Επανέκδοση 10 Αυγούστου 2024
Εισαγωγή
Τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια στην Αθήνα στο τέλος της δεκαετίας του 60, αρχές του 70, μέσα στην ραστώνη της καλοκαιρινής νύχτας, πήγαινα στη Λεωφόρο, το γήπεδο της Πανάθας, όπου στο πέταλο της Θύρας 13 γινόντουσαν αγώνες κατς. Με καλό πρόγραμμα γέμιζε όλο το πέταλο. Την καλή εποχή οι πρωταθλητές έκαναν και “τουρνέ”, δηλαδή περιοδεία. Κάποια χρονιά τους είχα πετύχει στην Ρόδο, συγκρατώ το όνομα του Πέτρου Ασημάκη, που στην δεκαετία του 1980 τον έβλεπα στο θυρωρείο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ( ΥΠΕΘΟ) στην πλατεία Συντάγματος.
Με τα χρόνια το κατς παράκμασε, το κοινό του μειώθηκε, και το πέταλο της Λεωφόρου δεν γέμιζε πια. Έτσι οι αγώνες μετακινήθηκαν στις δυτικές συνοικίες, όπως το Αιγάλεω και ο Κορυδαλλός. Οι τελευταίοι αγώνες που θυμάμαι, το 1990, έγιναν στην “κλούβα”, το κλειστό του ΠΑΟ στη Λεωφόρο.
Αυτό το άρθρο είναι μια μικρή αφιέρωση στην ελληνική ελεύθερη πάλη, το κατς, που σήμερα δεν υπάρχει πια. Όπως κάθε τι που κανείς γεύεται όταν είναι παιδί, το κατς ασκεί ακόμη και σήμερα την ανεξίτηλη γοητεία του πάνω μου.
Οι παλαιστές
Ο πρώτος που θυμάμαι από τους αγώνες στη Λεωφόρο, είναι ο Αττίλιο. Η φήμη του τον έκανε “Ασιάτη”, κατά πάσαν πιθανότητα ήταν Μικρασιάτης από τη Νίκαια η τον Κορυδαλλό. Στην κουλτούρα του κατς υπάρχει έντονο το εθνικιστικό στοιχείο: ο Έλληνας πρωταθλητής τσακίζει στο ξύλο έναν “ξένο”. Όσο πιο ξένος, τόσο περισσότερο ξύλο θα πρέπει να “φάει”. Ποτέ βέβαια δεν ήταν ακριβώς έτσι, αφού το κατς είχε “σασπένς” και αίμα και δάκρυα. Ο Αττίλιο ήταν βρώμικος και θηριώδης παλαιστής. Η αγαπημένη του κίνηση ήταν να βάζει τα δάχτυλα του στα μάτια των αντιπάλων του.
Ο Σπύρος Αρίων, ο Έλληνας “Μασίστας” που πάλεψε στο “κλουβί” με τον Ρώσο “Κοριένκο. Το “κλουβί“ ήταν μια από τις ατραξιόν του θεάματος. Κλειδώνανε μέσα τους δυο παλαιστές μέχρι τελικής πτώσεως. Ούτε διαιτητές, ούτε διακοπές.
Μεγάλη μορφή και ο βρώμικος καλόγερος “Ρασπούτιν”, που εμφανιζόταν ως Άγγλος. Εδώ πρέπει να αναγνωρίσω την φαντασία και δημιουργικότητα των μάνατζερ του κατς. Βάπτισαν τον “Άγγλο” παλαιστή Ρασπούτιν, αντί για κάτι εγγλέζικο, όπως Τζειμς η Τζον. Είναι φανερό ότι τα ξενέρωτα εγγλέζικα ονόματα δεν ενέπνεαν το δέος, ενώ “Τζακ ο Αντεροβγάλτης” παρέπεμπε σε άλλα εγγλέζικα σπορ. Έτσι, οι μάνατζερ του κατς που δεν γνώριζαν τη λέξη αδιέξοδο, βάφτισαν τον “Άγγλο” Ρασπούτιν για να είναι σίγουροι. Ο προνοητικός συντάκτης της “Αθλητικής Ηχούς” προειδοποιεί τους αναγνώστες της το Σάββατο 9 Αυγούστου 1969:
Προσοχή! Μ ‘αυτήν την ιερή φορεσιά κυκλοφορεί ένα ανθρωπόμορφο τέρας με ψυχή αδίστακτη και κατεστραμμένη. Πρόκειται για τον σατανικό “Ρασπούτιν”…
Σε ένα ματς ο δαιμόνιος και μανιακός καλόγερος κατάφερε να δέσει στα σχοινιά του ρινγκ τον Αττίλιο και του “έριξε” το ξύλο της χρονιάς. Έξαλλος μετα το ματς το Αττίλιο έκανε δηλώσεις ότι θα πάρει εκδίκηση στη ρεβάνς. Πάντα η “ρεβάνς” ήτανε το καταφύγιο του κάθε ηττημένου. Εκεί θα έκανε όσα δεν μπόρεσε να κάνει στον πρώτο αγώνα.
