Mititei (Mici) Ρουμανικα Σουβλακια – Μιτς – Updated 18 June 2011

Σημερα θα αναφερθω στο αντιστοιχο του δικου μας σουβλακιου στη Ρουμανια, το Μιτς.

Ολος ο λαος, πλουσιοι και φτωχοι, αριστεροι και δεξιοι, καταναλωνουν απειρες ποσοτητες απο τα Μιτς, σε καθε γωνια της Ρουμανιας. Οι εικονες της σημερινης αναρτησης ειναι απο τον επαρχιακο δρομο που συνδεει το Βουκουρεστι με την Κραϊοβα. Σε μια κατηφορικη ευθεια σε μια καταπρασινη πλαγια, εχει παντα συννεφια η μαλλον καπνα απο τα δεκα περιπου μαγαζια που ειναι παρατεταγμενα στη σειρα και ψηνουν και σερβιρουν τα Μιτς.

grillΤα Μιτς ειναι αναμικτος κιμας χοιρινου και μοσχαρισιου κρεατος (κυμα) με διαφορα μπαχαρικα. Δεν ειναι κεμπαμπ, ουτε και εχουν σχεση με τα αντιστοιχα παρακευασματα στην πρωην Γιουγκοσλαβια η την Βουλγαρια. Ειναι νοστιμωτατα και τρωγονται σαν κουφετακια!

toursiΕνα γευμα με μιτς (που σημαινει “μικρο”) ειναι λιτο, και ξεκινα με τουρσι. Ακολουθουν τα Μιτς και διαφορα λουκανικα, ολων των μεγεθων.  Κατα την ταπεινη μου γνωμη, τα λουκανικα δεν αξιζουν, φατε οσα πιο πολλα μιτς μπορειτε, ειναι τα καλυτερα!

servedΜικρα στο ονομα, αλλα μεγαλα στην πραγματικοτητα, τα ζουμερα πεντανοστιμα Μιτς σε κατακτουν με την πρωτη. Οι Ρουμανοι τα τρωνε με αφθονη γλυκεια μουσταρδα.

Η πιατελα στην  φωτογραφια ειναι απο το πιο γνωστο λαϊκό εστιατοριο του Βουκουρεστιου, τον Κουασιμοδο, “La Cocosatu” που η σπεσιαλιτε του ειναι τα μιτς.

Τα μιτς σερβιρονται με λουκαινικα πολυ λεπτα, πατατες, και μανιταρια. Πολυ δημοφιλης επισης ειναι η πολεντα.

covrogiΜετα το γευμα, ολοι αγοραζουν αυτα τα νοστιμα ξερα κουλουρακια τα “γκοβροτσι”, για να τα πανε στο σπιτι.

14 σκέψεις σχετικά με το “Mititei (Mici) Ρουμανικα Σουβλακια – Μιτς – Updated 18 June 2011”

  1. Αγαπητωτατε μου σας φανταζομαι σε μιτσατζιδικο (φανταζομαι να ειναι το αντιστοιχο του σουβλατζιδικου) και να περιμενετε τον κυριο σουβλατζεσκου να σας παραδωσει αυτα τα ωραια σουτζουκακια. Σαν μακροστενα σουτζουκακια μου φανηκαν. Πητε μας ποιο μπαχαρικο, η αλλο αρτυμα γευεσθε στα μιτς; Πολυ ομορφα. Οσο για τα κουλουρακια στην φωτογραφια μου θυμιζουν του λαδιου η κανω λαθος, η μαλλον κατι παρομοια που φιαχνουν στη μεσσηνια και τα λενε λαλαγγια. Αγλυκα φανταζομαι. Καλημερα σας.

    1. δεσποιναριον, εχουν σκορδο, κρεμμυδι, κολιαντρο, αλατι, πιπερι, και μετα οτι θελει ο καθενας! οσο για τα κουλουρακια, ειναι εντελως ξερα, σκετο αλευρι και νερο, και απεξω παπαρουνοσποροι και αλατι χοντρο!

