The “North Macedonia” agreement opens a wound – Η Συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία”ανοίγει μια πληγή

Μια χώρα σε οικονομική, κοινωνική και πολιτική παρακμή, με διαρκώς μειούμενο πληθυσμό, υπό κανονικές συνθήκες δεν μπορεί να αντισταθεί στις κυρίαρχες δυνάμεις της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας. Δεν είναι η αντιπολίτευση που είναι λειψή, όλη η χώρα είναι. Και τη στιγμή της κρίσιμης απόφασης, που ότι απέμεινε από το φρόνημα του λαού, λάθος ή σωστό δεν έχει σημασία, εκφράστηκε και μια και δυο φορές, και πάνω από το 60% λέει ΟΧΙ στη συμφωνία, η Κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της παίρνει την απόφαση στη Βουλή και δεν κάνει Δημοψήφισμα. Αυτό θα το πληρώσει ακριβά στον πολιτικό στίβο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά.

scopia-4

Πιο ακριβά όμως θα το πληρώσει η Ελλάδα.

Με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ανοίγει μια πληγή που μπορεί να κακοφορμίσει, που δεν θα κλείσει εύκολα, και που θα δημιουργήσει περιπλοκές και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά είναι διχασμένη. Και ο διχασμός αυτός είναι βαθύς.

Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι πολύ μεγάλες. Η πολιτική στην Ελλάδα επιστρέφει σε ένα μονότονο, καταστρεπτικό και εξαντλητικό δικομματικό πολωμένο παιχνίδι, τη στιγμή που ο λαός για μια ακόμη φορά χρειάζεται να καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την οικονομία, πληρώνοντας υπερβολικούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Η φρικτή πλευρά της πόλωσης είναι ότι εκτρέφει κάθε είδους στοιχεία και παράγοντες ανωμαλίας και ακρότητας που σε συνθήκες ομοψυχίας και ευρείας συναίνεσης λουφάζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σε δημοσκόπηση της 24/1/2019 το κόμμα με την μεγαλύτερη αύξηση της δύναμης του είναι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά είναι η χώρα των ΜΕΝ και των ΔΕ.

north_macedonia1

Ο παρατηρητής του θέματος θα μπορούσε στο σημείο αυτό να ερωτήσει κατά πόσον η συμφωνία καθεαυτή και η επικείμενη ένταξη του κρατιδίου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αμφιβάλω. Όπως έγραψα σε ένα προηγούμενο άρθρο μου, το πρόβλημα στην περιοχή είναι ο Αλβανικός εθνικισμός και επεκτατισμός, και όχι το κρατίδιο των Σκοπίων.

Επίκεινται σημαντικές εξελίξεις στο Κόσοβο, που θα είναι μόνον η αρχή.

Εκτιμώ ότι και οι ΗΠΑ αλλά και η Γερμανία έχουν κάνει λάθος εκτιμήσεις για το Αλβανικό στοιχείο.

Ελπίζω βέβαια το λάθος να είναι δικό μου. Το μέλλον θα το δείξει.