Beef short ribs with brocolli stems and potatoes – Στηθοπλευρές μόσχου με παραπούλια μπρόκολου και πατάτες

Σήμερα μαγείρεψα στηθοπλευρές μόσχου με παραπούλια μπρόκολου και πατάτες. Είναι ένα πιάτο χειμωνιάτικο, γευστικότατο, και οικονομικό. Θέλει όμως χρόνο και μεράκι για να γίνει σωστά.

Αρχικά προμηθεύτηκα το κρέας από τον φιλότιμο χασάπη μου, που μου είπε ότι τρώγει αδιαλείπτως βραστές στηθοπλευρές. Τοποθέτησα αμέσως το κρέας σε ελαφρύ διάλυμα άλατος και νερού, και το άφησα όλο το βράδι.

Την άλλη μέρα πρωί πρωί έβαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρέας με νερό, ένα κρεμμύδι, μια κόκκινη πιπεριά, και δύο καυτερές πράσινες. Προσέθεσα πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι. Δεν χρειάζεται αλάτι, γιατί έχει το κρέας. Άφησα σε χαμηλή φωτιά να σιγοψήνεται για 3 ώρες.

short_ribs_served.jpg
Στο μεταξύ επισκέφθηκα μια φάρμα στο Κάτω Σούλι, όπου βρήκα φρεσκώτατα παραπούλια μπρόκολου, και πατάτες από τη Μεσσηνία.

Έπλυνα τα παραπούλια και τα έβαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο από του ζωμό του κρέατος, έκλεισα τη κατσαρόλα με το καπάκι της και την άφησα για 10 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια έσβησα τη φωτιά και τα άφησα σκεπασμένα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο τους.

Η τελική πράξη αφορούσε την σάλτσα. Με τον υπέροχο καυτερό ζωμό του κρέατος έφτιαξα μια ελαφρά σάλτσα προσθέτοντας λίγο αλεύρι και κόκκινο κρασί.

Σέρβιρα και τα τρία συστατικά μαζί, καλύπτοντας την πατάτα και το κρέας με την σάλτσα.

parapoulia1.jpg
Ομολογώ ξεδιάντροπα ότι το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Το κρέας ήτανε σκέτο λουκούμι. Τα παραπούλια τρυφερά και νόστιμα, η πατάτα θελκτικά στη μέση των πάντων, για να δίνει ένα ήπιο τόνο στην συγχορδία των γεύσεων.

Καθώς γράφω τώρα συνειδητοποιώ ότι το αστέρι του πιάτου ήτανε τα παραπούλια. Γεύση, υφή, επίγευση εξαιρετική. Το κρέας συνόδευσε υπέροχα, αλλά ήτανε συνοδός.

Ένα ξινόμαυρο πάει φίνα με το πιάτο αυτό.

Ελπίζω να αρέσει και σε εσάς όρο άρεσε και εμένα.

Υστερόγραφο. Υπάρχει βέβαια και το δωράκι. Ο ζωμός του κρέατος είναι φάρμακο. Ομολογώ ότι τον τίμησα δεόντως πριν απολαύσω το πιάτο, και μάλιστα περισσότερες από μία φορές, απλά προσθέτοντας λίγο λεμόνι.