A Paternal Memento – Ενθύμιο Πατρός

Ψάχνοντας στα αρχεία μου, βρήκα ένα ημερολόγιο του πατρός μου, του έτους 1973. Το είχαν εκδώσει τα “Τσιμέντα Όλυμπος – Ηρακλής” και περιείχε ζωγραφιές του νέου τότε ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά. Ενθυμούμαι ότι το είχα βρεί σε άριστη κατάσταση στο γραφείο του πατέρα μου μετά τον θάνατο του και το φύλαξα, από ένστικτο περισσότερο, παρά επειδή είχα κάποιον άλλο λόγο. Εξάλλου τότε το έβλεπα πρώτη φορά, και στη φούρια του μαζέματος του γραφείου δεν είχα χρόνο να το κοιτάξω με την προσοχή που του άξιζε.

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1934 και απέθανε στην Αθήνα το 2017. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά.

Οι ζωγραφιές που περιλαμβάνει το ημερολόγιο αναφέρονται στην Εύβοια. Τυχαίνει η Βόρεια Εύβοια να είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου. Ίσως γι’ αυτό κράτησε το ημερολόγιο, που σήμερα κοντεύουν 50 χρόνια από την έκδοση του.

Μου αρέσουν τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο Μυταράς και με εντυπωσιάζει το φώς σε όλες τις ζωγραφιές. Είναι ένα φώς μουντό, στην αρχή ή το τέλος της μέρας, ή στη μέση μιας φεγγαρόλουστης νύχτας.

Εύβοια
Κάρυστος – Η Περιοχή “Κύλινδρος”
Κάρυστος – Το Κάστρο
Άροτρο
Λατομείο
Ο Κήπος του Μουσείου
Χαλκίδα – Ο Βούρκος (απο μια χαλκογραφία του 18ου αιώνα)
Συνοικισμός
Χαλκίδα – Σιδηροδρομικός Σταθμός και Λιμάνι
Σκηνή Δρόμου
Γκαράζ
Χαλκίδα – Το Σπίτι του Μάλλιου