The day after the resignation of Mr. Kotzias – Μετά την παραίτηση Κοτζιά

 

Σήμερα (17 Οκτωβρίου 2018) παραιτήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκος Κοτζιάς. Κατόπιν τούτου η πορεία της χώρας είναι οριστικά προεκλογική.

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προστάτευσε την Κυβερνητική Συμμαχία για να προλάβει να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα που θα ανακουφίσουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Όλα αυτά θα γίνουν λίγο πριν/ λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί. Εκείνη τη χρονική στιγμή θα είναι έτοιμος για να προχωρήσει σε εκλογές.

Η απαξίωση του κ. Κοτζιά, που τον οδήγησε στην παραίτηση του, καταδεικνύει την δευτερεύουσα σημασία που έχει πλέον για τον κ. Τσίπρα στη φάση αυτή η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τα Σκόπια. Δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ η οιαδήποτε συσχέτιση των εκλογών με το Σκοπιανό.

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένες με την προοπτική αμυντικής συμμαχίας στα Βαλκάνια ανεξάρτητα από την συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για την ονομασία, και τα άλλα σχετικά, οπότε δεν πιέζουν πλέον. Ο κ. Κοτζιάς εξήντλησε την χρηστικότητα του.

Στόχος είναι επομένως η αποσύνδεση των δύο διαδικασιών των εκλογών και της συμφωνίας με τα Σκόπια, που μάλλον θα επιδρούσε αρνητικά στην κάλπη για τον κ. Τσίπρα.

Επίσης, δεν έχει νόημα να περιμένει τον Μάϊο 2019 διότι το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξουν εξελίξεις αρνητικές, και διόλου θετικές στην οικονομία.

Το πλέον πιθανό είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα καλέσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να τον ψηφίσουν για μία ακόμη φορά με νωπές τις παροχές, και στο απώτερο βάθος το Σκοπιανό.

Αν το σενάριο αυτό προκύψει, θα έχουμε βουλευτικές εκλογές το αργότερο μέχρι την 25η Μαρτίου 2019.

tsipras-deth (1)

Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα που ολοκληρώθηκαν με την η παραίτηση Κοτζιά αναδεικνύουν τον κ. Τσίπρα ως ικανό χειριστή της πολιτικής κατάστασης. Έχει την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις που εκτιμά ότι συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου του, που είναι η διατήρηση στην εξουσία.

Επισημαίνω ότι η αντιπολίτευση φαίνεται ότι έχει υποτιμήσει τον κ. Τσίπρα στο θέμα αυτό.

Είναι μια ευκαιρία λοιπόν για τους αρχηγούς των αντιπολιτευομένων κομμάτων να επανεκτιμήσουν την όλη τους τακτική απέναντι στον κ. Τσίπρα. Δεν κάνω λόγο για στρατηγική, γιατί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα βιβλία της αντιπολίτευσης.