Imam Bayildi: A dish of transcendence – Ιμαμ Μπαιλντι

“Εδω Παπας, εκει Παπας, πουναι ο Παπας, πουναι ο Παπας; ”

Σημερα ο Παπας χαθηκε οχι απο τα επιδεξια χερια καποιου αετονυχη μαγκα στους δρομους της Ομονοιας αλλα απο την καταναλωση του εδεσματος περι ου η σημερινη αναρτηση. Λιποθυμησε ο Παπας (ο Ιμαμης επι το ακριβεστερο) λεει η ιστορια, μολις εφαγε αυτες τις θεικες μελιτζανες, κι ετσι δοθηκε και το ονομα “Ο Παπας Λιποθυμησε”.

Η σημερινη συνταγη ειναι ελαφρωτατη και ευγεστωτατη, αρκει να εχουμε τα καλυτερα υλικα.

Ξεκινω λοιπον με τις μελιταζανες, που πρεπει να ειναι Τσακωνικες και να μεινουν (αφου καθαριστουν οι ακρες) τουλαχισοτν μια ωρα σε αλατισμενο νερο.

Ομορφες Τσακωνικες Μελιτζανες
Ομορφες Τσακωνικες Μελιτζανες

Για να ειναι ελαφρα η μελιτζανα, μπαινει στο φουρνο να μαραθει για μιση ωρα, με λιγο λαδακι για να μην κολλησει στο ταψι. Δεν τηγανιζω λοιπον, απλα μαραινω στο φουρνο.

Μαραμενες οι Τσακωνες! (αλλα οχι οι βιολες)
Μαραμενες οι Τσακωνες! (αλλα οχι οι βιολες)

Στο μεταξυ εχω ψιλοκοψει τουλαχιστον δυο κιλα κρεμμυδια και τα αφηνω να καραμελωσουν με αφθονο μαιντανο.

Το μπαιλντι θελει πολυ κρεμμυδι!
Το μπαιλντι θελει πολυ κρεμμυδι!

Στη διπλανη κατσαρολα σιγοβραζει ενα κοτοπουλακι και παιρνω λιγο λιγο ζωμο απο εκει και τον ριχνω στα κρεμμυδια στα οποια τωρα εχω προσθεσει και τις ολοκληρες ντοματες ΚΥΚΝΟΣ (οι καλυτερες).

Η γεμιση της μελιτζανας
Η γεμιση της μελιτζανας

Οπως παντα, χοντρο αλατι και πιπερι και ενα δυο σκελιδες σκορδο για να σπασει η μονοτονια του κρεμμυδιου. Ο μεγας σεφ Γκορντον Ραμσευ προτειενει και πολλα αλλα μυρωδικα για τη γεμιση, αλλα για μενα το μυστικο ειναι στην απλοτητα και την ποιοτητα των υλικων.

Αφου δεσει λιγο η γεμιση, χαραζουμε τις μελιτζανες, και γεμιζουμε.

Ετοιμες για το φουρνο
Ετοιμες για το φουρνο

Ψηνουμε για 30 λεπτα σε 250 βαθμους, σε φουρνο που ειναι ηδη ζεστος!

Λυωνω και μονο που σε βλεπω
Λυωνω και μονο που σε βλεπω

Το κριτηριο της επιτυχιας ειναι η υφη της μελιτζανας που πρεπει να ειναι μεταξωτη, χωρις ομως να διαλυεται! Και χωρις να ειναι η φλουδα σολα! Ειπαμε, καλα υλικα, αλλα και καλη ετοιμασια!

Η λεπτομερεια
Η λεπτομερεια

Αφου ηερεμησουν για 20 λεπτα, σερβιρουμε με κατικι Δομοκου! Πολυ καλυτερο απο γιαουρτι η φετα (που ειναι πολυ δυνατη σα γευση) συνοδευει αψογα τις μελιτζανες και αναμειγνυεται με τα αρωματα και τους χυμους τους.

Καλη ορεξη και ανοιξτε κι ενα ωραιο μερλο προς πασαν απολαυσιν!

