Ενα θαλασσινο πιατο με χειμωνιατικες πινελιες

Ερχομενων των Χριστουγεννων και της ολοκληρωτικης και απροκλητης επελασης εναντιον των χοιριδιων και αλλων κατοικιδιων, απεφασισα να προσανατολιστω προς την θαλασσα για ενα ωραιο πιατο με χειμωνιατικες πινελιες. 

Αγορασα φρεσκο φιλετο σολωμου (Νορβηγιας) και φρεσκο γαριδακι και συνεθεσα το ακολουθο πιατο.

Κοβουμε σε κυβους το φιλετο σολωμου και το βαζουμε να καλυψει ολη την επιφανεια ενος βουτυρωμενου πυριμαχου σκευους με βαθος τουλαχιστον 5 εκατοστα. Αλατωνουμε με χοντρο αλατι και πιπερωνουμε.

 

Ο σολωμος σε κυβους, στρωμενος στο σκευος
Ο σολωμος σε κυβους, στρωμενος στο σκευος

Απο πανω απο το σολωμο στρωνουμε τριμενη γραβιερα Τηνου.

 

Η γραβιερα Τηνου ειναι ευλογια για τον Νορβηγο θαλασσοπορο
Η γραβιερα Τηνου ειναι ευλογια για τον Νορβηγο θαλασσοπορο

Στη συνεχεια σωταρουμε μανιταρια με ανιθο σε λιγο βουτυρο και ραντιζουμε με μια χουφτα τραχανα για να μαζεψει τα υγρα. Στρωνουμε τα μανιταρια πανω απο τη γραβιερα Τηνου.

 

Μανιταρια με ανιθο και τραχανα
Μανιταρια με ανιθο και τραχανα

Στη συνεχεια στρωνουμε τις καθαρισμενες γαριδες πανω απο τα μανιταρια.

 

Οι γαριδες αναπαυονται στα μανιταρια
Οι γαριδες αναπαυονται στα μανιταρια

Η συνεχεια ειναι απλη. Ακομη μια στρωση τριμενη γραβιερα, και μετα προσθηκη ενος ελαφροτατου μιγματος αυγων και γαλατος. Ψησιμο σε φουρνο 200 βαθμων για 30 λεπτα και ολιγη αναπαυση πριν το σερβιρισμα.

 

Η κρουστα
Η κρουστα

Η κρουστα ειναι ωραια, αλλα η μυρωδια ειναι ακομη καλυτερη!

 

Λεπτομερεια
Λεπτομερεια

Οι γευσεις ειναι λεπτες και αρωματικες, ενω η λιπαροτητα του σολωμου δενει υπεροχα με την λιτοτητα της σαρκας του μανιταριου.

 

Θαλασσινη Σαλατα
Θαλασσινη Σαλατα

Σερβιρω μαζι και μια ωραια θαλασσινη σαλατα με βραστο χταποδι, βολβους και καροτο λαχανο και ειμαστε μια χαρα!


traffic analysis

9 comments

  1. τι λέτε τώρα!!! αυτό είναι κόλαση!
    θα καλέσω φίλους και θα το σερβίρω αμέσως μετά τις γιορτές που θα μαζευτούμε και θα έχω φέρει και γραβιέρα τήνου στη βαλιτσούλα μου 😉

  2. Ειπα κι εγω.. αργησε ολο και κατι θα μας φερει το Σαββατοκυριακο!! Μα φυσικα εισαστε μια χαρα. Εμεις δεν ειμαστε που θελουμε τωρα να το φιαξουμε ΚΑΙ ΑΥΤΟ!! Υπαρχει μια μανια (υστερια θα ελεγα) στην Ιταλικη κοινωνια να μη θελουν να επιτρεπουν στο ψαρι να συνευρισκεται με τυρι. Αλλα φευ!! Σα θελει η νυφη κι ο γαμπρος, τυφλα ναχει ο πεθερος!! Πολυ ομορφη συνθεση αγαπητωτατε. Μονο επρεπε να αφησετε ενα κομματκι χωρις γραβιερα, παλι δε θα βαλει μπουκια στο στομα της η καναδεζα. 🙂

  3. @μελισσουλα: κολαση και παραδεισος πανε μαζι αγαπητη μου, οπως η αγαπη και το μισος, ολα τα αλλα ειναι νεροβραστα ανουσια και αχρηστα!!!
    ειμαι βεβαιος οτι η μεταξενια υφη του εδεσματος θα σας τερψει και θα σας προκαλεσει!