O Κώστας Παπαλαζάρου ήταν ένας “τζέντλεμαν” του ελληνικού κατς. Στην καριέρα του απειλήθηκε πλειστάκις από τερατόμορφους και πανούργους αντίπαλους. Θυμάμαι τον Παπαλαζάρου ατσαλάκωτο, ακόμη και όταν τον έπαιρναν τα αίματα. Είχε τον αέρα του αριστοκράτη, του ευπατρίδη, που και στην χειρότερη στιγμη του διατηρούσε τον αέρα και τη νοοτροπία της υπεροχής.
Ένας τερατόμορφος παλαιστής ήταν ο Κουασιμόδος, η Κουασιμόντο επι το Ευρωπαικώτερον. Είχε δείρει πολλά καλά παιδιά της Ελλάδας, όπως ο Καρυστινός, ενας σταθερός και θεαματικός παλαιστής, που έτρωγε αλλά και έριχνε πολύ ξύλο.
Ο “γερόλυκος” Θανάσης Καμπαφλής έδερνε μέχρι που μεγάλωσε αρκετά. Σε ένα ματς έδειρε πολύ τον “Δράκουλα”, που όμως είχε παρει άδεια απο το ΚΑΠΗ της γειτονίας του για να αγωνισθεί.
Η Παράσταση
Εκτός από τους αγώνες ‘ενός προς ένα’ υπήρχαν και οι διπλοί αγώνες, όπου συνήθως είχαμε την αποκορύφωση της τραγικής εξέλιξης της παλης. Συνεχές κυνηγητό, σύγχυση, ο διαιτητής σαν αλλοπαρμένος να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη και τους κανόνες, τη στιγμή που όλο το κοινό, μηδενός εξαιρουμένου, επιθυμούσε διακαώς την πλήρη και άνευ περιτροπών παραβίαση όλων των κανόνων και των κανονισμών. Οι κλωτσιές στα γεννητικά όργανα ήταν απλό παράπτωμα, αλλά βέβαια δεν ήταν πραγματικές, αλλιώς όλοι οι παλαιστές θα ήταν άκληροι απο τις κλωτσιές που τρώγανε συνέχεια στην ευαίσθητη περιοχή του σώματος.
Σε έναν αγώνα Παπαλαζάρου – Μεγαρίτη εναντίον Αττίλιο – Ναζιριάν, ο Αττίλιο κάποια στιγμή εκτόξευσε από το ρινγκ τον Παπαλαζάρου, ενώ ο Μεγαρίτης απλά παρακολουθούσε εξ αποστάσεως τον “Αρμένιο” Ναζιριάν. Αυτή η σύντομη εκδρομή εκτός ρινγκ προσέδιδε πάντα μια αμεσότητα στα δρώμενα, και οδηγούσε πολλούς παλαιστές στο να συνεχίσουν τον αγώνα εκτός ρινγκ, μερικές φορές δε να εισχωρήσουν στον χώρο των θεατών.
Απαραίτητο στοιχείο της όλης εμπειρίας ήταν ο ιδιόμορφος διάλογος του παλαιστή με το κοινό, ιδιαίτερα όταν ο παλαιστής είχε “αδικηθεί” από τον αντίπαλο του. Σε ένα ματς ο Μεγαρίτης αιμόφυρτος συνομιλεί με το εξαγριωμένο κοινό, και του υπόσχεται οτι θα συντρίψει τον αντίπαλο του, όποτε του δοθεί η ευκαιρία.
Το αίμα ήταν ένα από τα κύρια στοιχεία της σκηνογραφίας, οπως στο τέλος ενός αγώνα με τον θηριώδη Αττίλιο, που ο Παπαλαζάρου αποχωρεί αιματοβαμμένος φορώντας τη ζώνη του πρωταθλητή.
Τα λεγόμενα “αεροπλανικά” κόλπα ήτανε στην πρώτη γραμμή. Κατά την προσγείωση του, ο ιπτάμενος παλαιστής επέφερε συντριπτικό κτύπημα επι του αντίπαλου του.
Συνεχίζω με την στρεβλωτική ποδολαβή που εφάρμοσε σε ένα αγώνα ο Αττίλιο επι του ‘Ρώσου’ Κοριένκο. Έπιασε το πόδι του αντίπαλου που βρισκόταν με την πλάτη στο καναβάτσο και επιχείρησε να το γυρίσει προκειμένου να του δημιουργήσει θλάσεις στους μυς του γονάτου, πρακτικά καταστρέφοντας τους. Βέβαια ποτέ κάνεις δεν έφτασε στο σημείο αυτό, παρόλον ότι οι κραυγές και οιμωγές του πεσμένου ‘Ρώσου’ παλαιστή έδιναν την εντύπωση ότι τουλάχιστον σφαγιαζόταν.