36 comments

  1. Ωραιο φαγακι εφιαξες σημερα αγαπητωτατε, καλοκαιρινωτατο. Και καλη η ιδεα να τα μαραινεις στο φουρνο. Τωρα βεβαια αν ζητησω στο Σεηφγουεη τσακωνικες μελιτζανες θα με περασουν για κουζουλη, οποτε θα περιμενω να ερθω στην Ελλαδα. Ελπιζω να μην μπαϊλντισω κι εγω και μετονομασθει το εδεσμα σε δεσπιναρ μπαϊλντι! Σας ασπαζομαι μπαμπινο μιο.

    1. Δεσπιναρ Μπαιλντι! Οποιον υπεροχωτατον ονομα! Προτεινω λοιπον να πατε το σειφγουει και να κλεισετε πονηρα το ματι στον τυπο εκει περα και να του πειτε “γουερ αρ δε τσακονες;” μπορει να ειναι πατριωτακι και να σας βρει, η τουρκαλακι και να του ψιθυρησετε “ιμαμ μπειμπυ!” η να ειναι και γαλλακι οποτε “ομπερζιν πουρ ιμαμ”…. προπσαθειστε παντως και ελατε μετα πισω να μας πειτε τι εγινε! αφηστε που με βαση το πιατο αυτο μπορουμε να ιδρυσουμε και κινηση ελληνοτουρκικης αλληλεγγυης στην Πρωτευουσα και να ερθουνε τα πανω κατω, να μην καταλαβαινει κανεις ποιοι ειναι αυτοι οι παλαβοι….προτεινω λοιπον στη χιλαρυ να μαγειρεψουμε ιμαμ, θα τις φερω στη σακκουλα μεσα στο καμπιν του αεροπλανου για να μην χαλασουν, και θα καλεσουμε και τον τουρκο πρεσβευτη ….
      καλημερα σας!!!

  2. καλησπέρα,καλησπέρα
    μας φορέσατε τα γυαλιά,κατά τη λαική έκφραση,εδώ στην καρδιά του ιμάμ μπαϊλντί!αποφύγατε το ανθυγιεινό τηγάνισμα και μόνο γιαυτό σας συγχαίρω!τις μελιττζάνες εγώ τις μαραίνω με βράσιμο σε αλατισμένο νερό για ελάχιστα λεπτά για να μη διαλυθούν και τις σταγγίζω καλά.πολύ σωστά λέτε μεγάλη σημασία έχουν τα καλά υλικά.την άλλη φορά που θα ψήσετε είτε πιττάκια είτε φακελλάκια είτε μελιτζάνες στο ταψάκι σας βάλτε λαδόκολλα και για να μη κολλήσουν και αποφεύγετε το καθάρισμα.το φαγάκι αυτό τρώγεται θαυμάσια και κρύο και την άλλη μέρα αν μείνει.ξέρετε με ποιο τρόπο συνήλθε ο ιμάμης?εδώ οι γνώμες διίστανται,με χανούμ μπουρέκ ή με καζάν ντιμπί,θα σας γελάσω .θέλω να πιστεύω ότι του έταξαν μερλό και σάμαλι.άντε γκιουλέ-γκιουλέ εφέντη, αφερήμ!!(εδώ εξαντλείται το λεξιλόγιό μου)

    1. καλημερα Ρουλα! μα δεν αξιζω αυτα τα τοσο ομορφα παινεματα! απλα ανοιξτε την πορτα οταν ερθω για να μπω, και αφηστε με να μαγειρεψω λιγουλακι, θα εχω τοσα και τοσα να μαθω! θα εφαρμοσω την λαδοκολλα, γιατι οντως το καθαρισμα ειναι πονος μεγαλος!
      ο ιμαμης νομιζω οτι συνηλθε με κιαουκ οκτσου (δεν ξερω αν το λεω καλα), αυτην την υπεροχη κρεμα με το κοτοπουλο, που ειναι σαν μεταξι!
      καλημερα σας!!!!

  3. Πολύ ορεκτική η συνταγή αλλά και οι φωτογραφίες. Το πώς καραμελλώνουν τα κρεμύδια δεν είδα κι επειδή δεν το ξέρω αναζητώ πληροφορία. Ευχαριστώ

    1. καλημερα καλε επισκεπτα, καλως ηλθατε! και αν εισθε επισκεπτρια, παρομοιως κοπιαστε!
      τα κρεμμυδια καραμελωνουν με σιγανη φωτια, και την προσθηκη λιγης ζαχαρης! λιγο ετσι; μισο κουταλακι του καφε
      το μυστικο ειναι η χαμηλη φωτια και να προσεξετε να μην καουνε στην αρχη, ουτε και να βρασουνε ομως
      καλημερα σας!!!

