Στο τέλος Αυγούστου 2024 στο Βελιγράδι, ο Eric Trappier, CEO της Dassault Aviation και ο Bratislav Gasic , Σέρβος Υπουργός Αμύνης της Σερβίας, υπέγραψαν μία σύμβαση σύμφωνα με την οποία η Σερβία θα αγοράσει 12 καινούργια αεροσκάφη Rafale από την Γαλλική εταιρεία. Τα Ραφάλ θα αντικαταστήσουν τα παλαιωμένα MiG-29 του στόλου της Σερβίας.
Η σύμβαση υπεγράφη παρουσία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, που πραγματοποιούσε διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι, και του Σέρβου ομόλογου του Aleksandar Vucic, έχει κόστος 2,7 δις ευρώ. προβλέπει την παράδοση των αεροσκαφών στη Σερβία το 2029, αφορά την διαμόρφωση F3 και περιλαμβάνει ένα πακέτο εφοδιαστικής υποστήριξης και ανταλλακτικά.
Σύμφωνα με ρεπορταζ μιας γαλλικής εφημερίδας, ο Πρόεδρος Vucic δήλωσε ότι τα αεροσκάφη θα φέρουν πυραύλους MBDA Mica μέσου βεληνεκούς, αέρος – αέρος. Η επιλογή του τύπου των πυραύλων, όπως και η απόκτηση των αεροσκαφών Ραφάλ από την Σερβία έρχεται να αντισταθμίσει την απόκτηση Ραφάλ από την γείτονα Κροατία, που συνιστά την μεγαλύτερη “απειλή” για την Σερβία.
‘Οπως είχε ανακοινώσει η Dassault, τα πρώτα έξη μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3R της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας έφθασαν στην αεροπορική βάση 91 κοντά στο Ζάγκρεμπ την 25η Απριλίου 2024. Τα επόμενα έξη θα φθάσουν στην Κροατία μέχρι το τέλος του 2024.
Η σύμβαση για την αγορά 12 μεταχειρισμένων Ραφάλ τύπου F3R, οπλικών συστημάτων, εφοδιασιτκής υποστήριξης και εκπαίδευσης, ανάμεσα στην Dassault και την Croatia, ύψους 1 δις ευρώ, υπεγράφη την 25η Νοεμβρίου 2021.
Η μόνη άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει αεροσκάφη Ραφάλ στον στόλο της είναι η Ελλάδα.
Σημειώνω ότι η Σερβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο, κια έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
Μετά την υπογραφή τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον κίνδυνο να αντιγράψει η Ρωσία την τεχνολογία των Ραφάλ. Ο Πρόεδρος Vucic σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σερβία αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση και ότι οι όποιες υποψίες είναι αβάσιμες.