Οι κώδικες
1. Παραβίαση όλων των κανόνων
2. Ο διαιτητής είναι εκεί απλώς για να προξενεί δυσφορία στους παλαιστές και τους θεατές. Όταν τα αίματα ανάβουνε, ο παλαιστής δικαιούται να χειροδικήσει κατά του διαιτητού.
3. Ο αγώνας έχει και εθνικές διαστάσεις, οι Έλληνες εναντίον όλων των άλλων φυλών και εθνικοτήτων. Σημειώνω ότι ουδέποτε παρακολούθησα αγώνα Έλληνα με Τούρκο παλαιστή.
4. Υπάρχουν πολλοί πρωταθλητές και άπειρες ζώνες, όσο πιο φαρδιά η ζώνη, τόσο πιο σημαντικός ο πρωταθλητής.
5. Αν δεν ματώσει τουλάχιστον ο ένας από τους παλαιστές, θέλουμε τα λεφτά μας πίσω.
6. Οι γυναίκες θεατές είναι πιο αιμοβόρες από τους άντρες.
7. Όλοι καταγγέλλουν ότι οι αγώνες είναι σικέ, όμως αυτή είναι η κρυφή και φανερή πηγή της γοητείας τους, το ξέρουν όλοι, αλλά κανείς δεν το μαρτυράει.
8. Ο παλαιστής είναι κατ’ εξοχήν ηθοποιός και ζογκλέρ, ο κόσμος του κατς είναι στον χώρο ανάμεσα στο τσίρκο και το παλκοσένικο. Γι’ αυτό και οι παραπλήσιες ασχολίες πολλών παλαιστών ήταν συνήθως ρόλοι σε ταινίες.
Παραπλήσεις Ασχολίες
Η πάλη δεν μπορούσε να συντηρήσει τα καλά παιδιά της. Ο Απόστολος Σουγκλάκος έγινε ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού “τρας” κινηματογράφου. Σε μια σκηνή ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί ως μανιακός σκεπαρνοφόρος δολοφόνος, μοστράρει το τσεκούρι με το οποίο στην παραζάλη του πετσόκοψε ουκ ολίγα αθώα θύματα.
Ο πρωτοπαλαιστής Τρομάρας πραγματοποιούσε διάφορα “σώου”, όπως το να σέρνει τρένα με τα δόντια του. Τον Ιανουάριο του 2011, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο βοηθός του Κλίντ Ήστγουντ πρότεινε στον Τρομάρα να πάει στο Χόλυγουντ για να παίξει τον Αλκιβιάδη:
«Τις ημέρες των Χριστουγέννων πήγαινα σε μαγαζί στην Πλάκα. Εκεί με πλησίασε ο κ. Τρόφι και κάποιοι που τον συνόδευαν σχολίασαν την καταπληκτική ομοιότητα που κατά τη γνώμη τους έχω με τον Αλκιβιάδη, τον πολιτικό και στρατιωτικό ηγέτη της Αθήνας του 5ου π.Χ. αιώνα.
Μου είπαν λοιπόν ότι αυτό το πρόσωπο θα απασχολήσει τον Κλίντ Ήστγουντ στην επόμενη ταινία του και μου ζήτησαν να συνεργαστούμε», εκμυστηρεύεται.
«Πoλλά χρόνια μετά το μεγαλείο της άθλησης και γυρίζοντας όλο τον κόσμο, είχα πολλές συμμετοχές σε ταινίες», εξηγεί στην Espresso και συνεχίζει:
«Ντουμπλάρισα έναν Γερμανό, έπαιξα με την Καρντινάλε, τον Αζναβούρ, στο σίριαλ Τόλμη και Γοητεία και πολλές φορές τούς έκανα να παραμιλάνε…».
Μοναδική η ανάρτηση για αυτό το παλιό cult του Αθηναϊκού καλοκαιριού. Η Πανάθα δεν έπαιζε λόγω καλοκαιριού, άντε κανένας φιλικός. Η θύρα 13 όμως κάθε Κυριακή βράδυ ανοικτή. Υπό το φως των προβολέων πίσω από το τέρμα αναβίωνε η ρωμαϊκή αρένα σε χαβαλέ έκδοση. Δεν θα ξεχάσω τον Ντι-Μπέστια (αγνώστων στοιχείων με στολή τέρατος) στην μονομαχία με τον Μεγαρίτη, τον Αττίλιο εναντίον Κοριέγκο αλλά και τις θεαματικές τούμπες του Ασημάκη. Η εξέδρα ήταν ο όμως ο μεγάλος παίκτης, δεν ήταν μόνο οι βάζελοι αλλά κόσμος από όλη την Αθήνα.