  4. ..Μα οταν λεω οτι εσεις πρεπει να καμετε ενα σχολειό και να μας παρετε μαθητας…δεν με ακουτε.Ειναιτρελλα αυτο το φαγακι…και οπως το κανετε γινεται και πιο ελαφρυ…Τωρα θα ρωτησω τη Ρουλα…πολλες αγνωστες λεξουλες Ρουλα…”χανουμ μπουρεκ, καζαν ντιμπι” κλπ… για εξηγειστε..παρακαλω..Καλημερες..

    1. χαιρετε ορφια, να καμομε σχολειο, αλλα θα να σας παρομεν υποστηρικτας και μετα μαθητευομενους, ασε που θα εισθε και δοκιμασται των παρασκευαζομενων! η σχολη θα διαθετει και καταλληλον ενδυμασιαν και τα απαραιτητα αξεσουαρ, οπως μαχαιρια, ποδιες, και αλλα πολλα!
      η αξιαγαπητος Ρουλα, μας εχει πλανεψει με τα γλυκακια της, οποτε θα πρεπει οντως να παραδωσει μιαν διαλεξιν! ετσι εξαλλου θα ειναι δομημενο και το προγραμμα στο σχολειο, ο καθε συνεργατις θα διδει και τουλαχιστον μιαν διαλεξιν επι θεματων γαστρονομιας, πολιτισμου και αγροτουρισμου, περι βοτανων, δαιμονων και αλλων δυναμεων της φυσεως! ετσι θα ανοιξουν και οι πορτες να μπουνε μεσα και οι καφετζουδες, μ[ας και μαθω ποτε να διαβαζω το φλυτζανι! σε λεω!
      υγ. μην με παρεξηγεις, ειναι κυριακη γιορτη και σχολη!

  5. Τεντζερε γιουβαρλαμις Καπαϊ μπουλμους
    Μπαρδον για το σχολιο αλλα εδω το εχω και θα μου βγει!! εκεινο το “πρεπει να καμετε ενα σχολειό” σαν τον ..επιτιμο το ειπε η (ομ)Ορφια! χε χε!

    Επισης θελω να σχολιασω τις μελιτζανες που θα περασουν απο σεκιουριτι πριν φτασουν στο οβερχεντ κομπαρτμεντ. Φανταζεστε τους πανασχετους σεκιουριταδες να πηγαινοφερνουν την πλαστικη σακουλα μπρος πισω και να προσπαθουν μα καταλαβουν τι ειναι αυτα; Δειξτε τους τοτε εσεις μια φωτογραφια απο το τελικο ιμαμ και εχετε φιφτυ φιφτυ πιθανοτητες να περασετε. Το αλλο φιφτυ ειναι να σας κρατησουν να φιαξετε το ιμαμ στο αεροδρομιο. Αλλα τι λεω τωρα η αφρων, εσεις εχετε κι εχετε περασει καλουδια απο τον ελεγχο. Απο κοτσια μεχρι ο θεος ξερει τι. Εισθε και στα θεμετα σεκιουριτι εξπερτ. Ασπασμος Κυριακης επισημος!

    1. παρακαλω μεταφραστε επειγοντως!
      η μονη παροιμια που ηξερα στα τουρκικα ηταν με κατι γαιδαρους που εκαμαν αταξιες και τις πληρωσαν!
      μηπως εδω ειναι
      “γυρισε ο τεντζερις και βρηκε το καπακι;”
      η μηπως
      “το ενα χερι νιβει ταλλο και τα δυο το προσωπο;”
      η μηπως
      “κρατα με να σε κρατω νανεβουμε στο βουνο;”
      η μηπως
      “ενα καλοκαιρι η αγαπη χαθηκε;” (απο αλλου ειναι αυτο!)
      η μηπως
      “ειναι πολλα τα λεφτα Αρη!” (κι αυτο λαθος μου φαινεται)
      η μηπως
      “κωλος κλασμενος γιατρος χεσμενος;”
      βοηθεια!!!

