Christos Giannaras: fragments – Χ. Γιανναράς: κομμάτια κι αποσπάσματα

Ο Χρήστος Γιανναράς δεν είναι πια μαζί μας. Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε την 19/12/2010. Ο λόγος του είναι τόσο επίκαιρος και σήμερα, όσο και 14 χρόνια πριν.

Σήμερα παρουσιάζω κομμάτια κι αποσπάσματα απο μια συνέντευξη του Χρήστου Γιανναρά με τον δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Σαχίνη στην εκπομπή “Αντιθέσεις”. Η συζήτηση έλαβε χώρα την Πέμπτη  3  Δεκεμβρίου του 2010 στο κανάλι Kρήτη ΤV.

Σε μια εποχή τόσο δύσκολη και τόσο προκλητική, ο Γιανναράς αρθρώνει λόγο που συναρπάζει και μπορεί να λυτρώσει. Ο Γιανναράς προκαλεί και προσκαλεί.

…αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια συντελεσμένη καταστροφή, δεν είναι ένα απλό αδιέξοδο…

…εδώ και χρόνια παρακολουθούμε κάθε μέρα την κηδεία μας…

…έχουμε παραδοθεί στη λήθη και την άγνοια της πραγματικότητας…

…η διανόηση και η εκκλησία απουσιάζουν απο τα δρώμενα…

…τα κόμματα που εγκλημάτισαν κατά του ελληνικού λαού ψηφίστηκαν και πάλι στις πρόσφατες εκλογές…

…μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο η αποχή του 70%, αλλα κανείς δεν μιλάει για την αποχή…

…το μιμητικό μεταπρατικό κράτος που δημιουργήθηκε μετά το 1821 είναι εκ γενετής και κατασκευής αντίπαλο του πολίτη και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών…

…χάσαμε τον μπούσουλα με την ψεύτικη δυτικότροπη ιδεολογία ότι για να ξαναγίνουμε Έλληνες πρέπει να στραφούμε στη Δύση…

…το κράτος ειναι υποταγμένο σε συμμορίες πολιτικών…

…οι πολιτικοί εκμαύλισαν το λαό με παροχές και εξαγορές ψήφων…

….το πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει σήμερα…

…με το Σύνταγμα του 1985 στην Ελλάδα έχομε πρωθυπουργοκεντρική μοναρχία, και κομματοκρατία, δεν έχομε πλέον δημοκρατία, το Σύνταγμα είναι ιδιοκτησία των δυο μεγάλων κομμάτων…

Γιάννης Κουνέλης, Χωρίς Τίτλο, 2005

…άνθρωπος χωρίς γλώσσα είναι άνθρωπος χωρίς σκέψη…

…χούλιγκανς και κόμματα έχουν χάσει την ικανότητα της σκέψης…

…δεν ξέρουμε τι σημαίνει το να είσαι Έλληνας…

… η ελληνικότητα σήμερα εξαντλείται σε τυπικότητες…

….ο ελληνισμός δεν παράγει πλέον πολιτισμό, ετερότητα, δεν έχει δικό του πρόσωπο, απλά μιμείται …

…έχομε χάσει την αθρωπιά μας, είμαστε κοινωνία της ζούγκλας και της χρησιμοθηρίας…

Γιάννης Κουνέλης, Χωρίς Τίτλο, 2006

…χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε άλμα απο την κοινωνία της χρείας στην κοινωνία του αληθούς…

…πρέπει να ξεφύγουμε απο την εγωκεντρική κτηνωδία…

… το να είσαι δημοκρατικός, δεν κρίνεται απο το τι ψηφίζεις, αλλά από την κριτική σου ικανότητα να επιλέγεις το μη χείρον…

… παρουσιάζεται άμβλυνση του ελληνικού φρονήματος – ποιός θα πάει σήμερα να θυσιαστεί για το κράτος των συμμοριών;

…πατρίδα θα πει να σε δένουνε κάποια πράγματα με τον τόπο σου, χωρίς τα οποία δεν έχει νόημα η ζωή…

Peter Robinson, Ritual and Formation

…η αναγέννηση από τη στάχτη θα είναι εφικτή μόνο αν σώσουμε μια μαγιά  ήθους και τρόπου συνύπαρξης … για να αναβιώσει η κοινωνία των σχέσεων…

… η πολιτική έχει νόημα μόνο στο πλαίσιο της κοινωνίας σχέσεων…

…η πραγματική αριστερά, που φαίνεται να έχει εκλείψει, θέτει την κοινωνία στην πρώτη γραμμή…

…η “έκπληξη” της γενιάς του 30 μπορεί να μας δώσει αισιοδοξία για το εφικτό της αναγέννησης από τη στάχτη…

16 comments

  1. Το ηθος που καποτε υπηρχε…αν το θυμηθουμε και το διασωσουμε ισως και να υπαρξει ελπιδα,ξαδερφε.
    Και μαζι μ αυτο,ας θυμηθουμε επιτελους την “κοινωνια των σχεσεων” που “πουλησαμε” και κλειστηκαμε στα καβουκια μας,μοναχικοι,απελπισμενοι,νοσταλγοι αλλα… ουσιαστικα παροπλισμενοι.

