Το κείμενο αυτό αποτελεί μια πρώτη γοργή ανάγνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων των εκλογών ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Νοεμβρίου 2016. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα προσωρινά αποτελέσματα του 2016 δίπλα στα τελικά του 2013 για να μπορέσουμε να κάνουμε μια πρώτη σύγκριση.
Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων το 2016 είναι 31046, σε σύγκριση με τους 30176 έγκυρους ψήφους του 2013. Η διαφορά είναι του επιπέδου του 3% και για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε απλά ποσοστά χωρίς αναγωγή.
Ο νικητής των εκλογών είναι η ΔΚΜ (ΝΔ), που με 8661 ψήφους υπερβαίνει κατά περίπου 1.5 ποσοστιαίες μονάδες τα ποσοστά του 2013 και προσεγγίζει το 28% των ψήφων.
Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι η ΔΗΣΥΜ (ΠΑΣΟΚ), που έχασε 2803 ψήφους, ή 9.67% σε σχέση με το 2013.
Σημαντικές απώλειες υπέστησαν και η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία (ΣΥΡΙΖΑ), που έχασε 1027 ψήφους σε σχέση με το 2013, ενώ η ΕλΕΜ (Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί) έχασε 1026 ψήφους. Αθροιστικά οι απώλειες αυτών των δύο παρατάξεων ξεπέρασαν το 7% των ψήφων.
Απώλειες του επιπέδου μιας ποσοστιαίας μονάδας παρουσιάζουν οι παρατάξεις ΑΡΑΓΕΣ (Ριζοσπαστική Αριστερά) και Πανεπιστημονική (ΚΚΕ).
Η ΔΗΠΑΜ – Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών, παρουσιάζει οριακές απώλειες 19 ψήφων, και μπορεί να θεωρηθεί ότι πέτυχε να διατηρήσει δυνάμεις της. Η διατήρηση δυνάμεων αποτελεί επιτυχία, αν κανείς λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των άλλων «γνωστών» παρατάξεων, με εξαίρεση την ΔΚΜ. Η ΔΗΠΑΜ κατάφερε να ανανεώσει το δυναμικό της και να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα παρόλο το μεγάλο ποσοστό συνταξιοδοτήσεων που παρατηρείται στον κλάδο.
Οι νέες παρατάξεις: Ανασυγκρότηση, Πρόοδος και Αναβάθμιση ΤΕΕ, ΤΕΕ Αριστερό Κίνημα, Αφετηρία, ΔΥΝΑΜΗ, Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών, παρόλον ότι κατέβηκαν στις εκλογές για πρώτη φορά συγκέντρωσαν μεταξύ τους 6911 ψήφους, ή 22.26%. Αυτό είναι συγκρίσιμο με το ποσοστό 18.50% που έχασαν οι παρατάξεις ΕλΕΜ, ΔΗΣΥΜ, Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, Πανεπιστημονική και ΑΡΑΓΕΣ. Η ψήφος αυτού του τμήματος του εκλογικού σώματος αποδεικνύει ότι ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος στην παρούσα συγκυρία είναι ανοιχτό σε νέες προτάσεις, νέα σχήματα, και ίσως παρουσιάζει και μια δυσπιστία έως αποστροφή από τις «γνωστές» παρατάξεις.
Θα επανέλθω μετά την δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων.
Νίκος Μορόπουλος
Μαραθώνας, 21 Νοεμβρίου 2016