      μολις ειχα λαντς με αξιοπιστα μελη της ελληνοαμερικανικης κοινοτητας, που με διεβεβαιωσαν οτι θα καταργηθει η βιζα για τους ελληνες, οποτε δεν χρειαζεται πλεον να αναμενομεν πολυ, οπου ναναι ερχομαι με τις τσακωνες παραμασχαλα! θα βαλω και πλατυφυλλο βασιλικο στη σακκουλα για να μυριζω ομορφα!

  6. Χα χαααα.. της Κυριακης τα πρωϊνα!! Τα δικα μου πρωϊνα φυσικα γιατι εσεις μετα το λαντς ελληνοαμερικεν εχετε τα διαβολεμενα σας κεφια. Η παροιμια ΟΜΠΒΙΟΥΣΛΥ σημαινει εκυλισε ο τεντζερης και βρηκε το καπακι και την ελεγε ο παππους μου. Αλλα θα μας το πιστοποιησει και η Ρουλα των σιροπιαστων οσονουπω!!!! Η μπορει και να σημαινει “χεστηκε η φορας στο αλωνι” η η Φατιμε στο Γενη Τζαμί δε ξερω τοσα που κληρονομησαμε απο την τουρκοκρατια θα μας κρατανε δεσμιους μια ζωη των ιμαμ, κεμπαπ και τουρλου!!!
    Ω τι καλα αυτα τα νεα με τη βιζα, σας περιμενω στο διεθνες αεροδρομιο του Νταλες μα δυο ξυλινες κουταλες!!! Ετσι θα με γνωρισετε!! Βαλτε κι εσεις ενα κοκκινο γαρουφαλο στο πετο μη μπερδευτω διοτι δεν μπορω να καθομαι να μυριζω καθε ταλαιπωρημενο επιβατη να δω ποιος μυριζει βασιλικο! Ελεος δηλαδη ολοκληρη πρωτευουσιανα!

    1. χαχαχαχαχαχα!!!!! Ειστε καταπληκτικοι και οι δυο σας…. Φιλακια πολλα “εις αμφοτερους”…Παει κολλησα τη γλωσσα του επιτιμου…!!

      1. ορφια, ορφια!!!! ελα εδω μαθητευομενη!!! σε καλει ο επιτιμος διδασκαλος!!!! μπορουμε να κανουμε κατι παρακαλω να αλλαξουμε αυτο το επιτιμος;;;; παραπεμπει σε γνωστη προσωπικοτητα της πολιτικης ζωης της ζωρας και θα δημιουργησει παρεξηγησεις! επιπροσθετως, επειδη ο περι ου ο λογος πολιτικος ειναι και ολιγον γκαντεμης, μπορει να εχουμε και προβληματα στην μαγειρικη, δηλαδη να μην σηκωνεται το σουφλε, να λασπωνει το πιλαφι, και αλλα πολλα κακα!!!

  7. πω, πω χτύπησε το κουδούνι και άργησα να μπώ στην τάξη.θα πάρω απουσία κύριε?
    καλησπέρα συμμαθήτρια Όρφια! χανούμ=χανουμάκι,μπουρέκ=πίττα,καζάν ντιμπί είναι είδος κρέμας με καραμελλωμένη βάση.άντε σας περιμένω να σας τα εξηγήσω και από κοντά!νομίζω ότι το ταλαντούχο και γλωσσομαθέστατο δεσποινάριον γνωρίζει περισσότερες λέξεις και από μένα οπότε θα πρέπει να της δώσουμε πάραυτα τον τίτλο της επίτιμης μαθήτριας,μια χαρά τα εξηγεί!
    αγαπητέ μας οικοδεσπότη
    την κρέμα με κοτόπουλο που περιγράφετε τη λένε ταούκ από τη λέξη tavuk που σημαίνει κοτόπουλο.όσο για τη δεύτερη λέξη δεν είμαι σίγουρη αλλά θα μάθω και όταν ανηφορίσετε θα έχουμε διάλεξη όχι με διαφάνειες αλλά με ζωντανή παρουσίαση.

