Greek Local Authority Elections, Fall 2010 – Εκλογες Τοπικης Αυτοδιοικησης, Φθινοπωρο 2010

Γραφω αυτο το αρθρο επειδη συμφωνω με τον Πρωθυπουργο κ. Γ. Παπανδρεου οτι δεν υπαρχουν αδιεξοδα στην Δημοκρατια, και αυτο βεβαια ισχυει και για τις επερχομενες Δημοτικες, Νομαρχιακες, και Περιφερειακες εκλογες.

Την Κυριακη 7 Νοεμβριου 2010, οι Ελληνες προσερχονται στις καλπες για να ψηφισουν Δημαρχους, Νομαρχες και Περιφερειαρχες.  Ενω στην αρχη το ΠΑΣΟΚ τις προσηγγισε σαν “τοπικες” εκλογες, αναγκαστηκε απο την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να τις θεωρησει σαν εκλογες που ειτε θα επικυρωσουν η θα καταδικασουν το ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Σε προσφατη συνεντευξη τυπου ο Πρωθυπουργος λιγο πολυ εθεσε το διλημμα “η με ψηφιζετε η παμε για νεες βουλευτικες εκλογες”.

Η τοποθετηση του Πρωθυπουργου προκαλεσε πολλες αντιδρασεις και σχολια, ενω αμεσως μετα οι αγορες χρηματος ανεβασαν το ανοιγμα τιμων των ελληνικων ομολογων σε σχεση με τα γερμανικα σε δυσθεωρητα υψη.

Το ερωτημα ειναι ποιο ειναι το δεον να πραχθει.

Ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη. Ο Γεωργιος Παπανδρεου και το ΠΑΣΟΚ εξελεγησαν το 2009 με πολιτικο προγραμμα που δεν ειχε καμμια σχεση με τα οσα αναγκαστηκαν να πραξουν αφου ανελαβαν τη διακυβερνηση της χωρας. Ας μην ξεχναμε το σλογκαν “λεφτα υπαρχουν” (ευχαριστω την Θεοδοσια για το κολαζ που ακολουθει).

Ειναι αναποφευκτο λοιπον να συμπερανει κανεις οτι οταν ελεγαν αυτα τα λογια ειτε δεν ηξεραν τι ελεγαν η ελεγαν ψεματα. Σε καθε περιπτωση, το θεμα ειναι οτι το ΜΝΗΜΟΝΙΟ επελεγη ως η οδος επιλυσεως των θεματων, και αυτο εχομε σημερα μπροστα μας.

Κατα την γνωμη μου, οι εκλογες της 7 Νοεμβριου εχουν και παραεχουν σχεση με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ο ψηφοφορος εχει καθε δικαιωμα να καταθεσει ψηφο διαμαρτυριας για οσα επραξε η Κυβερνηση, ειδικα αν κανεις λαβει υποψη του, οτι ουδεποτε ερωτηθη ο Ελληνας Πολιτης κατα ποσον συμφωνει και επικυρωνει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ειναι ακριβως η ελλειψη οποιασδηποτε δημοσιας διαδικασιας εκφρασης υπευθυνης γνωμης των πολιτων, που θα οδηγησει με μαθηματικη ακριβεια πολλους ψηφοφορους στην καταψηφιση συνδυασμων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογες της 7ης Νοεμβριου, γιατι απλα δεν εχουν αλλο τροπο να εκφρασουν την αποψη τους, παρα μονον την ψηφο στις επερχομενες εκλογες.

Σταθης, 14 Σεπτεμβριου 2010, Ελευθεροτυπια

Γιατι λοιπον θα πρεπει ο κ. Πρωθυπουργος να κραδαινει την σπαθα των βουλευτικων εκλογων υπερανω της κεφαλης μας; Θα μας τιμωρησει; Η θα τιμωρησει τον εαυτο του;

Νομιζω οτι η συσχετηση του αποτελεσματος των εκλογων της 7ης Νοεμβριου με βουλευτικες εκλογες σε περιπτωση που το αποτελεσμα τους εκληφθει ως αρνητικο για το ΠΑΣΟΚ ειναι μεγαλο ΛΑΘΟΣ. Η αντιθεση μεγαλου μερους του πληθυσμου της Ελλαδος προς το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ειναι δεδομενη. Και σο αυτη η αντιθεση δεν εκφραζεται με υπευθυνο τροπο αλλα ΕΜΜΕΣΑ, τοσο το χειροτερο για το ΠΑΣΟΚ.

