Sea bass Sashimi with Yellow Split Peas Puree – Λαυρακι ωμο με φαβα

Today’s dish is simple, light, with delicate flavors of the earth and the sea.

I got a very fresh sea bass and filleted it. The flesh was firm and the smell wonderful! Such a good piece of fish should not be cooked at all! I submerged it for a couple of hours in cold water with the juice of one lemon and a bit of coarse salt, while I was preparing the accompanying ingredient of the dish: a puree of split yellow peas.


As always, I use yellow split peas  (“fava” in Greek) from the island of Santorini (Thira) whose volcanic soil produces the best “fava” in Greece. Once the puree is ready, I add lemon juice, finely chopped dry onions, coriander, olive oil, salt and pepper.

I slice the sea bass fillet, and place on top of the puree with fresh coriander.

Enjoy with a glass of asyrtico white from Santorini, and please tell me what you make of this divine dish!

5 comments

  1. Καλή χρονιά! Γευστική και ταξιδιάρικη!
    Με έψησες!! Πολύ ωραίο φαίνεται!! Και η φάβα Σαντορίνης είναι άλλο πράμα!!

    Τρελοτουρίστρια

  2. Μετά την “Αρίστη” το άριστο. Κοινός τους τρόπος ο σεβασμός της πρώτης ύλης. Ενεργείται δε ο σεβασμός σαν αφανής φωτισμός του λόγου της, λόγου το οποίου είχα την τύχη να είμαι κοινωνός. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σασίμι προέρχεται από έναν πολιτισμό συλ-λογικό του είναι, τον ιαπωνικό.

  3. Φάβα Σαντορίνης δεν βρίσκω και όσες φορές δοκίμασα κάποια άλλη φάβα δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε. Ο συνδυασμός φαίνεται γευστικότατος αφού μας το λέει και ο Μανώλης που είχε την τύχη να γευθεί.
    Πάντως χρειάζεται μεγάλη μαστοριά για να “ψηθεί” το ψάρι στο αλάτι και στο λεμόνι, αυτή η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι το κρύο νερό. Σας βγάζω το καπέλλο!!!
    Δίπλα στο πιάτο σας προσθέτω και μερικές φετούλες αυγοτάραχο προμήθεια από τη μανούλα μου μιας και ξέρει την αδυναμία μου και στην υγειά μας ατελιέ να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

  4. Δεν θα εμπιστευομουν ποτε την κριση μου για την φρεσκοτητα του ψαριου ωστε να φιαξω σασιμι μονη μου. Το πιατο πολυ ενδιαφερον. Ειμαι σιγουρη οτι το απολαυσατε δεοντως.

  5. Δάσκαλε με αυτό το θεσπέσιο πιάτο αυτό που θα έκανα είναι να επιλέξω την πιο αγαπημένη παρέα και να ευχαριστηθώ μπουκιά-μπουκιά – γουλιά -γουλιά!!!

    Καλή χρονιά να έχουμε:))

Comments are closed.