    1. απο τωρα εχω ετοιμασθει για την παρουσιαση! αλλα και την επακολουθη δοκιμασια! που θα ειναι δρομος αντοχης! ευγε ευγε Ρουλα, παμε πισω στην ταξη τωρα για εμπεδωση!

  8. παραθέτω μερικές λέξεις ελληνοτουρκικές έτσι για να εμπλουτίσω το διάλογο και το λεξιλόγιο

    Ναυμαχία – Παπόρ καυγά

    Βιβλιάριο απόρων κορασίδων – Μπατίρ χανούμ τεφτέρ

    Αναπηρική σύνταξη – Σακάτ μπαξίς

    Χειροβομβίδα- Σαματά κεφτέ

    Πυρηνική βόμβα – Γης μαδιάμ κεφτέ

    Υπολογιστής – Κλικ κλικ ντουλάπ

    Τηλεσυνδιάσκεψη – Παρτούζ τελεφόν

    Υποβρύχιο – Μπουρμπουλήθρ παπόρ

    Φέρρυ-μποτ – Τουτού παπόρ

    Τηλεόραση – Μπανιστήρ ντουλάπ

    Αρμα μάχης – Τσαμπουκά τουτού

    Δημόσιος υπάλληλος – Τεφτέρ τσογλάν

    Μάστορας – Μερεμέτ τσογλάν

    Ραδιόφωνο – Τζερτζελέ μαραφέτ

    Βέρα – Μπουνταλά χαλκά

    Στομαχολόγος – Πατσά ντοκτόρ

    Πεθερά – Σιχτίρ χανούμ

    Σουτιέν – Μεμέ ζεμπίλ

    1. πω πω γλωσσομαθεια! ευχαριστουμε Ρουλα! θελουμε κι αλλα! θα ηθελα να προσθεσω και την αναμνηση των εφηβικων μου χρονων:

      Προφυλακτικο – τσουτσου φερετζε

  9. Ρουλαααα ολα μου αρεσαν..τι να πρωτοδιαλεξωωω. Μπραβο συμμαθητρια… με εκανες και γελαω μπροστα στην κλικ κλικ ντουλαπ!! Το “δασκαλος” πως θα το λεγαμε Ρουλα… σκεφτηκα το μαστορας..αλλα δεν μου παει..χαχαχααχα!! Ειδατε δασκαλε…τι “μαθητριες”.. θα εχετε??

    1. ειμαι ηδη περηφανος για την ομαδα με επικεφαλης τη Ρουλα και την Ορφια, με το Δεσποιναριον να ειναι καπου παραδιπλα και να κανει σαματα και σκανδαλιες!

  10. Δασκαλε δικιο εχετε..τερμα το “επιτιμος”..α παπαπαπα..μακρια απο μας…Θα επανελθω στο “αγαπητωτατος” του Δεσποιναριου!!

    1. Νονα μου, σε ευχαριστω!
      Το Νονο Νικολαο τον εχω χασει εδω και χρονια, αλλα τωρα βρισκω εσενα!

      Ευγε, ευγε, τωρα θα μπορω να μπαινω με καρτα επισκεπτηριου στα σαλονια και τα αλωνια!

  11. Yessssss!!!! γκουρμε ντοκτορ… πλεον…τελειοο Ρουλαα!!! Εισαι η επισημη νονα του ‘δασκαλου”..!!Τωρα μενει η ονομασια της σχολης…!!

    1. αγαπητωτατες σας ευχαριστω! ειμαι πλεον ο γκουρμε ντοκτορ!

      θα παρακαλουσα ομως να διατηρησω και ενα τιτλο για την ανατολικη πλευρα του εαυτου μου, και αυτος ειναι

      μπινελικ χοτζα!

      οπως γνωριζετε, ο χοτζας ειναι ο δασκαλος οσα για το μπινελικ δεν χρειαζεται επεξηγηση!

      μασαλα!

  12. τιμής ένεκεν και ως δώρο γενεθλίων (αύριο νομίζω έχει γενέθλια) προτείνω το despina’s house.τι λέτε και σεις ευγενικέ οικοδεσπότη μας?