Πριν συνεχισω, θελω να αναφερω οτι κατα τη γνωμη μου δεν εχουν μεχρι σημερα διατυπωθει ρεαλιστικες εναλλακτικες λυσεις για τα προβληματα της χωρας, οποτε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ειναι εκ των πραγματων μονοδρομος. Και αυτο οχι επειδη το θελουν οι μεγαλοι, οι δυναμεις, οι κεφαλαιοκρατες, αλλα επειδη απλουστατα οι παιδικες αφελεις σκεψεις και συνθηματα εκθεσεως δημοτικου που εχει αναφερει ο κ. Σαμαρας η οι υστερικες κραυγες επαναφορας σε αυτονομη οικονομια της κ. Παπαρηγα, με κανενα τροπο δεν συνθετουν λυση.

Μητροπουλος, Ιουνιος 2010. ΤΑ ΝΕΑ

Το μεγαλο ζητουμενο αυτη τη στιγμη απο την Ελληνικη κοινωνια, ειναι η διατυπωση γνωμης με υπευθυνο τροπο για το ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Οι Ελληνες πολιτες πρεπει να αποφανθουν υπευθυνα και δημοκρατικα επι τουτου. Οσο αυτο δεν γινεται, η κατασταση δεν μπορει να βελτιωθει. Η Κυβερνηση της χωρας πρεπει να αναλαβει τις ευθυνες της και να αποτανθει στο εκλογικο σωμα επι του τοσον σοβαρου θεματος που μας ταλανιζει μηνες τωρα και θα το εχομε να μας ταλανιζει για τα προσεχη χρονια.

Με ποιον τροπο θα γινει κατι τετοιο;

Ειναι οι βουλευτικες εκλογες η απαντηση;

Δεν γνωριζω τα συνταγματικα και τη νομοθεσια, αλλα το ενστικτο μου μου λεγει οτι εκεινο που χρειαζεται ειναι ενα δημοψηφισμα. Ολα τα αλλα ειναι εμμεσα και ασαφη και δεν οδηγουν πουθενα.

Ο κ. Παπανδρεου στον Μαραθωνιο της 31 Οκτωβριου στην Αθηνα

Ο κ. Παπανδρεου με ολες τις υπαναχωρησεις που διεκριναν τους πρωτους μηνες της διακυβερνησης του ΠΑΣΟΚ, επελεξε να διαβει την οδο του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, πιστευοντας οτι δεν υπαρχει αλλη λυση. Σε αυτη του την πορεια ειναι σταθερος και συνεπης μεχρι σημερα, κατι αξιοπροσεκτο για πολιτικο ανδρα της συγχρονης Ελλαδος.

Αυτο δεν του δινει το δικαιωμα ομως να θεωρει δεδομενη την εγκριση και την αποδοχη των Ελληνων.

Οι Ελληνες πρεπει να αποφανθουν κατα ποσον εγκρινουν η οχι το ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Σε περιπτωση που το μνημονιο καταψηφισθει απο τους πολιτες, ο κ. Παπανδρεου θα πρεπει να παραιτηθει και να ζητησει βουλευτικες εκλογες απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας.

Ειπα και ομιλησα και αμαρτιαν ουκ εχω. Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι το μελλον ειναι αισιο. Μαλλον το αντιθετο.

12 comments

  1. Μια χαρα τα λες και μαλιστα υπαρχει μια παραγραφος εδω μεσα που με βρισκει εκατο τοις εκατο συμφωνη “δεν εχουν μεχρι σημερα διατυπωθει ρεαλιστικες εναλλακτικες λυσεις για τα προβληματα της χωρας, οποτε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ειναι εκ των πραγματων μονοδρομος”
    Ειλικρινα δεν εχω ακουσει μια λυση διαφορετικη που θα εβγαζε ανωδυνα την Ελλαδα απο το τελμα. Πριν λιγες μερες συζητουσα με ανθρωπους που εχουν καιριες θεσεις στην World Bank. Ολοι συνηγορουσαν στο οτι η παρουσα Κυβερνηση κανει σωστες κινησεις. Δυστυχως η οικονομια οταν βρισκεται στα χαλια της οι ισορροπιες πολιτειας-πολιτων ειναι ασταθεις. Προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι η τελευταια παρουσια του ΓΑΠ ηταν επικοινωνιακα ατυχεστατη. Και ας μην υποτιμαμε την επικοινωνια. Πρεπει οχι μονο να πειθει αλλα οταν εχει στοιχεια που μπορουν να πεισουν να τα χρησιμοποιει.
    Τωρα να σου πω την αμαρτια μου, ειμαι εναντιον των δημοψηφισματων. Πολλα δημοψηφισματα για μενα ειναι δειγμα αδυναμιας. Προχωρα με την ψηφο της τετραετιας σου αλλα παραλληλα δωσε με απλα λογια στον κοσμο να καταλαβει γιατι κανεις αυτα που κανεις. Γιατι ολος αυτος ο κοσμος που δυσανασχετει και με τα καλα και με τα κακα (αναλογα το προσωπικο του δραμα) αν αλλαξει τωρα η κυβερνηση, ουτα θα βρει δουλεια, ουτε θα ανασανει.
    Ωραιος σημερα αγαπητωτατε μου. Την αγαπη μου στο ατελιε!