  2. πολύ ωραία!!!αν,λέμε αν,βρεθώ στη Ρουμανία θα τα δοκιμάσω όχι τίποτε άλλο αλλά για να τα συγκρίνω με τα δικά μας σουτζουκάκια,σουβλάκια και άλλες λιχουδιές που ετοιμάζονται στα πλακόστρωτα δρομάκια στις γιορτές της παλιάς πόλης που γίνονται περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου!!Εκεί να δείτε,βγαίνεις από την έκθεση ζωγραφικής ή από θεατρική παράσταση ή από την υπαίθρια συναυλία και ευωδιάζει ο τόπος από τα καλούδια!να οργανώσετε με την πρώτη ευκαιρία επίσκεψη και εκείνο το διάστημα!θα σας στείλω το πρόγραμμα μόλις το δημοσιεύσουν.εννοείται ότι τα ζαχαροπλαστεία εκείνο το διάστημα διανυκτερεύουν!
    τα κουλουράκια θυμίζουν λίγο πρέτζελ στην υφή ή κάνω λάθος?παπαρουνόσπορο και χονδρό αλάτι μου φαίνεται ότι έχουν.
    καλήν εσπέρα

    1. ειναι κατι διαφορετικο και αξιζει την δοκιμη! ειναι και η μαγεια του απλου και λιτου εδεσματος στη μεση! οσο για τα κουλουρακια, πεσατε διανα Ρουλα μας, ετσι ακριβως ειναι! η επισκεψη προγραμματιζεται…. ευχαριστω πολυ γιατις πληροφοριες, θα επανελθω (αυτη η λεπτομερεια οτι τα ζαχαροπλαστεια ειναι ανοιχτα μετα τα μεσανυχτα ειναι εντελως ανατρεπτικη!)

  3. Το φαγητό του “δρόμου” είναι πάντα μέρος του πολιτισμού και της κολτούρας μιας χώρας, ότι και να λέμε…όλα αυτά τα αρώματα (ακόμη και της τσίκνας) κάνουν τα ταξίδια μας πιο ενδιαφέροντα αγαπητέ μου.

    1. καλημερα σας! ναι, η τσικνα ειναι μερικες φορες ευλογια! μια εμμεση θυσια στην ανεμελια και την καλοπεραση εστω κι αν αυτη ειναι βραχυβια!

  4. ..κανοντας ενα ταϊμ αουτ, λογω ανωτερας βιας απο τας διακοπας…, μπηκα να αφησω δυο λογια σε αγαπημενους φιλους….
    Δασκαλε, αυτα τα σουτζουκακια φαινονται ..κολαση….και η αληθεια ειναι επειδη …με πιανει μια μιζερια με τα ¨βρωμικᨔ…τα λιγουρευομαι..διπλα… Καλο σας βραδυ και φιλια στις συμμαθητριες…!!!

    1. καλες διακοπες ορφια, τα “βρωμικα” ειναι οντως κολαση, και δυστυχως δεν υπαρχει παραδεισος! μονο τα φιλια και η αγαπη μας σωζουν! καλη συνεχεια στις διακοπες σας!

  5. καλήν εσπέρα!
    πού είναι η “πράσινη” ανάρτηση?οκ,είστε ευγενικός με τους αντιπάλους δε λέω και αυτό σας τιμά,αλλά να περίμενα κατιτίς!
    να ευχηθούμε στη συμμαθήτρια να πάνε όλα καλά και να μπορέσει να συνεχίσει τις διακοπές της και να στείλουμε όοολη την αγάπη μας και τα φιλιά μας!!

  6. Κι εγω περιμενα κατι πρασινο αλλα δεν.. μονο σουβλακια, λουκανικα, λαδοχαρτα, κλπ. Μονικα σας βρισκεται κανενα βρεμμενο μαντηλακι χοντος να ξελιγδιαστουμε λιγο; Για να μη τραβαω τωρα το σκουφο του δασκαλου και με αποβαλει.
    Ανουκ καλες διακοπες (μερος δευτερον)
    Φιλια και αγαπη κι απο μενα μπας και σωθω κι εγω. Μπουενος διας.

  7. ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΑΡΕΣΕΙ ΑΡΑΓΕ? ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ.

    1. Δεν μπορω να προβλεψω. Ηδη στην τοπικη αγορα υπαρχουν παρα πολλα μαγαζια με ντονερ κεμπαμπ. Αν προσθεσεις και ολα οσα πουλανε τα εντοπια μιτς, βγαινουν ηδη παρα πολλα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.