  13. 1. H Βουγιουκλω, η Φονσου, και ο Παπαμιχαηλ να χαρω εγω ταξη!!!!
    2. Το despina’s house με παραπεμπει στη Βεφα..κομμενο!!!! βρητε αλλο σ ιλ βου πλαι.
    3. ΔΕΝ εχω αυριο γεννεθλια.
    4. Φιλια σε ολους και δυναμεις για μια καλη εβδομαδα. Πρεπει να παω να περασω τα σουβλακια τωρα μιλ μπαρδον.

    1. ειρηνη υμιν! αληλουια!
      προς τι οι διακρισεις και ο αποκλεισμος;
      θα εχουμε μεσα στο θιασο (συγγνωμη σχολειο ηθελα να πω) και τη Μαρθα Βουρτση, το Γιωργο Φουντα, το Νικο Ξανθοπουλο, τη Μαρθα Καραγιαννη, την Ελενα Ναθαναηλ…
      η ονομασια ειναι ενα πολυ δυσκολο θεμα, και θα αποτελεσει αντικειμενο πολυμηνων διαπραγματευσεων, ετοιμασθειτε λοιπον!
      τι σουβλακια πας να κανεις δεσποιναριον;

      1. Ποιες διακρισεις, αγαπητωτατε μου; επειδη δεν εφερα ΟΛΟ το ελληνικο σινεμα; Τρεις εισθε κι εγω μια τεσσερεις. Ας διαλεξουμε ποιος ωραιος η ωραια θελουμε να ειμαστε.
        Και η ονομασια δεν μπορει να εχει σχεση με μενα καθοτι δικο σας το σπιτι. Το σχολειο ηθελα να πω. Εγω και μπαχαρ μπερντε να το βγαλετε θα ερθω να φοιτησω.
        Φιλετακια και πιπεριες και κρεμμυδακι και απο ενα μανιταρι ηταν τα σουβλακια .. πανε αυτα!

  14. χαχααχαχα!!! Δεσποινααα!!! Θελω διευκρινηση…πες μου οτι δεν ειμαι εγω η Βουγιουκλω….δεν μ ‘άρεσει…Ρουλα…παρτην εσυ.!! Καλα το πως αλωνιζουμε στα σαλονια του γκουρμε ντοκτορ(ος)…αλλο πραγμα θα μας αποβαλλει..!!

    1. ηρεμειστε! θα βρεθει η λυση, μπορει να χρησιμοποιησουμε και ηθοποιους του χολυγουντ! π.χ. μισελ πφαιφερ (απο τις πολυ αγαπημενες)

  15. ok το παίρνω πίσω σαματά χανούμ,αφήνω το όνομα να το διαλέξεις εσύ.το τι γέλιο έκανα με τα ονόματα δε λέγεται!νάσαι καλά!!Όρφιαααααααααααααααα δεν το θέλω ούτε το ένα ούτε το άλλο!ντρρρρρνν σχολάσαμε
    φιλιά σοροπιαστά

    1. τα μαθηματα θα διαρκουν πολλας ωρας, οχι ετσι μπαμ μπουμ και σχολασαμε! παρακαλω συγκεντρωθειτε, το μελλον σας ανηκει! οσο για τους ηθοποιους, εστω να ειναι και η Φεη Νταναγουει στο σχολειο! (ωριμη μεν, κορυφαια δε)

  16. Περασα περασμενη ωρα για να φωναξω ΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟ κερδισαμε στο μπασκεεετ!!! Και ανεμιζοντας το πρασινο κασκολ συνεχιζω….
    και λεω οτι η Φαιη Νταναγουεη ηταν και ειναι πανεμορφη. Διαλεξα οτι θελω να ειμαι η Ιζαμπελα Ροσσελινι, μπορω; Θελω κατι σε ιταλοσουηδικο!! κατι σε σπαγγεττι γουιθ μητμπωλς.

    1. καλημερα! Ιζαμπελλα! Υπεροχα! Μπλου Βελβετ! Αυτη η διαφανη ομορφια που χανεται μεσα στο σκοταδι!
      Τωρα περιμενω τις κοπελλες να διαλεξουν ποιες ειναι για να ολοκληρωσω μετα την ομαδα!
      Οσο για την ονομασια ευχαριστω για την φιλοφροσυνη, θα πρεπει να οργανωσουμε μια εγκεφαλο-θυελλα για να καταληξουμε καπου

Comments are closed.