    1. Δεσποιναριον!!!!!!
      Το προβλημα που θετω επι ταπητος ειναι στον πυρηνα της δημοκρατιας: Οταν η παρουσα Κυβερνηση εξελεγη με το σλογκαν “λεφτα υπαρχουν” και κουβεντα για το μνημονιο, οι Ελληνες πολιτες δεν ειχαν ιδεα περι μνημονιου και ολων των σχετικων. Μετα αρκετους μηνες, η Κυβερνηση συρθηκε στο να εφαρμοσει το μηνμονιο, και παλι χωρις καμμια εγκριση απο τους πολιτες. Αυτο το μεγαλο κενο πρεπει να καλυφθει. Αυτο λεγω. Εν προκειμενω δεν υπαρχει αλλος δημοκρατικος τροπος απο το δημοψηφισμα. Δεν ειναι για καθε μερα, αλλα για τα μεγαλα και τα σοβαρα. Και ειναι απειρως προτιμωτερο απο το να εχομε μια κοινωνια που ειναι ετοιμο καζανι να σκασει.

  2. Υπάρχει συσσωρευμένος θυμός στην ατμόσφαιρα αλλά και σοκ. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι τα εκβιαστικά διλήμματα λες και έχουμε αναστολή της δημοκρατίας ή μήπως έχουμε. Το να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι δεν ήξερε την κατάσταση υποτιμά την νοημοσύνη μου όπως και το γεγονός ότι μένουν αλώβητοι οι πολιτικοί και όσοι καταχράσθηκαν και εξακολουθούν να καταχρώνται το δημόσιο χρήμα. Η υποκριτική στάση “μα ξέρετε πήραμε το πολιτικό κόστος” δεν πείθει γιατί άλλο είναι το πολιτικό κόστος αλλά εξακολουθώ να αμείβομαι και άλλο να χάνεις τη δουλειά σου ή να μη σου αποδίδονται αυτά που έχεις πληρώσει. Το μαζί τα φάγαμε το επιστρέφω ούτε ασπάζομαι τη λογική της συλλογικής ευθύνης.
    Τι μέλλει γενέσθαι είναι το ζητούμενο και τι θα ψηφίσω στις εκλογές. Όσον αφορά τους δήμους τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα, ψηφίζω με κριτήρια αυτοδιοικητικά. Εδώ έχω πρόβλημα, να ψηφίσω το συγγενή μου ή το φίλο μου που μπαινοβγαίνω στο σπίτι του; Σε ποια εγκαίνια εκλογικού κέντρου να πρωτοπάω από κοινωνική υποχρέωση λες και είναι γάμος, βλέπετε όλοι εδώ γνωριζόμαστε. Αν ήμουν στην εκλογική περιφέρεια της Γιάννας μας δεν το συζητώ δεν θα υπήρχε δίλημμα.
    Εκεί που θα δοθεί μήνυμα είναι οι νομαρχιακές και το βράδυ των εκλογών το μήνυμα θα ερμηνευτεί κατά το δοκούν, ποικιλοτρόπως και όπως βολεύει τον καθένα. Πιστεύω ότι τα μηνύματα ήδη έχουν σταλεί από τους υποψηφίους στα κεντρικά των κομμάτων, οσονούπω ετοιμάζεται μια μορφή οικουμενικής κυβέρνησης ας μην αγωνιούμε ούτε να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις.