    @δεσποιναριον: η ζωη θελει φαντασια, τολμη και σταθεροτητα στις στιγμες της μεγαλης αβεβαιοτητας…
    γιαυτο και εγω βαζω τη γραβιερα Τηνου να ευλογησει το φαγακι και αψηφω τα “δογματα” των δυτικων, εμεις στην ανατολη πορευομαστε αλλιως!
    οσο για την Καναδεζα, ας κλεισει τα ματια και θα πανε ολα καλα! αμα βαζει τυρι στην πιτσα, θα βαλει τυρι και στο παρον εδεσμα! οσο για τις θερμιδες, ας μεινουν εις τον χωρον της αναμονης για να τις ακουσει αλλος!
    καλη κυριακη σε ολους!

  4. @τρελλοτουριστρια: μονο μια ειναι η λυση στο προβλημα σας – η ανευ αιδους αναγνωρισης της τασεως του χαρακτηρος σας να σας αρεσει το καλο φαγητο! μετα την κινηση αυτη θα απελευθερωθειτε!

  5. Όπως κατάλαβες καλέ μου, δεν θα σχολιάσω τις περίπλοκες και οξύμωρες γεύσεις της σήμερον. Εγώ μετράω την πληθωρικότητά σου και τη φαντασία σου και επιχαίρω.
    Εδώ ζούμε σε σύννεφο χιονιού. Δύο χιονοθύελλες, μια εξ ανατολών και μια εκ δυσμών μας έχουν περικλείσει κι εμείς κάνουμε χιονοπόλεμους.
    Το χιόνι άπρο σαν άχνη ζάχαρη και ελαφρύ!Ο,τι πρέπει για Χριστουγεννιάτικο τοπίο. Σας προσκαλώ στο αρνάκι της Κυριακής μας.

  6. @Ιουστινακι: καταχιονιστη και καστανη γυνη εκ μοντρεαλος, πουθε βαδιζεις; κρατεις τον κλαδο της ελπιδας ανα χειρας, αλλα στον παιρνει ο αερας! χαμογελας στο πληθος, αλλα εκεινο ειναι αγριεμενο! στρωνεις χαλι να περασουν οι μαγοι κι εκεινοι το κανουν κουβαρι και το πετουν μακρυα! πλησιαζεις στην φατνη και πισω παραμονευει ο αγριεμενος ταυρος της παμπλονα! τριγυρνας στη βηθλεεμ να βρεις τον Ιωσηφ και βρισκεις παντου σκοταδι και βουη! στην ιερουσαλημ συνελαβαν τον τσε και τον εκλεισαν στο τζαμι για τιμωρια! κι ο Φιντελ εξοριστος στο Καμερουν!
    (η συνεχεια αυριο;;;!!!)
    υγ. το ανωτερω ειναι ενα παραληρηματικο κειμενο χωρις νοημα και στοχο – αγνοειστε το!

  7. Αχ μη σας παιρνει απο κατω Χριστουγεννιατικα μη! Το κειμενο το βρισκω επικαιρο αλλα θελω να φανταζομαι σε πιο φωτεινη μακετα.
    Το μονο που βρηκα χωρις νοημα ειναι ο χαρακτηρισμος καστανη για την καταξανθη Καναδεζα. Σας φιλω με αγαπη. Ειρηνη σε ολους μας καλε μου.

Comments are closed.