι εγω, την παταω την φλουδα!!!
      ΥΓ5. ???????

  2. Μα πού πάτε και τα ανακαλύπτετε όλα αυτά! Η ταπεινή καπνιστή ρέγγα ευθύς μεταμορφώθηκε σε πισαλαντιέρ, εξαιρετικό πιάτο, θαυμάσια ιδέα! Θυμάμαι μια φορά που είχα ρέγγα στο ψυγείο αγορασμένη τα Χριστούγεννα και κάθε φορά που άνοιγα το ψυγείο ρίχναμε κλεφτές ματιές η μια στην άλλη, μέχρι που χώρισαν οι δρόμοι μας το Πάσχα όταν πλέον είχε περάσει και η ημερομηνία λήξης!
    ‘Ασχετο αλλά χθες βρήκα παλαμίδες που μάλλον θα δραπέτευσαν από τη γείτονα, πολύ σπάνια λένε οι ψαράδες συμβαίνει αυτό, τις πιάνουν ακόμη και με τσαπαρί.Τις φιλετάρισα και τις έψησα στο φούρνο ντομάτα πιπεριές απλές και καυτερές, φρέσκο θυμάρι, μαιντανό, λεμόνι και λάδι. Είναι στεγνό ψάρι και δεν ήξερα άλλο τρόπο. Φαντασία μηδέν!
    Ερημιά βρήκα και εγώ, είναι επτά το πρωί,με τον καφέ δίπλα εύχομαι όνειρα γλυκά στο Δεσποινάριο και καλημέρα στο ατελιέ!

    1. καλημερα σας μαρκησια της θρακης!
      ηθελα να σας αποδωσω Βυζαντινον τιτλον, αλλα ως γνωριζετε οι γυναικες δεν ελαμβανοαν τιτλους, περαν της αυτοκρατειρος
      εαν πλανωμαι πλανην, παρακαλω να με ενημερωσετε αρμοδιως
      ως μαρκησια λοιπον, δικαιουσθε να ειστε σχετικα λιτη εις την μαγειρικην προσεγγισην της παλαμιδας
      μια και ηρθε ο λογος, για μενα μια φρεσκια παλαμιδα τρωγεται φιλεταρισμενη ελαφρως αλιπαστη με λεμονι και λαδι
      σε μιση ωρα εχεις ενα θεικο μεζε στο πιατο, που σσυνοδευεται υπεροχα με οποιαδηποτε φρεσκια σαλατα, καλυτερα βεβαια απο καυτερη ροκα
      παρακαλω την επομενη φορα που θα εχετε τετοιο κελεπουρι νε με τελεφωνησετε!!!

      1. καλό μήνα σε όλους μας!
        Πατρικία θέλατε να πείτε μάλλον, υπήρχε ο τίτλος πατρίκιος- πατρικία, από το λατινικό patricius. Εισήχθη από τον Κωνσταντίνο Α΄ ως ισόβιος τιμητικός τίτλος ανδρών και γυναικών χωρίς διοικητικές αρμοδιότητες. Ειδικά για τις γυναίκες στο περιβάλλον της αυτοκράτειρας ο τίτλος της πατρικίας Ζωστής ήταν ο υψηλότερος που μπορούσε να απονεμηθεί, κάτι σαν κυρία επί των τιμών. Από τον 8ο έως το 10ο αιώνα ο τίτλος του πατρικίου αποδιδόταν σε υψηλούς αξιωματούχους της διοικητικής και στρατιωτικής ιεραρχίας, αλλά και σε ξένους συμμάχους και ηγεμόνες. Έπαψε να χρησιμοποιείται μετά το τέλος του 12ου αιώνα.Πέρα από αυτά όμως μην ξεχνάμε ότι στο βυζάντιο μπορούσες να εξαγοράσεις ό,τι τίτλο ήθελες,άρα διαλέγουμε και παίρνουμε.
        (σας βλέπωωωωω,γελάτεεεεε,Δεσποινάριο χρυσό μου γέλα με την ησυχία σου, εγώ να δεις το γέλιο που έκανα όταν το ανακάλυψα)