    υγ1.ευχαριστούμε τα μάλα για το εκπληκτικό και νοικοκυρεμένο photo library in Picasa δίπλα που μοιραστήκατε μαζί μας!!!!!
    υγ2.στις επόμενες εκλογές προτείνω να ηγηθείτε της αυτόνομης καθόδου του ατελιέ σε πανελλήνια εμβέλεια για να μπορώ να ψηφίζω και εγώ και η ομογένεια (φιλάκια στην ομογένεια)
    υγ3.σπεύδω για εκπόνηση προγράμματος της βορρείου Ελλάδος 🙂
    υγ4.@εξαδέρφη μην ανησυχείτε ενίοτε περισσεύει η λυτρωτική σκωπτική διάθεση.
    Ανοίγω μια τεράστια αγκαλιά και φιλώ τον καθένα ξεχωριστά,καλή εβδομάδα

    1. Ρουλα!!!!!!!!
      Συμφωνω οτι ηξεραν και δεν το ελεγαν, ακομη ενας λογος για να ζητησουν τωρα την επικυρωση η μη απο τους πολιτες. Που βεβαια δεν θα το κανουνε, γιατι ειναι φοβικοι και ολιγοι.
      Οπως λεγαμε παληα “μια ολιγη φασολακια”.
      Καπως ετσι προσγειωθηκαμε και εμεις με μια “ολιγη απο κυβερνηση”, ατολμη, φοβικη και κατωτερη των περιστασεων.
      Το καλεσμα σου να αναλαβει το ατελιε τις τυχες της χωρας με την αυτονομη καθοδο σε εκλογες ειναι ποιητικο, αλλα οχι ρεαλιστικο.
      Ως εκ τουτου θα σου στειλω ενα μπουκετο τριανταφυλλα και πεντε σκαστα φιλια στο μαγουλο.
      Ο καθενας στη δουλεια του και το ατελιε στην ευωχια.

  3. Τωρα,γιατι με “φυτιλιαζεις” εξαδερφε με τα προεκλογικα και δη Κυριακατικα; 🙂
    Και αφου ξυπνησες το…πολιτικοποιημενο κτηνος μεσα μου να γραψω δυο κουβεντες…αντε τρεις.
    Το μοναδικο θετικο που περιμενα να προκυψει απ΄ολη αυτην τη θυελλα που μας βρηκε λογω μνημονιου,ηταν να μπει επιτελους μια ταξη στο κερμιδαριο που χαϊδευτικα αποκαλουμε κρατος.Αυτο που ξεχαρβαλωσαν απο την Μεταπολιτευση και μετα το Πασοκ και η ΝΔ διοριζοντας αναφανδον,ταϊζοντας στρατιες ημετερων λαμογιων,μεσοζοντων και λοιπών δημοκρατικων δυναμεων…
    Ισως,ειχε τολμησει να ελπισω,ο ΓΑΠ να εχει και το οραμα και τα κοτσια να αλλαξει τα κακως κειμενα.Μετα ειδα την νεα στρατια αχρηστων στελεχων που πανε απο υπουργειο σε υπουργειο κανοντας τιποτα,τους διορισμους ημετερων απο τα γνωστα παραθυρα,καποια μεγαλοστελεχη με θεα στην Ακροπολη να ειναι ακομα εκτος Κορυδαλλου και ανεκραξα:”οκ,μια απο τα ιδια,εδω ηραθαμε ξαναπαμε να φυγουμε”
    Δεν γινεται ανθρωποι γεννημα θρεμμα του συστηματος να το στρωσουν.Για παραδειγμα,Υπουργοι με χορηγους φαρμακευτικες εταιριες θα σταματησουν το μεγαλο φαγοποτι στα νοσοκομεια; Μη λεμε τρελλιτσες :)Πολτικος και να σταματησει το αλισβερισι με τα καταχρεωμενα εκδοτικά συγκροτηματα που γλυκα διαπλεκονται με δημοσια εργα, εμποριο οπλων και λοιπεσ δραστηριοτητες; Δεν θελω ν’ ακουω τετοια…
    Γι αυτο και δεν εχω πια να περιμενω παρα μονο το να μου πετυχει το σουφλε σοκολατα να πνιξω τον καημο μου…

    ΥΓ Μπορει να φταιει η ανεργια,μπορει να ειναι επαγγελματικος κυνισμος,αλλα οταν ακουω αξιοκρατιες,πονο για τον πτωχο λαο και ολα για την πατριδα τα κανουμε βαζω το καπελλο μου και βγαινω για κηπουρικη στα μπαλκονια.

    Σας γλυκοασπαζομαι απαντες

    1. Εξαδερφη!!!!!!!
      Εκανες μπασιμο θυελλωδες και εφυγαν ολες οι κουρτινες απο το σπιτι!!!!!!
      Θετεις και το θεμα των προσωπων ως παραμετρο αξιοπιστιας των κυβερνωντων.
      Ζητειται ελπιδα, που ομως μολις χαθηκε.
      Παμε να πνιξουμε τον καημο μας; Παμε.