Μανωλη!!!!!!!
Ευχαριστω που θυμισες τις τουμπες του Ασημακη, απαραιτητο το θεαμα αυτο σε καθε βραδυα κατς.
Η εξεδρα ητανε μια μοναδικη συνθεση, καθε πικραμενος ηταν εκει.
Oh là là! Pardonnez-moi! Πολλή τεστοστερόνη γιατρέ μου! Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχαν και γυναίκες θεατές.
Ρουλα!!!!!!!!!
Ολα στο λαικο αυτο θεαμα ηταν σκηνοθετημενα. Γι αυτο και η γοητεια αυτου του παιχνιδιου αναμεσα στην πλανη (στησιμο) και την αληθεια (το αιμα τρεχει) θα παραμεινει ανεξιτηλη.
Οσο για τικυριες, οχι μονο ηταν παρουσες, αλλα και ηταν αρκετες.
καταπληκτικό post…
έχω σκάσει στα γέλια
τι κείμενα, τι φωτογραφίες, τι ενημέρωση…
υγ αλλά να φάει τόσο ξύλο ο Αττίλιο από το Ρασπούτιν… δεν το δέχομαι
γεια
Ναταλια!!!!!!!!!!!
Χαιρομαι που σε διασκεδασε η μακρυνη πια γοητεια του κατς.
Ο αττιλιο ετρωγε πολυ ξυλο, αλλα ητανε μεγαλος αληταρας. Ειδικα οταν εχωνς τα χοντρα του δαχτυλα στις κογχες των ματιων του αντιπαλου, το προσωπο του ελαμπε με μιαν αποκοσμη ηδονη και αγαλλιαση. Σαν τον ιεραποστολο που εδινε φαρμακο στα παιδακια της Αφρικης.
Καταπληκτικη εποχη, αξεχαστες βραδιες… ποιος θυμαται τις τιτανομαχιες Ανδρ. Λαμπρακη εναντιον μασκοφορου ??? (υποτιθεται Βελγος……) πρεπει να ηταν γυρω στο 63-64…
Καλημερα και καλως ορισατε με τις μνημες απο μια εποχη που η ζωη ηταν απλουστερη και ομορφοτερη.
sinexizete k simera???
Αγαπητε επισκεπτη, εξ οσων γνωριζω δεν γινονται πλεον αγωνες κατς με το παληο στυλ και συστημα.
απορώ που το βρίσκανε το αίμα. Θα μάθουμε ποτέ αν έσπαγαν αμπούλες ;;
Αγαπητε Επισκεπτη, θα μεινουμε με την απορια. Το αιμα παντως ετρεχε ποταμι. Και ηταν κοκκινο.
Ο παλαιστής Αττίλιο πρέπει να είναι αυτός του οποίου το όνομα είχε ως παρατσούκλι ο διάσημος οπαδός του Ολυμπιακού Βασίλης Δουρίδας, με την τρομπέτα.
Καλησπερα αγαπητε επισκεπτη, σωστα τα λες. Αντιγραφω απο την sport.gr
“Αττίλιο… βαφτίστηκε όταν μια Κυριακή στο Καραϊσκάκη έσπρωχνε όποιον έβρισκε μπροστά του για να φτάσει στη θέση του. “Σιγά ρε φίλε! Ποιος είσαι, ο Αττίλιο (διάσημος παλαιστής της εποχής);”, του είπε κάποιος και του έμεινε το παρατσούκλι.”
Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr/Article/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%A0%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF/Super-League/%CE%94%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CE%BF%CF%87%CF%84%CF%8E-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%91%CF%84%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%BF/24-149889.html#ixzz2HCG7jQ9O
kalispera tha hthela na sas pw oti ypirxane kai alla trantaxta onomata tis palis.opws o pateras mou iwannis kafetzopoulos.soulis tsikrikas.giorgos siotis.athanasios kokkalis.k.a.pou den anaferontai pouthena.an exete kapoio yliko parakalo na dimosiefti.eyxaristw poly gia ton xrono sas.
Κυριε Καφετζοπουλε καλησπερα σας.
Ευχαριστω για τις πληροφοριες που μου δωσατε.
Θα ψαξω για σχετικο υλικο και θα σας ενημερωσω σχετικα.
Αν εσεις εχετε καποιες φωτογραφιες του πατερα σας και των αλλων αθλητων που αναφερετε, παρακαλω να μου τις στειλετε για να τις δημοσιευσω.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΒΛΕΠΑΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΙΣ ΔΩΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ.ΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
https://www.facebook.com/pages/Ultimate-Warriors-Pro-Wrestling/296432403815495?ref=ts&fref=ts