        1. Πατρικια Ρουλα!!!!!
          Ευχαριστω σε τα μαλα!!!!
          Ευγε στην ευγενη σου παρουσια, αναβιωνουμε την Παραδοση, την Κολυμβηθρα που αξεθρεψε ανα τους αιωνες την Γη που κατοικουμε, ιδιαιτερα την δικη σου, την Θρακη.
          Τα μειδιαματα ειναι αθρωπινα, η Παραδοση επισης, ειναι η Ανωνυμη Ανθρωποτητα που περιαγει την Υπαρξη της εις τους εντος της Επικρατειας Χωρους και Διαστηματα.
          Με αυτην την εννοια, η Πατρικια και ο Χωρος εντος του οποιου η Εννοια αποκτα Υποσταση, αποτελει και αντικειμενο σπουδης και ερευνης του Δεσποιναριον, που υφισταται και ως επιστημων του Χωρου και του Διαστηματος.
          Ποσον υψηλα φθανει η Θρακη;
          Οσον υψηλα εκλαμβανομε την Υπαρξη της.
          Οσον υψηλα διαχεονται οι καπνοι απο τις ψησταριες που καθημερινα υπηρετουν την ενδιαιτηση και την απολαυση και την ηδονη.
          Οσον υψηλα ακουγονται οι κραυγες των καλουντων την Πυροσσβεσιν δια την κατασβεσιν των παθων και απολαυσεων, καθοσον αι παρατεταμεναι απολαυσεις ειναι οδυνη και πονος!
          Οσον υψηλα καταφθανει η κραυγη των λουομενων εις τα νερα, θαλασσια, λιμνιαια, ποταμια, που αλαλαζοντα διακηρυσσουν την διαχρονικοτητα των υδατων.

  3. Ερχομαι κι εγω εφταμισυ η ωρα με καφε και αναρωτιεμαι γιατι ερχομαστε εδω προυνο προυνο. Ξερω, για να δουμε τι θα μαγειρεψουμε σημερα. Αλλα και γιατι κι εγω και το μπεημπ της Θρακης (ακου μαρκησια) παντα βρισκουμε ενα καλο φιλο να μαγειρευει, να πινει και να ..δινει! χο χο χο ! Σημερα ειδικως ηρθαμε να ευχηθουμε καλο μηνα Αυγουστο.
    Πη Ες εχω μια ποδια που γραφει δε μπεστεστ κουκ, να την φερω η συγκρουεται με την ιδιοσυγκρασια υμων?
    Κι αλλο Πη Ες. Το μισο ατελιε “διακοπτει” εμεις ομως πρεπει να φαμε για να επιβιωσουμε και να αλληλοφιλοφρονουμεθα για να επιβιωσουμε χαμογελαστοι. Μπον Ντιμανς!

    1. Δεσποιναριον!!!!! Συνεληφθης επι τω εργω!!!!
      Και τι εργον!!! Εργον φιλοκαλιας και ανατασεως των ψυχων ημων.
      Προσελθετε ευγενεστατη ενδεδυμενη την ποδιαν σας, προσελθετε σταφανωμενη με τις δαφνες απο τη γειτονια, προσελθετε με το υπεροχο μειδιαμα της εν βιω προσπαθειας μετα και ανευ προσωπιδος.
      Η καλη σας υποστασις, το πραγματικον σας Ειναι, σας επιτρεπει να εισθε περιηγητρια του βιου ανευ προσωπιδος, αρα δυνασθε οταν το επιθυμειτε να εισθε αυθεντικη και στοργικη.
      Ιδιοτητες σπανιζουσες και αναιμικες τις ημερες μας.
      Καλην Κυριακη και ανευ Προσωπιδος!!!

Comments are closed.