  4. Ναι, η αντίθεση του κόσμου είναι δεδομένη (κατ’εμέ) αλλά τι θα κερδίσουμε ως δημότες αν ψηφίσουμε με αυτά τα κριτήρια; Το πιθανότερο είναι πως θα κερδίσουμε ακόμα έναν άχρηστο δήμαρχο…
    Κάποια στιγμή σ’αυτή τη χώρα θα πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό μας κριτήριο (όχι κόμματα, όχι υποσχέσεις και μεγάλα λόγια αλλά ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν) και να μάθουμε να μη φοβόμαστε τα δημοψηφίσματα (όχι να μετατρέπουμε περιφερειακές εκλογές σε δημοψηφίσματα και να μπαίνουμε σε χωρίς λόγο σε προεκλογική περίοδο την οποία δεν αντέχουμε)…
    Είμαι πολύ θυμωμένη αυτές τις μέρες με την εκλογολογία…

    Τρελοτουρίστρια

    1. Τρελοτουριστρια!!!!!!!
      Απο διαστρεβλωση σε διαστρεβλωση πηγαινουμε, οσο δε για τους θεσμους, τους εχουμε κανει λαστιχακια.
      Ο θυμος πρεπει να εκφρασθει με την ψηφο, δυστυχως η ευτυχως, οι εκλογες εχουν λαβει ευρυτερη διασταση.

  5. Το βίωμα είναι βίωμα όταν υπάρχει αμεσότητα, όταν συλλειτουργούν όλες οι αισθήσεις. Η γειτονιά, το πρόσωπο του ανθρώπου της διπλανής πόρτας, η περιβάλλουσα φύση είναι ότι όντως μας αποκαλύπτεται με αμεσότητα, ότι βιώνεται, ότι δηλαδή αληθεύει. Η μετοχή στο αληθεύειν δεν είναι κατοχή γνώσης, δεν είναι επιστήμη, είναι πάθος. Είναι το άθλημα της σχέσης, ο έρωτας και ο καβγάς, η μάχη του είναι με το φαίνεσθαι, της αποκάλυψης με την απόκρυψη. Ο τόπος είναι ο τρόπος της διάρκειας, της απλότητας, της εγγύτητας, είναι η προϋπόθεση του αληθεύειν. Εκεί τα όντα έχουν λόγο. Εκεί ο άνθρωπος είναι άνθρωπος, δηλαδή κοινωνός. Εκεί ποιεί, δεν εκποιεί. Εκεί πράττει, δεν μεταπράττει. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη οι περιοχές με έντονο τοπικό χαρακτήρα είναι οι πλέον ευημερούσες. Δυστυχώς για πολλοστή φορά ο φλύαρος λόγος της κεντρικής εξουσίας καλεί τους ανθρώπους να σηκώσουν το βλέμμα από τον τόπο τους και να κοιτάξουν εκεί που τίποτα δεν βιώνεται αλλά διαμεσολαβείται, εκεί που δεν υπάρχουν πρόσωπα αλλά αντιπρόσωποι.

    Καθήκον του ψηφοφόρου ή να ψηφίσει εκείνους που πιστεύει ότι όντως πονούν τον τόπο του ή, αν δεν υπάρχουν, να μήνει σπίτι και να τραπεζώσει τους φίλους του με τοπικά πάντα προϊόντα.

    1. Μανωλη μου,
      η τοπικη εξουσια στην Ελλαδα ειναι ακομη ενα κακεκτυπο του βρυκολακα της κεντρικης!!!!
      Εχουμε πολυ δροο ακομη, που δεν εχει αρχη αφου η πραγματικη ανατροπη του διπολου κεντρο-περιφερεια δεν εχει λαβει χωρα.
      Καλημερα!!!!

  6. Διαστρέβλωση; Εννοείς αυτών που λες από μένα; Συγνώμη αν έτσι φάνηκε από το σχόλιό μου…Η αλήθεια είναι δεν είχα σκοπό να σχολιάσω αυτά που γράφεις, αλλά αυτά που ακούω τόσες μέρες…Απλώς βρήκα την ευκαιρία μέσω της ανάρτησής σου…

    Τρελοτουρίστρια

    1. Τρελοτουριστρια!!!!!!!
      Αν ειναι ποτε δυνατον να θεωρησω η ακομη χειροτερο να σε κατηγορησω για διαστρεβλωση!!!
      Κι εγω σε αυτα που συμβαινουν αναφερομαι!!!!!
      Θερμους χαιρετισμους!!!!

Comments are closed.