    1. αγαπητωτατη εξαδελφη, θεωρω οτι το μεγα συνολο το αποκαλουμενον και “λαος” εχει απωλεσει ηθος, συνειδηση και αποψη ζωης, περαν της εξαγορας …. αντιλαμβανεται δηλαδη τα παντα, ιδιαιτερα δε τις σχεσεις ως ευκαιρια εξ-αγοραςμ δηλαδη υπερ την τιμην αγοραν, την υπερβολικη ως προς την αξια αγορα απο αλλους των οσων εχει εκεινος να προσφερει, αλλα και στην καλυτερη περιπτωση, εξ-αγορα του αερα του κοπανιστου!
      τωρα που η “εξ-αγορα” ως θεμελιος λιθος σχεσεων και κοινωνιας ειναι εωλη, καθισταται εωλος και ο αποκαλουμενος “λαος”, που στην πραγματικοτητα αποτελει συρφετο εξαγοραζομενων και εξαγοραζοντων….
      και το μελλον δεν θα μπορουσε να ειναι καλυτερο!

  2. Ο λόγος του μεγαλύτερου σύγχρονου έλληνα φιλόσοφου και θεο-λόγου καθαρός σαν κρύσταλλο καθότι λόγος υπαρκτικός, λόγος εν-τω-κόσμω. Ο γνήσιος λόγος της ύπαρξης, ο λόγος δηλαδή της α-λήθειας του είναι, είναι συνάμα και λόγος μυστικός, είναι το καντήλι από το οποίο κάποτε θα ανάψει η λάμπα θυέλλης. Στην σημερινή κατάσταση η διαφύλαξη του καντηλιού από ποιοτικούς θύλακες είναι το μόνο που μας απομένει. Το αμυδρό φως του ανοίγει ένα ξέφωτο στη λήθη για εκείνους που είναι γύρω του, για εκείνους που δεν θέλουν να φωτιστούν από δυνατούς προβολείς, που δεν ψάχνουν για καθαρές ιδέες, μα ψάχνουν για εκείνον που είναι έναντι, που βλέπουν το αληθεύειν ως κοινωνείν.

    1. ο Εμμανουηλ διδει την απαντηση στο φαινομενο της καταρρευσης του “λαου” και την αναδυση του τερατος της ζουγκλας…
      οι ποιοτικοι θυλακες στο αμυδρο φως…

  3. κορυφαίος φιλόσοφος και θεολόγος, κάθε φορά που τον ακούω πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για να νιώσουμε την πραγματική ελευθερία στην ψυχή μας…

    και τα βιβλία του άκρως ενδιαφέροντα…

    καλησπέρα

  4. Χαίρομαι που φέρατε αποσπάσματα του μεγάλου φιλόσοφου, ο λόγος του λειτουργεί ως βάλσαμο, είχα την τύχη να παρακολουθήσω δια ζώσης ομιλία του στο Ίδρυμα Θρακικής τέχνης και παράδοσης. Χαίρομαι επίσης διπλά από τα σχόλια που διάβασα που για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι “αν δεν ταιριάζαμε, δεν θα συμπεθεριάζαμε”!!!
    καλήν εσπέρα!

  5. Με λογο που τσακιζει κοκκαλα ο Γιανναρας εχει πει τις μεγαλυτερες αληθειες.Τον θαυμαζω γιατι ειναι απο τους τελευταιους που τολμουν να πουν την αληθεια της σκεψης τους χωρις να νοιαζονται ποσο ευχαριστοι η δυσαρεστοι μπορει να γινουν.
    Στην πραγματικοτητα η φιλοσοφια ειναι αληθεια και απλοτητα.Ειναι η ανακαλυψη της ηθικης και της πραγματικοτητας που υπαρχει γυρω μας σε αφθονια αλλα χρειαζεται τοση προσπαθεια να ερθεις σε επαφη μαζι της.Ο απλος νους ειναι πιο κοντα στην αληθεια και στη φιλοσοφια της και ο Γιανναρας συμβαλλει απολυτως στην εκπεφρασμενη βουληση του.

    1. Γιαννα μου καλως την!!! ευχομαι σε ολους μας να εχομε την καθαροτητα και την απλοτητα που αναφερεις! σε καθε τι που κανουμε και ειμαστε!

    1. 🙂 🙂 🙂 🙂 μπρράβοοο Ναταλία!!!!!!
      θα βάλουμε τα επίσημα αύριο για να ευχηθούμε στο Μανώλη που γιορτάζει, μη μας δει έτσι στο μπυτζάμα πάρτυ!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.