Η Επίσκεψη του Σπύρο Άγκνιου στη Ρόδο το 1971 – Spiro Agnew’s Visit to Rhodes in 1971

Ο Σπύρο Άγκνιου (1918 – 1996) γιός του Θεόφραστου Αναγνωστόπουλου, εξαδέλφου της γιαγιάς μου από τη μητέρα μου Αντωνίας Σωτηριάδου, και ως εκ τούτου δεύτερος εξάδελφος της μητέρας μου, διετέλεσε 39ος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο χρονικό διάστημα 1969 – 1973.

Την 16η Οκτωβρίου 1971, σε ηλικία 53 ετών, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, με Πρόεδρο τον Ρίτσαρντ Νίξον,  ο Άγκνιου επισκέφθηκε την Ελλάδα με την γυναίκα και τις δύο κόρες τους. Η εβδομαδιαία επίσκεψη είχε δύο μέρη. Το πρώτο ήταν επίσημο, το δεύτερο προσωπικό.

Την Τετάρτη 20η Οκτωβρίου 1971 ο Άγκνιου μετέβη στην Ρόδο, συνοδευόμενος από τον Στυλιανό Παττακό. Στη Ρόδο συνάντησε την μητέρα μου, μετά από επιθυμία του ιδίου και προετοιμασία που διήρκεσε μερικές εβδομάδες.

Η συνάντηση έγινε στο κτίριο της νομαρχίας Δωδεκανήσου. Ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφαλείας ήρθε στο σπίτι μας και πήρε την μητέρα μου. Όταν την ενημέρωσαν ότι στη συνάντηση της με τον Άγκνιου θα παρίστατο και ο Στυλιανός Παττακός, αυτή αρνήθηκε και ζήτησε να επιστρέψει στο σπίτι.

Μετά από συνεννοήσεις με τον ίδιο τον Άγκνιου, οι άνδρες της ασφάλειας που συνόδευαν την μητέρα μου της ανακοίνωσαν ότι στη συνάντηση δεν θα παρίστατο ο Παττακός λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Από όσα ανέφερε μετά η μητέρα μου, ο Άγκνιου ήταν ιδιαίτερα φιλικός και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την οικογένεια και τους συγγενικούς δεσμούς. Όταν στο τέλος ο Άγκνιου ρώτησε την μητέρα μου αν ήθελε να του ζητήσει κάτι, εκείνη του απάντησε «να βοηθήσετε στην επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».    

Μετά από την συνάντηση αυτή δεν υπήρξε καμιά άλλη επικοινωνία της μητέρας μου με τον Άγκνιου. Ήταν σα να μην υπήρχε. Σημειώνω ότι ο αδελφός της μητέρας μου Γιώργος ζούσε στο Σικάγο των ΗΠΑ από το 1951. Ο Άγκνιου δεν τον έψαξε και δεν τον συνάντησε ποτέ. Ο λόγος για τον οποίο συνάντησε την μητέρα μου παραμένει άγνωστος.

Η οικογένεια Άγκνιου αναχώρησε από την Αθήνα για το ταξίδι της επιστροφής την 23η Οκτωβρίου 1971. Αναφορά της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα  με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου 1971, εκτιμά ότι η επίσκεψη Άγκνιου στην Ελλάδα αποτέλεσε έκφραση ισχυρής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την στρατιωτική δικτατορία.

Μέχρι σήμερα ο Σπύρο Άγκνιου είναι ο μοναδικός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που παραιτήθηκε από το αξίωμα του το 1973 επειδή περιέπεσε σε ποινικά αδικήματα.